artikel> Spelen voor je leven

BeSports Student Clash strijkt neer in Leuven

Gamers zijn asociale nerds luidt het cliché. Enkele studenten willen met het organiseren van een gametoernooi tussen de studentensteden dat cliché de wereld uit helpen.

Gepubliceerd

Vorige week vonden de Leuvense kwalificaties van de BeSports Student Clash plaats. Studenten kunnen het in drie games tegen elkaar opnemen. Enkele studenten TEW richtten vorig jaar BeSports op omin België de gamecompetitie op poten te zetten. “Met dit toernooi willen we een laagdrempeliginitiatief bieden aan gamers die aan competitie willen doen,” vertelt Freek Borghgraef, een van de oprichters van BeSports. Die competitievorming ontbreekt volgenshem nog bij ons. “In België is er nog geen echte nationale competitie zoals diein het buitenland bestaat.”

Deelnemers

Van een echte strijd is echter niet veel sprake in de zaal. Erheerst een gemoedelijke sfeer. De teams discussiëren over de tactiek of nemeneen kijkje bij de concurrentie. Ook Alec en zijn team zijn hier voor de sfeer. “Wijdoen niet echt mee voor de competitie, maar eerder voor het sociale element.”Dat is ook de drijfveer van de meeste deelnemers. “Gamen is socialer dan demeeste mensen denken,” zegt Vincent, een andere deelnemer.

"Gamen is socialer dan mensen denken"

Vincent, deelnemer

Jonas, een andere oprichter van BeSports, vindt daarom het livegegeven belangrijk. “Wij bieden een online platform aan waar gamers met elkaar in competitie kunnen gaan, maar fysieke bijeenkomsten zoals dit toernooi zijn ook belangrijk voor het sociale gebeuren,” licht hij toe.

Een overrompeling kan je het evenement evenwel niet noemen. “Wij hadden graag een grotere opkomst gehad, maar met deze cijfers zijn we ook al tevreden aangezien wij dit toernooi op korte tijd hebben voorbereid.” Volgens Borghgraef kwamen zo’n 200 gamers op het evenement af.

Gamen zit wel in de lift en ontgroeit zijn status als favoriete tijdverdrijf van nerds. “De tijd dat een gamer een dikzak was die nog bij zijn mama woonde is voorbij,” zegt Jonas. Toch blijven een aantal clichés overeind. De meeste deelnemers zijn ingenieurs en mensen die computerwetenschappen studeren,” vertelt Borghgraef.

"Vrouwen komen vooral als toeschouwer"

Jonas, organisator BE sports

De grote afwezige in dit verhaal lijken de vrouwen. “Er komen wel vrouwen naar gametoernooien, maar dan vooral als toeschouwer,” merkt Jonas op. Toch is hij overtuigd dat ook vrouwen op termijn hun weg zullen vinden naar de gamesport. “Het zal waarschijnlijk altijd een beetje een mannenwereldje blijven, maar vrouwen beginnen meer en meer interesse te tonen in gamen.”

Hobby

Buiten een bak bier, festivaltickets en eeuwige roem kunnen gamers nog niet veel verdienen aan gamen. Het blijft voor veel spelers vooral een hobby. “In België zijn er geen professionele gamers,” zegt Jonas. Toch biedt gamen volgens de deelnemers en aantal voordelen, aldus Tom, een finalist van het online kaartspel Hearthstone: “Je leert vooruit denken en strategisch plannen. Dat is in het echte leven ook handig.”

Powered by Labrador CMS