artikel> Leuven bereidt zich voor op "500 jaar Utopia"

Een oproep tot utopisch denken

KU[n]ST Leuven wil met het stadsbrede festival "500 jaar Utopia" samen met de burgers op zoek gaan naar de ideale samenleving. De betrokkenheid van studenten staat daarbij centraal.

Gepubliceerd

KU[n]ST Leuven vzw is het samenwerkingsverband tussen de KU Leuven en de stad Leuven. Elke twee jaar wordt er een stadsbreed project georganiseerd met een hoofdtentoonstelling in het M – Musem Leuven. Dit keer is Utopia van Thomas More aan de beurt, dat in 1516 in Leuven voor het eerst werd gedrukt. Het stadsbrede festival ‘500 jaar Utopia’ loopt van 24 september 2016 tot 17 januari 2017. De tentoonstelling in M opent op 20 oktober. Verdere informatie vind je hier

Engels staatsman en humanist Thomas More was zijn tijd vooruit metUtopia, het satirische werk over een ideale staat. Het boekje is de inspiratie voor de hoofdtentoonstelling "Op zoek naar Utopia", over de menselijke droom van een ideale wereld.

Het overkoepelende stadsfestival loopt van 24 september 2016 tot 17 januari 2017. De hoofdtentoonstelling opent op 20 oktober 2016 in Museum M Leuven. Curator en professor kunstwetenschappen Jan Van der Stock is al zes jaar bezig met de voorbereidingen. "Tussen de honderd stukken zullen er beroemde werken zitten, maar ook een aantal werken die na de tentoonstelling beroemd zullen zijn," legt hij uit.

Van der Stock gebruikt het onderwerp "utopie" al een paar jaar in zijn lessen Curatorship. Soms komt daar iets uit wat gebruikt kan worden. De studenten van kring Mecenas (kunstwetenschappen) zullen ook gidsen tijdens de tentoonstelling.

"Studenten hebben voldoende maatschappelijke empathie en intellectuele creativiteit"

Geert Bouckaert, voorzitter Commissie Actuele Kunst

Op dit moment is de essaywedstrijd "Schrijf een nieuwe Utopie" alvast uitgeschreven. De teller staat voorlopig op 23 deelnemers. "Het lijkt misschien hoog gegrepen," zegt Geert Bouckaert, voorzitter van de Commissie Actuele Kunst, "maar het is een uitdaging en ik denk dat onze studenten voldoende maatschappelijke empathie en intellectuele creativiteit hebben. Het is een oproep aan al onze studenten om utopisch te durven denken en onze toekomst in eigen handen te nemen."

Lien De Keukelaere van KU[n]ST Leuven legt uit dat ook op andere vlakken studenten worden betrokken bij de projecten. Naast de hoofdtentoonstelling gidst Mecenas een tentoonstelling met hedendaagse kunst, bij FabLab wordt met studenten een tentoonstelling samengesteld op het snijvlak van kunst en wetenschap, en studiekring Medica organiseert een symposium over "de arts van morgen".

In Het Depot komt bovendien een avond met protestsongs uit de jaren ’60 en ’70, waar directeur Mike Naert zeker studenten bij wil inzetten. Tot slot werken bijna twintig departementen van de KU Leuven mee aan het festival. De Dienst Cultuur en Metaforum coördineren die initiatieven.

"Studenten gaan er niet omheen kunnen"

Professor Jan Van der Stock

Jan Van der Stock vult aan: "De rector zal er zijn speech aan wijden, studenten gaan er niet omheen kunnen. Leuven zal Utopia zijn volgend jaar." Is er ook gedacht aan eigen initiatieven van fakbars, studentenkringen en individuele studenten? De Keukelaere denkt even na. "Er zijn veel initiatieven waar studenten aan participeren, maar originele suggesties van de studenten zelf zijn nog altijd welkom," besluit ze.

Powered by Labrador CMS