editoriaal> Dossier Leuvense kotenmarkt

Drain the swamp

Elk jaar komen dezelfde verhalen terug. Malafide kotbazen weigeren om waarborgen terug te betalen, eisen uit het niets extra betalingen en onderhouden hun erbarmelijke koten amper.

Gepubliceerd

Elk jaar komen dezelfde verhalen terug. Malafide kotbazen weigeren om waarborgen terug te betalen, eisen uit het niets extra betalingen en onderhouden hun erbarmelijke koten amper. Vorig jaar bleek ook nog eens dat 40 procent van de Leuvense koten niet brandveilig zijn.

Begin dit academiejaar ging dan ook weer een kot in vlammen op, 'gelukkig' plaatste de kotbaas achteraf eindelijk wel rookmelders. Al tientallen jaren volgen er geen enkele consequenties voor de malafide wantoestanden op de kotenmarkt.

Ook in dit dossier blijkt dat de problemen, indien geen actie, zullen blijven duren. De huisvestingsdienst weet welke kotbazen onbetrouwbaar zijn maar kan omwille van privacy en pragmatische overwegingen die gegevens niet bekend maken of doorspelen. Het enige dat ze kunnen doen is een kot van hun eigen databank schrappen. Blijft over: het internet.

Vandaag onderhandelen de studentenvertegenwoordigers van LOKO met de stad en de unief over een uniform kotlabel. Het is broodnodig dat studenten zich over zowel de kwaliteit van hun kot als van de integerheid van hun kotbaas kunnen informeren. Hoe sneller alle koten gelabeld zijn, hoe beter.

Maar dat is niet genoeg. Vorig jaar schreef Veto nog: ‘Er kan morgen iemand sterven op een kot dat gisteren door de Huisvestingsdienst werd afgekeurd. Bij dezen: speel de gegevens door, onder tafel of boven tafel. Omzeil de wet. Het is in het algemeen belang van de stad en haar studenten. Misschien is er wel nood aan een #Leuvenpapers. Een krant die bereid is de namen te publiceren, is er. Wie zorgt voor de zwarte lijst?’

Dergelijke kotbazen vertrouwen erop dat studenten niet terugslaan. In het gerecht verschuilen ze zich achter 'vergissingen' . Maar in feite hebben ze weinig poten om op te staan: Trek naar het gerecht. Neem foto’s, houd contracten bij, verzamel bewijs. Op onze website kun je lezen welke juridische stappen je kunt ondernemen bij een huurgeschil. Geef klachten door aan de studentenkoepel LOKO.

Maar vooral: Verenig je met andere gedupeerde studenten en dien collectief een klacht in. Leg dossiers bij elkaar en pak de kotenbazen samen aan. Gooi met zo’n grote hoop modder dat die niet genegeerd kan worden.

Of trek naar de media. Wij blijven schrijven.

Powered by Labrador CMS