artikel> Een internationale kijk op onze cafécultuur

Drinken en feesten in Leuven: de Erasmusvisie

De fakbars, de Belgische bieren en het uitgaansleven: ziehier de trots van menig Leuvens student. Voor Erasmusstudenten is het toch even schrikken.

Gepubliceerd

De Leuvense student en het uitgaansleven zijn een haast onafscheidelijk duo. Naast de fakbars zijn er uiteraard de gespecialiseerde biercafés en, op nummer één voor uitwisselingsstudenten, de Oude Markt.

Ate Veenstra, student japanologie uit Nederland, beaamt de aantrekkingskracht daarvan. “De langste toog van België zeker? Ja, dat is toch wel één van de eerste plaatsen waar internationale studenten naartoe gaan.”

Evert Thys van de vzw Oude Markt bevestigt dat. “De internationale studenten weten de Oude Markt inderdaad wel te vinden. Het heeft sowieso wel iets, zo veertig gezellige cafeetjes bij elkaar.” Naast het grote aanbod aan horecazaken ziet Thys nog een reden voor het succes van de Oude Markt. “De terrasjes die onmiddellijk vol lopen als de zon begint te schijnen, blijven ook een ongelooflijke troef.”

"België associëren we niet met bier, maar met de Europese commissie"

Çağdaş Şenbil, masterstudent uit Turkije

Bierkenners

Het enorme aanbod aan bieren heeft blijkbaar ook zijn charmes. De uitbater van The Capital, een Leuvens café met een enorm bieraanbod, bevestigt dit. “Buitenlandse studenten weten natuurlijk dat België bekend staat om zijn bieren," legt hij uit. "Uiteindelijk zijn ze dan ook wel onder de indruk van hoeveel bieren er eigenlijk zijn.”

Toch denken niet alle studenten meteen aan bier als ze België horen. “België associëren we in Turkije niet echt met bieren, eerder met de Europese Commissie”, aldus Çağdaş Şenbil, een masterstudent uit Turkije. Niettemin houdt hij van de bieren hier in Leuven, met Kwak als absolute favoriet. The Capital ziet dan weer vooral Karmeliet en La Chouffe zeer goed verkopen.

Thys is er bovendien van overtuigd dat de aandacht rond Belgische bieren geen hype is. “Natuurlijk heb je bepaalde modes in de bieren, maar de Belgische bieren worden met verstand van zaken gebrouwen. Dat is zeker een langetermijnproject.”


“Het maakt niet uit welk bier ik drink, zolang het maar goedkoop is”

Mateo Fiammetta, masterstudent uit Italië

Nochtans zijn niet alle studenten verfijnde bierproevers. Mateo Fiammetta, een masterstudent uit Italië, relativeert alles een beetje: “Het maakt niet uit welk bier ik drink, zolang het maar goedkoop is.” Ook Çağdaş wijst op het prijsaspect, maar evenzeer op het ingewikkelde aanbod. “Ik denk dat het aanbod in The Capital gewoon erg ingewikkeld is. En het is vrij duur voor studenten.”

Leegloop op vrijdag

Het Leuvense antwoord op de soms dure prijzen zijn de fakbars. Veenstra weet dat die uniek zijn: “Iets als de fakbars heb je niet zo sterk in Nederland. Daar heb je wel studentenclubs, maar die staan los van de faculteit. Studentenhuizen zijn losstaande organisaties.” Ook het fenomeen van de cantussen leeft in Nederland veel minder sterk volgens Ate.

Het belangrijkste verschil blijkt echter het moment van uitgaan. “Het rare is dat iedereen hier naar huis gaat in het weekend. In de VS ga je in het weekend normaal uit. Dat is het grote verschil. In de week ga je gewoon naar de lessen,” aldus Andrew O’Neil uit de VS. Volgens Mateo duren de feestjes in Leuven ook wel wat langer dan in Italië. “Daar starten wij rond tien uur om rond half één te stoppen. Hier beginnen ze om twaalf en feesten ze tot zes uur ’s morgens.”

Powered by Labrador CMS