artikel> Groene campus legt de nadruk op biowetenschappen

Campus Geel: "Met die schapen besparen we op personeel"

Technologiecampus Geel is een kleine, maar hechte campus. Midden in het bedrijfsleven en het groen is het de uitgelezen habitat voor studenten industriële wetenschappen en biowetenschappen.

Gepubliceerd

  • 519 studenten
  • Bachelor in de Biowetenschappen, Industriële Wetenschappen. Master in de Industriële Wetenschappen die op andere technologiecampussen worden gestuurd, worden in Geel aangevuld met Land- en Tuinbouwkunde en Voedingsindustrie.
  • Faculteit: Industriële Ingenieurswetenschappen
  • Algemeen beheerder: Flora Carrijn

"Campus Geel is klein, maar dat is een voordeel," zegt Robin Konings, de preses van II, de kring van de industrieel ingenieurs in Geel. "We hebben les in groepjes van hoogstens twintig mensen. Daardoor kennen de meeste docenten alle studenten persoonlijk, zeker aan het einde van de bachelor- of masteropleiding."

Naast de KU Leuven is ook de hogeschool Thomas More vertegenwoordigd op de campus. "De kringen van Thomas More zitten samen met II in de overkoepelende organisatie Atomos," zegt Konings.

Uitgaan

Donderdagavond is heilig voor de student en dat is in Geel niet anders. Bijna elke week vindt er dan een fuif plaats in zaal De Waai, die in het stadscentrum ligt, of Axion voor de grote td's.

Dat brengt regelmatig de nodige ellende met zich mee. "De route van de koten naar De Waai is altijd het decor van veel deugnieterij, tot vandalisme toe," zegt burgemeester Vera Celis (N-VA).

Dat is een van de verklaringen waarom Geel, net als Leuven en Hasselt een studentenagent heeft. De man in kwestie, Frank Wagemans, heeft de overlast volgens Celis serieus doen verminderen. "We treden bewust streng op. Frank zit daarnaast op regelmatige basis samen met de presessen en de fuifcoördinator, verklaart Celis."

Daarnaast heeft Geel twee studentencafés: 't Muske en De Campus in de buurt van de meeste studentenkoten.

"De route naar De Waai is het decor van deugnieterij"

Vera Celis, burgemeester Geel

Vrije tijd

Elk jaar nodigt de stad alle nieuwe kotbewoners uit. "We bieden hen allemaal een tasje aan. Daarin vinden ze meer informatie over de bezienswaardigheden in Geel en het vrijetijdsaanbod," legt Celis uit. Daarnaast hebben de Geelse studenten een sportkaart, waarmee ze bij verschillende sportfaciliteiten in de stad terecht kunnen.

Studentenvertegenwoordiging

De Geelse campus heeft een eigen studentenraad. "Net als de andere studentenraden binnen de KU Leuven zetelen wij de algemene vergadering van de studentenraad KU Leuven en de deelstuvoraad," zegt Sam Geysens van de studentenraad. "Atomos zetelt in de jeugdraad van de stad Geel," vult Konings aan.

"Op termijn willen we studentenvertegenwoordiging zoals in Leuven"

Bert Lauwers, campusvoorzitter

Wat schaft de pot?

De technologiecampus Geel deelt haar cateringfaciliteiten met Thomas More. "We eten in twee shiften, omdat onze refter te klein is," zegt Geysens. "Vroeger was er voor de eters van de tweede shift vaak niet veel keuze meer, maar dat euvel is inmiddels verholpen."

Grootste probleem?

Geysens haalt de mobiliteitsproblematiek aan. "De Lijn stemt zijn dienstregeling volledig af op de secundaire scholen in de stad," legt hij uit. "Tijdens hun schoolvakanties gebeurt het dat wij geen bus hebben van de campus naar het station."

""De Lijn stemt zijn mobiliteitsplan volledig af op de secundaire scholen"

Sam Geysens, studentenraad Technologiecampus Geel

Grootste troef?

"Campus Geel ligt midden in het groen," roemt Konings. Volgens campusvoorzitter Bert Lauwers is het landelijke karakter van de campus de ideale omgeving voor de opleiding biowetenschap. "Van die richting willen we in de toekomst een speerpunt maken."

Tegelijk ligt de campus in de buurt van heel wat bedrijven en organisaties als VOKA. "De expertise van onze industrieel ingenieurs kan die van het bedrijfsleven versterken en omgekeerd," kijkt Celis vooruit.

Weetje?

De Geelse studenten hebben op hun campus het gezelschap van enkele schapen. "Ze houden het gras kort, zodat er kosten bespaard kunnen worden op het personeel," zegt Geysens.

Powered by Labrador CMS