artikel> Azijn en mosterd zijn mogelijk de oorzaak

Kulakdoop eindigt in brandwonden

Tijdens de doop van de Kulak, de KU Leuvencampus in Kortrijk, liepen enkele studenten brandwonden op. De mengeling van mosterd en azijn zou de boosdoener zijn, maar dat is nog niet zeker.

Gepubliceerd

Het themabeeld is geen beeld van de doop aan de KULAK.

Niet in alleen in Leuven, maar ook in Kortrijk laten veel studenten zich dezer dagen dopen. Voor de meeste studenten aan de Kulak verliep dat zonder problemen. "Op de Kulak verloopt de doop volgens een parcours. “Bij elk standje horen andere opdrachten,” zegt deelneemster Masha. “Het viel best mee. We mochten niks doorslikken, enkel proeven en uitspuwen. Als het niet zo koud was geweest, had ik het fantastisch gevonden,” zegt Masha. Dat vond ook student Simon van zijn doop. “Het is een beetje doorzetten, maar best fijn.”

Voor anderen was de afloop veel minder positief. “Ik heb meegedaan omdat mij was gezegd dat de doop vorig jaar niet zo erg was,” zegt een anonieme student. “Vooral in het begin was het toch redelijk erg.” Hij kreeg mosterd en azijn op zijn huid, twee producten die mogen gebruikt worden op de doop. Het was de combinatie die volgens hem ernstige gevolgen had. “Ik had kleine brandwonden op mijn gezicht, die pas na een week weggingen,” getuigt hij. “Een vriendin van mij moest naar het UZ Gent.”

“Een vriendin van mij moest naar UZ Gent"

Anonieme student

DOOPCHARTER

Enkele verbrande studenten namen contact op met het presidium van de Kulak en Karel Dekimpe, de studentendecaan in Kortrijk. “In samenspraak met het praesidium hebben we de zaak snel kunnen aanpakken. We hebben de studenten geadviseerd om met een arts te spreken,” zegt Dekimpe.

”In het verleden hebben we geen problemen gehad met de doop. Nu zijn er ook geen indicaties dat de regels van het doopcharter overtreden zijn,” benadrukt Dekimpe.

Volgens Dekimpe is dat doopcharter al zeer strikt. “Het steeds verder reguleren van de doop is niet altijd de juiste oplossing,” zegt hij. “Gezond verstand moet primeren. Een verstrenging is mogelijk als de standhouders zich niet aan de regels zouden hebben gehouden, maar daar zijn dus geen aanwijzingen voor.”

Dat bevestigt Kulakpreses Sofie Lambert. “Alle standjes kenden de regels en hebben die perfect nageleefd. Daarnaast controleerden stewards het hele parcours, hadden we een goed uitgeruste EHBO-stand en was er op het einde van het parcours een douche voorzien.”

“Steeds verder reguleren is niet altijd de juiste oplossing”

Karel Dekimpe, studentendecaan KULAK

”Of mosterd en azijn werkelijk aan de basis liggen van het incident, is niet helemaal duidelijk,” zegt Lambert. “Vast staat dat we geen verboden producten hebben gebruikt.”

Toch neemt de preses zich voor om de werkwijze volgend jaar bij te schaven. “Om een traditie als de doop in stand te houden, moeten we elk jaar opnieuw verbeteren.”

Powered by Labrador CMS