artikel> De zoektocht naar de vervallen basisschool

Existenzweek: een weg met vallen en opstaan

Vorige week organiseerden de vierdejaarsstudenten ingenieur-architect de Existenzweek. Het vinden van een geschikte locatie voor dat evenement bleek een helse zoektocht.

Gepubliceerd

De review over de Existenzweek lees je hier.

Existenz moet het dit jaar met minder subsidies stellen dan vorig jaar. Het artikel over het subsidieverlies lees je hier.

Een nieuw academiejaar betekent het begin van de zoektocht naar een geschikte locatie voor de Existenzweek. “In september zijn we begonnen met zoeken," vertelt Martha Vandermaesen, locatieverantwoordelijke bij Existenz. "Je bent er veel mee bezig. Het is vaak rondrijden in Leuven en veel rondbellen.”

“Wij hadden onze deadline gezet op november. Dan moest de locatie vastliggen,” vertelt Vandermaesen. “Veel eigenaars wilden echter niet. Toen de tijd begon te dringen, was er iemand binnen Existenz die zei dat zijn lagere school leeg stond. Daar zijn we dan gaan kijken. We hebben via een containerbedrijf de gegevens van de eigenaar vastgekregen. Die heeft mij dan in november teruggebeld en ons groen licht gegeven.”

Dat de locatie uitzonderlijk buiten het centrum ligt, speelde voor de organisatie geen rol. “Het is vlakbij onze campus en dat vonden we ideaal,” zegt Astrid Van Puyvelde, weekverantwoordelijke bij Existenz. “Naar aanleiding van frustraties vorig jaar, toen de feestjes veel centrumvolk aantrokken, bereiken we deze keer vooral mensen die speciaal voor de week komen. Dat is veel gezelliger voor ons, want dan moeten we niet elke nacht shifts als steward doen,” aldus Van Puyvelde.

Stroomversnelling

Pas op de donderdag voor de lesvrije week kreeg Existenz de sleutel in handen. “We zijn eigenlijk te laat begonnen met het materiaal en de elektriciteit te regelen. Op enkele weken kunnen we niet veel doen. We hebben dan wat boormachines bij elkaar gesprokkeld om te beginnen werken,” geeft de locatieverantwoordelijke toe.

“Eind februari, toen onze grootste sponsor de stellingen leverde, zijn de verbouwingswerken in een stroomversnelling geraakt," aldus Vandermaesen.

Het idee om de speelplaats met paletten te beleggen kwam er slechts een week voor de openingsavond. “Dat is echt heel snel gebeurd. Vorige vrijdag zijn die paletten geleverd en zaterdag was alles af. Het ziet er superzot uit maar het was uiteindelijk een van de vlotste ingrepen," vertelt Vandermaesen. “Ook de elektriciteitskeuring en de goedkeuring van de brandweer hebben we pas in de laatste week verkregen. Uiteindelijk is het wel allemaal klaar geraakt, maar het was op z’n archi’s, vrij nipt.”

Isolatie

Existenz wou vooral geluidsoverlast voor de buren vermijden. Er is dan ook meer dan voldoende akoestische isolatie gestoken in onder andere de Superstudio, een van de feestruimtes. “We hebben het vals plafond eraf getrokken", beschrijft Vandermaesen, "en dan de isolatie daaruit in de ramen gestoken. Dat was allemaal kosteloos. Ook de verf was gratis en de duck tape hebben we redelijk goedkoop aangekocht,”.

Helaas wordt het schoolgebouw niet opnieuw gebruikt. “De basisschool gaat helemaal plat. Er komt een woon- en zorgcentrum,” zegt Vandermaesen. Aangezien de school afgebroken wordt, waren er gelukkig maar weinig beperkingen opgelegd. “Het is wel de bedoeling dat we de locatie opgeruimd achterlaten,” aldus Vandermaesen lachend.

Powered by Labrador CMS