artikel> Uw culturele agenda voor de komende twee weken

CulTip: 2 mei tot 15 mei

Lente! Tijd om de bloemetjes buiten te zetten op een cultureel verantwoorde manier.

Gepubliceerd

Woendsag 2 mei, 20u00, ‘t Wagehuys
Slam poetry evenement: We are the Womanists!

Het geschreven woord is een middel om tot dialoog te komen, spoken word evenzeer, als niet des te meer. Op Woensdag 2 mei organiseert het Afrika Filmfestival in samenwerking met Urban Woorden, UCOS, Africalia en de Belgische Ontwikkelingssamenwerking een slam poetry night. Het thema van de avond? Seksuele en reproductieve rechten van de vrouw en alles daaromtrent. Geen enkel taboe wordt geschuwd en op het programma staan stuk voor stuk getalenteerde artiesten van diverse roots: Sukina Pilgrim, Esohe Weyden, Yousra Benfquih, Lisette Ma Neza, Djossy Cruz Oliveira.

10, 11, 12 mei, 17u00, OPEK
Festival: VAART

Vier maanden lang werkten negen jonge kunstenaars (tussen 15 en 25 jaar) aan hun eigen project. Benjamin van der Maas is street art en graffiti artiest. Charlotte Sieben & Jade Mintjens spelen De Kersentuin van Tsjechov. Karolien Segers is slam poet, comedian en journaliste. Erin De Wolf zoekt in Niets meer, niets minder de grens op tussen komedie en tragedie. Elias D’hollander gaat in CANTUS III op zoek naar de stilte in beweging. Misha Demoustier brengt L’état de rêve: een beeldende mix van performance en film. Lars Brinkman toont in The Bitchboy Project een zoektocht naar de vrouwelijkheid binnen het jongen-zijn. En Barbara T’Jonck toont TOUR 2048: Op pad in een nog verborgen OPEK. Een voorstelling over hoe we ons verhouden tot de wereld en de rol van de media daarin. Het resultaat is VAART: een driedaags festival bomvol street art, theater, spoken word, dans, film en performance.

8, 9 en 10 mei, 20u30, STUK Soetezaal
Dans: fABULEUS - Paradise Now

In juli 1968 stond de legendarische voorstelling Paradise Now van The Living Theatre op de planken van het festival d’Avignon. Geïnspireerd door spirituele praktijken als yoga, meditatie en de kabbala wilden ze het publiek met elkaar verbinden en in een staat van paraatheid brengen: klaar voor actie in de buitenwereld. Maar wat blijft er over van die erfenis van mei '68? Wat is er gebeurd met de waarden en idealen van de sixties? Hoe kijken jongeren naar de geschiedenis en hoe zien ze de toekomst? Het zijn vragen die choreograaf Michiel Vandevelde stelt in zijn eigenste Paradise Now. In een extatische trip zoekt hij, samen met dertien jongeren, uit hoe de wereld is geëvolueerd in de 50 jaar tussen 1968 en nu.

Donderdag 3 mei, 19u30, Het Depot & International House (Tiensevest 60)
SlotUUR KULTUUR: festivalavond n.a.v. Summit & Festival

De eerste editie van AND& summit & festival 2018 is een feit. Dit tweejaarlijkse initiatief van Leuven MindGate belooft een evenement in teken van health & tech & creativity, shaping future city life. In dat kader wordt Leuven op 3 mei omgetoverd tot een broeihaard van avant-garde muziekacts. Op het programma staan: Jordan Rakei, Kamaal Williams, Laura Misch, Moodprint, Up High Collective, Kelly Lee Owens, Laurel Halo en Jlin. Ze dompelen je een avondje onder in de wereld van jazz-blues, soundscapes, techno-pop, soul, future soul, electronica en meer van die welklinkende termen. Wat ze betekenen, kom je best op de avond zelf ontdekken! Dit is ook meteen het SlotUUR KULTUUR evenement en bijgevolg gratis met cultuurkaart.

Dinsdag 15 mei 20:30 Aula Pieter de Somer
Lenteconcert: Leuvens Universitair Koor - Festival des animaux

Onder de deskundige leiding van dirigent Koen Vits brengt het Leuvens Universitair Koor een waarlijk ‘beestig’ programma. Geïnspireerd op de dierenwereld, met andere woorden. Strak in ‘t pak (korenblauw hemd en zwarte broek welteverstaan) komen de koorleden al zingend op om vervolgens klassiekers zoals ‘The Pink Panther’ en ‘The Bare Necessities’ alsook enkele minder gekende nummers te brengen. Stuk voor stuk een streling voor het oor. Het wordt een lenteconcert om bij weg te dromen.

3 mei tot 15 mei ZED vesalius
Film: Don’t Worry, He Won't Get Far on Foot

Volgens onze recensent toont Don’t Worry, He Won't Get Far on Foot zich een ‘ode aan het alledaagse, aan de liefde, aan de weg naar geluk en de weg naar herstelling’. Niet verrassend als je hoofdpersonage door een ongeluk voor de rest van zijn leven in een rolstoel belandt, daarnaast ook een alcoholprobleem heeft en in een schijnbaar uitzichtloze situatie zit. Hij wapent zich gelukkig met een stevige portie sarcastische humor en messcherpe eerlijkheid en verwerft zo nationale faam met zijn cartoons. Wie zin heeft in een kleine emotionele catharsis in de vorm van een topfilm, kan hier zijn ei kwijt.

Powered by Labrador CMS