recensie> Twittertanden en vleesijs: kunst en wetenschap ontmoeten elkaar

Ex Vitro opent chaotisch in Arenbergpark

De faculteiten Letteren, Wetenschappen, Bedrijfswetenschappen en Ingenieurswetenschappen slaan de handen in elkaar voor de expo Ex Vitro. Geen grap, wel een chaotische happening die aanzet tot denken.

Ex Vitro is in oktober steeds te bezoeken op zaterdag en zondag van 10 tot 18 uur, met speciale programma's in de volgende weekends:

Zaterdag 15 oktober: Ex Vitro Kinderdag, met onthulling van een heuse Tijdreis

Zaterdag 22 en zondag 23 oktober: Ex Vitro co-creatie weekend. Creatievelingen uit de wetenschap, techniek en kunsten laten het nieuwste van het nieuwste zien

Zaterdag 29 en zondag 30 oktober: Ex Vitro Experience your future, kijk- en doe-event voor jongeren en studenten

Het hele programma van 500 jaar Utopia: http://www.utopialeuven.be/nl/programma

Een uitgebreid artikel over kunst en wetenschap aan de universiteit vind je hier.

De expo Ex Vitro vindt plaats in het kader van het Utopiafestival van KU[n]ST Leuven. De hele oktobermaand wordt in het Thermotechnisch Instituut van de universiteit werk van artiesten als Eduardo Kac, Jalila Essaïdi en Lieven Standaert vertoond. Elk weekend is er een ‘happening’, die de verbinding tussen wetenschap en kunst centraal plaatst.

‘Het verhaal van Ex Vitro zou ik kunnen vertellen als een grap’, opent Anneleen Masschelein, een van de initiatiefnemers en cultuurwetenschapper aan de KU Leuven. ‘Die van de econoom, de ingenieur en de cultuurwetenschapper die samen een tentoonstelling organiseren en leren dat er duizend-en-een stijlen zijn om een evenement te organiseren, maar die merken dat het altijd uitkomt op chaos.’

‘Meat Ice Cream’ is geen foute Alma-woordspeling, wel het vleesijs van kunstenaar en wetenschapper Koert van Mensvoort'

En over die chaos valt er nog wel wat te zeggen. We zijn ruim op tijd in het Arenbergpark, maar hebben moeite om de ingang van de expositie te vinden. Voor de aftrap van de eventmaand bracht kunstenaar Theo Janssen een van zijn gerenommeerde Strandbeesten mee naar het Arenbergpark. Er zouden er eigenlijk meer zijn, maar die bevinden zich nog in Kemzeke voor een andere expo. Nu staat het beest buiten op de bezoekers te wachten. Ook binnen is het niet helemaal duidelijk wat er nu wel of geen kunstwerk is. De lezingen en het daaropvolgende debat zijn wel de moeite waard.

Ijs met spekbolletjes

Van opleiding wetenschapper, begon Janssen in 1990 met het bouwen van een beest uit PVC-buizen. Elke zomer bouwt hij een verder geëvolueerde versie. Zo bedenkt hij tegenwoordig manieren waarop de beesten kunnen voelen dat ze het water naderen. ‘Ze lopen niet op het gras’, licht hij nog toe. Zijn creatie staat daarom niet op het grasperk voor het kasteel, maar naast de ingang van het Thermotechnisch Instituut. Het beest ziet er wat verdwaald uit, maar daardoor des te meer vertederend.

‘Zou je een riem dragen die je telefoon oplaadt aan de energie uit je buikvet?'

Koert van Mensvoort, kunstenaar

Verderop staat een ijskraampje. ‘Meat Ice Cream’ staat aangekondigd. Geen foute Alma-woordspeling, wel het vleesijs van kunstenaar en wetenschapper Koert van Mensvoort. Het ijs is gemaakt van kweekvlees en smaakt naar spek. ‘Je proeft vetbolletjes, dat is best gek’, getuigt een nieuwsgierige passant.

Twittertand

Kunst en wetenschap vullen elkaar in het programma van Ex Vitro goed aan, zodat prikkelende vragen naar boven komen. Koert van Mensvoort maakt de vraagstukken in zijn lezing zeer concreet: ‘Zou je een riem dragen die je telefoon oplaadt aan de energie uit je buikvet? Wil je een Twitter-implantaat tussen je kiezen dat voortdurend je fysieke toestand deelt?’ We zouden niet meteen het antwoord kunnen bedenken.

‘De producten zijn fictief, maar de discussie is echt’, analyseert van Mensvoort tot slot. ‘Iedereen heeft te maken met nieuwe technologie en soms slaapwandelen we in die wereld. Bepaal voor jezelf waar je stopt.’

Powered by Labrador CMS