artikel> "Misschien durven de Belgen niet goed Engels spreken?"

Leven in de Erasmusluchtbel

Op Erasmus is het als buitenlandse student niet altijd even makkelijk om de lokale studentenbevolking te leren kennen. Het blijkt moeilijk om een buitenlandse student in de vriendengroep te krijgen.

In het begin van het academiejaar organiseert LOKO Internationaal samen met de KU Leuven de Orientation Days. “Onze belangrijkste taak is helpen het leven van internationale studenten in Leuven makkelijker te maken. Hierbij lossen we vooral praktische vragen op. Aangezien het academiejaar nog maar net begonnen is, zijn er nog niet veel berichten binnengekomen,” vertelt coördinator Internationaal Caroline van Rhee.

“In februari organiseren we Think Abroad Month, dat zich richt op Belgische en internationale studenten. Dan proberen we de kloof te verkleinen door middel van activiteiten. Ik denk niet dat de Erasmus Bubble hier sterker is dan ergens anders.”

Hoe zit het met de verhouding tussen de internationale en de lokale studenten bij ESN, de vereniging voor Erasmusstudenten? “Onze vrijwilligers zijn voornamelijk locals maar vooral Erasmussers doen mee met onze activiteiten, al zijn er ook steeds lokale studenten aanwezig,” zegt Carmen Vandeloo, voorzitter van ESN Leuven. “De vriendenkring van vrijwilligers komt ook vaak naar onze activiteiten, wat voor meer integratie zorgt. Studenten leren ons meestal kennen als ze zelf op Erasmus gaan en worden na terugkeer vrijwilliger bij ESN.”

Ook de kringen proberen de internationale en de lokale studenten met elkaar in contact te brengen. Bij Katechetika, de kring van de studenten theologie, is er een eigen afdeling: The Saints. Bryan Beeckman, verantwoordelijke internationaal, legt uit: “The Saints organiseert activiteiten voor internationale studenten, waarvoor ook Belgische studenten worden uitgenodigd. Zo kan je iedere vrijdagmiddag gratis koffie drinken in ons kringlokaal.”

“Vorig jaar organiseerden we een International Fakbar waarbij de buitenlandse studenten achter de toog stonden. We hebben heel veel internationale studenten en het is moeilijk om iedereen te bereiken. Het probleem is dat er veel priesters en nonnen bij zijn, en die zien we amper.”

“Zelfs in de les is het moeilijk om contacten te leggen”

Montserrat, Spaanse student

ENKEL VOOR DE KOFFIE

Hoe ervaren de internationale studenten het zelf? Stan, een Nederlands-Duitse student, vindt het moeilijk om Belgische vrienden te maken: “Ik volgde les aan de KHL (nu UCLL, red.) en merkte dat er voor de herfstvakantie geen enkele vermenging was tussen de Belgische en de Erasmusstudenten. De ene groep zat links in de les en de andere rechts. Belgen zijn wel behulpzaam, maar afstandelijk. Ze zullen je niet snel meevragen om een biertje te drinken. Ik heb zelfs nog nooit gehoord van het Buddy Programme. Ook op de activiteiten van Pangaea zie ik niet veel lokale studenten.”

Matthias, de enige Belg die we in Pangaea spotten, zit koffie te drinken. “In Pangaea vormen Belgen en internationale studenten twee gescheiden groepen. Ik denk dat de Belgen hier vooral komen voor de gratis koffie, eerder dan om contacten te leggen. Van het Buddy Programme heb ik nog nooit gehoord, het lijkt me wel leuk. Ik heb wel een vriendin uit de VS en één uit Nederland, maar die heb ik via vrienden leren kennen.”

Ook de Spaanse Montserrat denkt dat de Belgen eerder voor de koffie naar Pangaea komen. “Misschien durven de Belgen niet goed Engels spreken? Ik studeer in het Nederlands en heb dus wel enkele Belgische vrienden, maar zelfs in de les is het moeilijk om contacten te leggen. Ik heb wel de indruk dat als Belgen eenmaal je vrienden worden, het dan vrienden voor het leven zijn. Bij de internationale studenten onderling is dat toch anders.”

Bij Pangaea erkennen ze het probleem. Door de gratis koffie en activiteiten als taaltafels of debatavonden proberen ze de drempel voor de lokale studenten zo laag mogelijk te houden.

“Ik denk dat de Belgen hier vooral komen voor de gratis koffie, eerder dan om contacten te leggen”

Mathias, Belgische student

Powered by Labrador CMS