artikel> Leuvenaren redden mee de wereld

Klimaatweek in Leuven

De zesde Klimaatweek is in Leuven aan de gang. Leuven Klimaatneutraal organiseert activiteiten om Leuvenaars milieubewuster door het leven te laten gaan met als thema mobiliteit in de publieke ruimte.

Gepubliceerd

Een workshop klassiek scheren, een bomenwandeling doorheende stad of een rondleiding in Museum M langs alle energiebesparende plekken: jekan het zo divers niet bedenken of de Klimaatweek biedt het de volgende dagenaan in Leuven.

De klimaatweek focust zich op mensen contact te laten makenmet de uitdagingen van Klimaatneutraal. “Het thema is gekozen vanuit de optiekvan het nieuwe circulatieplan voor de stad, maar ook omdat mobiliteit ook eenbelangrijke rol speelt in de klimaatverandering tout court,” benadrukt MichèleJacobs, mede-organisator van de Klimaatweek.

De belangrijkste activiteiten zijn een gespreksavond over mobiliteit, de derde editie van de camping zero emissie, een klimaatlezing met twee klimaatwetenschappers van de KU Leuven en een slotfeest aan het einde van de week. Daarnaast zijn er heel wat initiatieven die mee door de Klimaatweek worden uitgedragen, maar niet worden georganiseerd.

Bomenfans

“De bomenactie is een wandeling langs de bomen in destad waarvan de mensen zich niet actief bewust zijn,” legt Jacobs uit. Al gaathet verder dan vrijblijvende bomenknuffelarij: “Deelnemers kunnen het groeneerfgoed in de stad leren kennen. Ook dat kan verbonden worden met de openbareruimte.”

Andere highlights van de Klimaatweek zijn de campings zeroemissie, waarmee Klimaatneutraal in verschillende scholen neerstrijkt: “Decampings slaan aan,” vindt Jacobs. "Het is een format waarbij buurten en scholen worden aangemoedigd om plannen te smeden voor een klimaatneutrale toekomst."


STUK toont maandagavond de documentaire Minimalism over een leven met minder afleidingen op het Docvillefestival. Op 3 mei kan je een cursus tot klimaatgids volgen om als klimaatambassadeur aan de slag te gaan, doorheen de week zijn er inkijkmomenten in energiezuinige woningen.

De klimaatweek wordt op 7 mei feestelijk afgesloten met de opening van het Vaartkomplein aan het OPEK. “Het plein aan het OPEK wordt verkeersvrij in afwachting van de definitieve inrichting binnen een aantal jaar. We huldigen dat plein feestelijk in met het slotfeest,” glundert Jacobs.

Ook Veto denkt mee aan het klimaat. De editie van maandag 9 mei wordt daarom niet gedrukt. De opbrengst van de uitgespaarde drukkosten wordt ingezet op de verdere ontplooiing onze online kanalen. Volg Veto op Facebook, Twitter, Snapchat, Instagram of www.veto.be.

Powered by Labrador CMS