artikel> Witte Raven

Internationale studenten op de externe campussen van de KU Leuven

Ook buiten Leuven zijn internationale studenten te vinden. Het is echter slechts een kleine groep Erasmussers die de stap zet naar Oostende, Geel of Kortrijk.

Gepubliceerd

“We hebben momenteel twee internationale studenten in Oostende. In het eerste semester waren het er drie,” vertelt Renaat De Craemer, coördinator voor internationale studenten op de campus Oostende. Ook aan de technologiecampus De Nayer in Sint-Katelijne Waver zijn internationale studenten eerder een uitzondering. “Dit jaar verwelkomen we zeven studenten,” vertelt Peter Arras, coördinator voor internationale studenten.

“Aan de Kulak komen studenten uit de hele wereld, waaronder een groot gedeelte uit voormalige Oostbloklanden,” licht Lieven D’Huls toe. Hij ontfermt zich over de ongeveer 31 internationale studenten aan de Kulak in Kortrijk. “Het gros van onze internationale studenten zijn doctorandi."

Vertrouwen

Waarom kiest een student in godsnaam voor een campus ver weg van Leuven? In het geval van de Ethiopische doctoraatsstudent Mulu speelt toeval een rol. “Ik zou eerst naar Leuven gaan maar bij mijn aankomst kreeg ik te horen dat ik in Geel was aangesteld.” Mulu verblijft wel in Leuven en pendelt dus dagelijks naar Geel. “Vijftig kilometer is ook niet ver,” relativeert hij.

Volgens De Craemer kiezen de meeste internationale studenten eerst voor een plek in Leuven of Gent. “Vanwege studiemogelijkheden of vanwege het studentikoze karakter van de steden, kiezen veel studenten eerst voor Leuven of Gent,” zegt hij. Volgens D’Hulst komen in Kortrijk een aantal studenten op uitnodiging. “Veel studenten worden ook door ons ZAP-personeel uitgenodigd als visiting scholar,” licht hij toe.

Internationale studenten aantrekken op de externe campussen is dus een zaak van persoonlijke contacten. Dat beaamt ook De Craemer. “Goede contacten met collega’s in het buitenland is vaak de aanzet,” meent hij. “Vanuit dat vertrouwen durven instellingen al sneller internationale studenten te sturen.”

Voor de integratie en onthaal van de uitwisselingsstudenten doen de meeste campussen een beroep op de studentenvoorzieningen van de hogescholen. “Aangezien we de campus delen is dat de meest efficiënte manier,” zegt Arras. Ook studentenkringen worden volgens hem aangespoord om internationale studenten te betrekken bij hun initiatieven. Mulu vindt het niet erg om de enige internationale student te zijn in Geel. “Ik schiet goed op met de collega’s. Doordat ik in Leuven zit, ben ik hier goed geïntegreerd.”

Powered by Labrador CMS