reportage> Dag van de wetenschap

Eendagswetenschapper

De Dag van de Wetenschap, het grootste wetenschapsevenement in Vlaanderen, lokte zo’n 8900 wetenschappers-voor-één-dag naar de campussen van de KU Leuven.

Gepubliceerd

“Gezondheid en sport” was het thema van het jaar.

De Dag van de Wetenschap is een initiatief van de Vlaamse overheid om een breed publiek warm te maken voor wetenschap en technologie. “De dag heeft hoofdzakelijk het doel om kinderen, vooral meisjes, warm te maken voor wetenschappelijke en technologische richtingen. Momenteel is er in onze maatschappij een grote nood aan mensen met een technisch profiel,” vertelt Liesbeth Jamers, wetenschapscommunicator van de KU Leuven, “maar we proberen iedereen te bereiken en we zien een heel gevarieerd publiek verschijnen.”

In Leuven sloeg sloeg de KU Leuven de handen in elkaar met de stad om Leuven te promoten als dé stad van de wetenschap. “We hopen in de toekomst deze leuke samenwerking met de stad te kunnen uitbreiden.” Zo’n 3300 mensen kwamen naar Leuven afgezakt om tal van activiteiten en experimenten te beleven. Over heel Vlaanderen ontvingen de KU Leuven en haar partners zo’n 8900 bezoekers.

CURIEUZENEUZEN

Naast Leuven konden mensen ook gaan curieuzeneuzen aan de Kulak, Campus De Nayer, Campus Geel, Campus Gent, Campus Diepenbeek en Campus Oostende. Normaal zou ook de Campus Brussel deelnemen, maar wegens de terreurdreiging werden alle Brusselse activiteiten afgelast.


In de rest van Vlaanderen had je dus wel nog de kans om wetenschappelijke kennis op te doen. Volgens Jamers is deze dag ook waardevol voor de deelnemende instellingen: “Het is een uitgelezen kans voor professoren en onderzoekers om hun wetenschappelijk onderzoek kenbaar te maken bij een breed publiek.” Volgens Jamers is dat ook de reden waarom steeds meer professoren en onderzoekers aan de KU Leuven iets opzetten tijdens de Dag van de Wetenschap.

De KU Leuven staat in haar initiatief echter niet alleen. De dag werd gecoördineerd door Technopolis en mee gedragen door verscheidene innovatieve bedrijven, universiteiten en hogescholen, musea, doe-centra, sterrenwachten en onderzoeksinstellingen. In totaal staken zo’n 25.000 hele jonge tot oude mensen hun licht op bij de wetenschap en technologische industrieën in Vlaanderen.

BALLONNEN, GEEN FEEST

Deze vijfde editie stond in het teken van “gezondheid en sport”. “Daarom werd er een massa-experiment georganiseerd waarbij onderzocht werd hoe veelvuldig mensen zitten en of dat wel gezond is.

“We proberen ook dat thema in zoveel mogelijk workshops te laten terug komen,” aldus Jamers. Naast workshops en proefkonijn zijn voor kindvriendelijke experimenten, kon je tijdens de dag ook lezingen volgen, deelnemen aan debatten, praten met wetenschappers over hun onderzoek en tentoonstellingen en beurzen doorwandelen.

Zelfs zingen blijkt een wetenschap. Daarbij kon je binnen kijken op locaties waar dat anders niet kan, zoals IMEC of Bakala Academy.

Op heel veel ballonnen na was er maar weinig feest voor de vijfde verjaardag van de Dag van de Wetenschap. “Bij de tiende editie zullen we wellicht wat grootser uitpakken,” hoopt Jamers.

Powered by Labrador CMS