artikel> Een avondje op Leuvens grootste partyconcept

Lokomotion: van voordrink tot gestolen panda

Lokomotion, het feestconcept van LOKO, palmde zoals voor één avond zowat de integrale Leuvense fuifcapaciteit in. De avond verliep quasi probleemloos, al had Alma 2 niet zoveel succes als gehoopt.

Gepubliceerd

De Leuvense student staat op donderdag voor existentiële dilemma’s. Naar de Rumba, de Albatros of toch maar die knalfuif in Alma 2? Vorige donderdag kon je ze, samen met nog vijf andere zalen, allemaal bezoeken voor vijf euro tijdens Lokomotion. Het is dus niet zozeer de vraag waar te beginnen, wel wanneer te beginnen. Halfelf is alleszins niet het beste plan. In Alma 2 staat er nauwelijks tien man.

Studenteninspecteur Rik De Langhe is dan al trouw op post. “Vanavond zijn er tien overlastploegen op de been, vier meer dan normaal,” zegt hij. “We verwachten een drukke avond.”

Het is twintig na elf wanneer we een bijna lege Dulci binnenkomen. “We hebben nochtans veel kaarten verkocht,” zegt Dulcibeheerder Jeroen De Koninck. “Studenten beginnen steeds later uit te gaan. Straks zit het hier vol.”

"Pas na middernacht waren de meeste zalen vol"

Caroline Van Rhee (LOKO)

Caroline van Rhee, coördinator Internationaal van LOKO, beaamt dat. “De meesten drinken stevig door en trekken dan pas de stad in. Pas na middernacht waren de meeste zalen vol.” Dat zegt ook Jannes Aertsen van VTK, die met VRG en LBK Alma 2 beheerden. “Studenten komen al zat op het feestje en drinken daar nauwelijks nog iets. Hetzelfde zie je in de fakbars.”

Een uitzondering zien we in de Rumba. Om kwart voor twaalf is de zaal daar al gezellig vol. Ook Musicafé begint zich rond die tijd gezellig te vullen. Hier en daar gooien de eersten nog ietwat schuchter de dansbenen los.

ALMA 2

Tijd om terug naar ‘s-Meiers 5 te lopen. Het Studentencentrum doet dienst als crisiscentrum, maar ook en vooral als kassa. Zelfs ver na middernacht komen groepjes studenten tickets scoren. Uiteindelijk worden ongeveer 3670 van de 4200 tickets verkocht.

"Misschien kan de voorverkoop één in plaats van twee weken op voorhand starten, maar die blijft wel nuttig,” vindt Van Rhee. “Doordat de kringen zelf tickets aanbieden, komen studenten zo in contact met hun kring. Zo zien ze ook dat Lokomotion niet alleen van LOKO is, maar van alle Leuvense kringen.”

Zoals voorspeld schakelt Lokomotion na middernacht meer dan één versnelling hoger, behalve in één zaal. “In Alma 2 was er weinig volk, maar Masai was keigoe,” vat een studente in Musicafé treffend samen. Een kleine check-up ter plaatse toont aan dat dat klopt. De feestgangers zijn slim genoeg om er zelf een mouw aan te passen. Dansers schurken tegen elkaar in de ene helft van de zaal, liefhebbers van het kalme pintjesdrinken doen hun ding in de andere helft.

"We weten niet hoe het komt dat de Alma niet vol was,” zegt Van Rhee. “In elk geval gaan we input vragen aan de kringen om een oplossing te vinden voor volgend jaar.” "Alma 2 ligt iets verder weg dan de andere zalen, al weet ik niet of dat zo’n grote drempel is,” zegt Aertsen. “Sowieso zijn er ook iets minder tickets verkocht dan vorig jaar.”

BLOEMENKRANS

De kringen hadden volgens Van Rhee een belangrijke rol in Lokomotion. “Ze hebben veel input gegeven en waren supergemotiveerd,” zegt Van Rhee. “We hebben bewust heel intensief met hen samengewerkt door bijvoorbeeld kringdeejays op de line-up te plaatsen,” zegt Van Rhee. “Ook voor logistieke hulp konden we altijd op hen rekenen.”

“Lokomotion is geen evidentie om goed te organiseren”

Jannes Aertsen (VTK)

Aertsen speelt de lof terug naar LOKO. “Alles is heel goed verlopen, er zijn weinig grote problemen geweest. Lokomotion is nochtans geen evidentie om goed te organiseren, zeker omdat LOKO op dit moment geen activiteitencoördinator heeft.”

Ondertussen is het tien voor twee. In de Popclub ontmoeten we vermoedelijk de meest aparte naam in de line-up. Panda Style is de naam, inclusief pandamuts, bloemenkrans én een collectie Samson en Gert-cd’s. “Ik sta al voor de vierde keer op Lokomotion,” vertelt Panda Style, Pieter Rombouts voor de burgerlijke stand, terwijl enkele studentes een paar meter verderop met zijn pandaknuffel spelen. Spijtig detail: de knuffel werd die avond gestolen en is nog steeds niet terecht.

Powered by Labrador CMS