interview> De uitbater van de Frittoerist op het Sint-Jacobsplein vertelt

De Iraanse decorateur die frituuruitbater werd

Veertien jaar is Musti al in België. In Iran maakte hij gordijnen en lusters als decorateur, een iets technischer beroep dan frituuruitbater zijn van "de Frittoerist".

Gepubliceerd

WTF Rohani?

Hassan Rohani is de zevende president van Iran sinds 3 augustus 2013. Hij wordt gezien als een gematigd-progressief politicus. Onder president Rohani is het historisch atoomakkoord gesloten. Iran perkt de productie van verrijkt uranium, waarmee atoomwapens gemaakt wordt, drastisch in. In ruil werden de economische sancties tegenover Iran voor een half jaar versoepeld. In die periode moet verder worden onderhandeld over een eventueel permanent akkoord.

“Ik wou iets nieuws. Hallo! Alles goed?” zwaait Musti naareen overstekende vrouw die allicht eens een grote friet met Joppisaus komthalen. “Goed, goed! Met u?” gaat de vrouw verder. Dat is tevens het einde vanhun korte conversatie. “Ik werk al drie jaar in mijn frituur,” vertelt Musti. “Daarvoor was ik verkoper in een gordijnenwinkel. Na twee maanden wasik een van de beste verkopers en zei mijn manager dat ik zelfstandig zou kunnenbeginnen,” verkoopt hij zichzelf fier.

Zo gezegd zo gedaan en u haalde uw diplomabedrijfsbeheer. Maar waarom start een Iraanse decorateur een frituur op?
Musti: “De frituurop het Sint-Jacobsplein stond klaar om over te nemen, maar ik wist niet hoe ikfrieten moest bakken. Ik ben dan maar gewoon begonnen en al doende heb ikgeleerd van mijn jongere broer die al in een frituur werkte. Na een paar maanden kon ik dan al zelf defrieten bakken.” De zaak was toen klaar voor hem en klaar met de vorigeuitbater. Musti doopte zijn zaak "de Frittoerist".

"Soms staan er mensen in de koude, bij nul graden buiten in een rij aan te schuiven"

Musti

Uw frituur is vrij populair, waaraan is dat te danken volgens u?
Musti: “Mensenkomen ook omdat het gezellig is. Je moet altijd vriendelijk zijn. Onlangs had ik een klant die me vertelde dat hij helemaal aan de andere kant van Leuven woonde, maar veel mensen had zien praten over de Frittoerist op Facebook. "Hoe komt dat, wat doeje in uw frieten?" vroeg de klant die van ver kwam. “Ik doe daar helemaalniets in!” antwoordde ik dan. “Soms staan er mensen in de koude, bij nul gradenbuiten in een rij aan te schuiven. Ik apprecieer dat heel hard, dat mensen inde koude en regen staan te wachten voor mijn frieten. Dat maakt me blij.”

Dat de Frittoerist niet enkel fungeert als frietkraam is al duidelijk, maar krijgt u soms vragen over Iran?
Musti: “Er zijn al veel mensen die naar Iran zijn gereisd me om advies komen vragen: water de moeite is, wat ze zeker gezien moeten hebben. Iran is een prachtig land,enorm vriendelijke mensen ook en ja, als vrouwen er op vakantie gaan moeten zeeen sjaaltje dragen en zich bedekken, maar de toeristen vinden dat niet zo ergzeggen ze. Al is dat wel niet zo leuk als je bijvoorbeeld naar zee gaat en jemoet helemaal bedekt zijn. Mannen en vrouwen moeten ook nog eens apart op hetstrand zijn. Voor toeristen is dat wel iets anders, maar dan moeten ze hunpaspoort laten zien.”

Iets als een middenklasse bestaat amper in Iran.

Musti

Hoe zie je de toekomst van Iran in?
Musti: “Nu Iran nietmeer economisch geïsoleerd is van de wereld kan de situatie daar verbeteren.Iets als een middenklasse bestaat amper in Iran. Ofwel zijn er erg rijke mensenofwel zijn de mensen er arm. Kinderen die vanaf hun 11, 12 jaar beginnen werkenomdat er geld nodig is, dat gebeurt in Iran. Ook mensen met hoge diploma’skunnen weinig doen in Iran, zeker door die isolatie. De infrastructuur wasslecht. Zo kon Iran niet eens vliegtuigen aankopen. En tot voor de opheffingvan die sancties kon ik niet eens geld overschrijven naar Iran en omgekeerd ookniet. Dat ging niet, nu gaat dat allemaal al wel. Dus ik zie verbetering.”

“Ook denk ik dat zeker zestig procent of meer van de Iraansebevolking tegen al die strenge regels is, ook dat zal in de toekomst veranderen.Natuurlijk zullen er ook altijd voorstanders zijn maar als alles vrijer wordt,dan kiest iedereen gewoon wat ze doen. President Rohani was ook voor het laatstin Frankrijk voor handelsakkoorden en binnenkort komt hij ook naar België. “

Heeft u de Leuvense student graag?
Musti: “Leuven is een levende stad met de studenten erbij. Als destudenten niet in Leuven zijn, dan is het echt een dode stad. In de zomer isLeuven echt heel rustig, dus ik heb graag dat de studenten er in Leuven zijn. Ikdenk dat de overgrote meerderheid van mijn klanten studenten zijn. Ik ben nogjong, ik ben maar 35, dus ik vind het leuk om met studenten een babbeltje tedoen als ze binnenkomen. Ik doe dat heel graag. Ook gewoon die socialecontacten met de mensen. Ik werk 90 uren per week, dat zijn heel, heel langedagen, maar ik doe dat heel graag.” Als er een ding is wat te onthouden valtover Musti, is dat hij, zijn frituur en Leuven meerdere handen op een bollebuik zijn.

Powered by Labrador CMS