artikel> Uw culturele gids voor de komende twee weken

Cultip 19 november tot 2 december

Hoewel hier en daar al een 'All I want for Christmas is you' te horen is, lijkt het nog te vroeg om al een kerstboom in huis te halen. Deze culturele tips zijn echter ideaal om al in huis te halen.

Gepubliceerd

Cold War
19, 21, 22, 25, 26 en 27/11 - Cinema ZED Vesalius

Fan van film maar toch geen zin in de langverwachte Harry Potter-spin-off Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald? Cinema ZED biedt zoals gewoonlijk ook veelbesproken films van het alternatievere genre aan. Cold War, of Zimna wojna in het Pools, is een dramafilm van Pools regisseur Paweł Pawlikowski. De film vertelt in zwart-wit het verhaal van twee geliefden Zula en Wiktor en speelt zich af tijdens de Koude Oorlog. Zij is zangeres, hij dirigent en pianist. Muziek lijkt zowat het enige dat hen bindt in een tijd waarin communistische propaganda de liefde tussen de twee bijna onmogelijk maakt. Pawlikowski liet zich voor het verhaal inspireren op zijn eigen ouders en viel daarmee internationaal in de prijzen: Beste Regisseur op het filmfestival van Cannes , Beste Film op Film Fest Gent, een nominatie voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film en nu speelt hij ook bij ons in de zalen.

Flamer - Femke & Lander Gyselinck
21 en 22/11, 20u30 - STUK

Lander Gyselinck is vooral bekend als de drummer van het avant-gardistische jazzcollectief STUFF., dat op unieke wijze het raakvlak weet te vinden tussen o.a. jazz, hiphop en electro. Het Gentse prijsbeest maakt ook deel uit van LABtrio en Ragini Trio. Uit hetzelfde artistieke nest komt ook Femke, choreografe bij de dansformatie Rosas en artistiek assistente van Anne Teresa De Keersmaeker. Broer en zus touren dit najaar doorheen de zalen met hun voorstelling Flamer. In een geheel van dans en livemuziek draaien ze de rollen om: Lander danst en Femke drumt. Oudste broer Wannes is theatermaker en werkte in het verleden al meermaals met hen samen, en met Flamer in STUK is dat niet anders. De rode draad van de avond is een nummer van Jennifer Lopez.

Shht
27 november, 20u – Het Depot

Het Depot ontvangt ‘de meest geflipte noisepopband van ons land’: Shht. Als je je muzieksmaak laat beïnvloeden door The Beatles, Kanye West, Mr. Oizo, Gruppo di Pawlowski , Raketkanon en Jezus Christus lijkt die omschrijving nog niet zo ongepast. ‘Hun liveshows zijn een energieke ervaring balancerend tussen aardbevingen in Haïti en een LSD-trip. Oh jawel, Shht verovert stilaan de wereld.’ Nog een tip: bekijk zeker ook hun goede voornemens voor 2018 die ze met Studio Brussel deelden. Laat nieuwsgierigheid de drijfveer zijn achter een bezoekje aan de Leuvense concertzaal .

Bell Canto
27 november, 19u30 - Ladeuzeplein

Het CLT (Centrum voor Levende Talen) viert haar 45ste verjaardag met een feest op het Ladeuzeplein. Wat staat er op het programma? Een gezellige kakofonie van liedjes in alle 23 talen van het CLT, begeleiding door beiaardier Luc Rombouts, foodtrucks en drankjes. Dit alles is ten voordele van De Warmste Week. Feestvieren en het goede doel steunen, dat zijn twee vliegen in één klap.

M-useumnacht
28 november, 19u-00u - M-Museum

Zoals ieder jaar houdt M-Museum ook ’s nachts haar deuren open tijdens de M-useumnacht, een evenement van UUR KULTUUR. Na de herinrichting van het museum in 2017 en de succesvolle editie kort daarna, is er dit jaar het Arenbergfestival waar M-useumnacht deel van uitmaakt. Zo is er de tentoonstelling Macht en Schoonheid: De Arenbergs over vijf eeuwen van adellijk bloed. De expo loopt in zeven verschillende zalen. Verder kan je een DIY-workshop meepikken of kunst en architectuur ontdekken van o.a. René Heyvaert en Vasco Araújo. Met Astronaute, Stef Kamil Carlens en AliA is M-useumnacht ook van muzikale opluistering voorzien.

Belgisch Blauw Bloed
29 november, 12u10-13u10 - de Bib Leuven Tweebronnen

Nog meer Arenberg: de bib van Leuven opent haar deuren voor een lezing over de Belgische aristocratie. De spreker is Luc Haekens, bekend van het VIER-programma De Ideale Wereld, waarin hij als reporter de straat op trekt om mensen beet te nemen door hen te overvallen met de meest absurde vragen. Weinigen weten echter dat Haekens eerder al een documentairereeks maakte over de adel in ons land. De Blauwe Gids was in 2015 te zien op VIER en verscheen toen ook onder dezelfde titel in boekvorm. Naar aanleiding van het Arenbergfestival geeft hij de lezing Belgisch Blauw Bloed, waarin hij vertelt over zijn ervaringen na een inkijk in verschillende adellijke kastelen in België. De Arenbergs kunnen op deze boeiende donderdagmiddag niet ontbreken. Tickets koop je online of aan de balie en kosten €3.


Powered by Labrador CMS