artikel> Dure studieboeken aangepakt

KU Leuven maakt werk van maximumfactuur

De blok komt eraan en de uitstellende student slaat in paniek over de cursussen die nog moeten worden aangeschaft. Al stelt de universiteit de noodzaak van een aantal te dure studieboeken in vraag.

Gepubliceerd

Een student Geografie vertelt: “Het duurste boek dat ik vorigjaar heb gekocht was 63 euro. We hebben dat uiteindelijk niet gebruikt, wantalle belangrijke foto’s stonden ook op de slides. Ik wist niet dat we dat boek zo weinig zouden gebruiken, wanthet was nieuw. Veel studenten hadden het niet gekocht, en die waren eruiteindelijk ook door.”

Een klassiek verhaal aan verschillende faculteiten.De KU Leuven zoekt daarom een nieuwe medewerker die op anderhalf jaar tijd detotale kostprijs van de verschillende opleidingen in kaart brengt.

“De nieuwe medewerker zal een advies uitschrijvenaan de universiteit. Dat gebeurt samen met de faculteiten en de studenten, enniet vanuit een ivoren toren,” vertelt Jan De Vriendt, directeurStudentenvoorzieningen aan de KU Leuven.

“We willen inzicht krijgen in de totale kosten, zodat de student zelf weet hoeveel zijn opleiding kost aan extra materiaal. Tegelijkertijd is het de bedoeling dat faculteiten zich de vraag stellen of deze kosten adequaat zijn,” licht vicerector Studentenbeleid Rik Gosselink toe.

“Zo kan er een rationalisering gebeuren. Een heel duur handboek laten aanschaffen en dan slechts een paar bladzijden gebruiken, kan niet. Daar moeten creatievere alternatieven voor bedacht kunnen worden,” vervolgt Gosselink.

Verschillende maximumfacturen

Minder duur studiemateriaal leidt echter niet tot minder kwaliteit. “Wat nodig is, is nodig. Mensen met een tandartsopleiding hebben duur materiaal nodig, en dat zal altijd zo blijven,” vertelt De Vriendt.

“De maximumfactuur is niet per student, maar zal verschillen per opleiding en misschien zelfs per jaar. We zullen dus differentiëren naar verschillende opleidingen toe.”

Of het hoger inschrijvingsgeld de aanleiding is, is onduidelijk. “Dit initiatief hangt uiteraard een beetje samen met het hoger inschrijvingsgeld.”

Gosselink wijst erop dat de plannen voor de maximumfactuur al op tafel lagen nog voor over het hoger inschrijvingsgeld werd beslist: “Dit stond al op het programma voor dit jaar.”

Powered by Labrador CMS