Minister Gatz steunt grondige herinrichting Kunstencentrum STUK

Leuvens huis voor dans, beeld en geluid krijgt financiële boost

18 May 2017
Artikel
Auteur(s): Gilles Michiels
Minister van Cultuur Sven Gatz, de KU Leuven en de Stad Leuven zullen het meerjarige renovatietraject van kunstencentrum STUK financieel ondersteunen. Dat meldt een persbericht van het kabinet Gatz.

Met de steun krijgt het Leuvense huis voor dans, beeld en geluid voldoende ademruimte om de herinrichting van de site te financieren. Minister van Cultuur Sven Gatz maakt 2,4 miljoen euro vrij via het Fonds voor Culturele infrastructuur (Foci). Ook de KU Leuven en de Stad Leuven ondersteunen het meerjarige renovatietraject allebei met 750.000 euro.

STUK-directeur Steven Vandervelden, die aan het begin van het academiejaar in Veto nog het rampscenario schetste bij een eventueel mislopen van de subsidie, reageert nu erg enthousiast: 'De ingebruikname van het gebouw in 2002 was al versie 2.0 van STUK. Anderhalf jaar geleden heeft STUK zichzelf inhoudelijk heruitgevonden als ‘Huis voor Dans, Beeld en Geluid’. Het publiek is massaal gevolgd. Nu kan STUK ook met zijn gebouw de stap zetten naar versie 3.0.'

Sinds 2002 werkt STUK inderdaad in een gebouw dat gerenoveerd werd door architect Willem Jan Neutelings. Sindsdien kende het Leuvense kunstencentrum een exponentiële groei: jaarlijks heeft STUK meer dan 100.000 bezoekers voor zijn activiteiten. Ongeveer 150 professionele kunstenaars werken één of meerdere weken in het complex. Daarnaast trekt STUK jaarlijks honderdduizenden bezoekers voor gastvoorstellingen, café-bezoeken, colleges en andere gelegenheden. STUK is voor Leuven, de universiteit en de regio een belangrijke artistieke plek met een groot maatschappelijke belang.

De hele site heeft een oppervlakte van 10.000 m². Na meer dan 15 jaren intensief gebruik zijn elementen van (oude) bouwdelen echter in slechte staat en moeten ze dringend vervangen of hersteld worden. De enorme groei van het publiek verhoogt bovendien de druk op het gebouw, waardoor een nieuwe, grondige renovatie dringend is.

Volgende werken zullen worden aangevat:

  • Publieksbeleving: met een slimme herinrichting krijgt het publiek een groter belevingscomfort dankzij nieuwe vloeren, een opwaardering van de buitenruimtes en nieuwe bestrating, het wegwerken van tochtzones, de herstelling van de tribune in de Soetezaal, een renovatie van het sanitair, ingrepen in het STUKcafé, een verbetering van de toegankelijkheid.
  • Energiezuinigheid: met duurzame isolatie en energiezuinige technische installaties krijgt STUK een verbeterde ecologische voetafdruk. Bovendien wordt het stuursysteem voor verwarming en licht gemoderniseerd en worden meer dan 100 ramen en deuren met enkel glas en kieren vervangen. Ook de verlichtingscircuits worden opgesplitst, het waterverbruik van het sanitair wordt zuiniger en de vloeren krijgen isolatie.
  • Veiligheidsmaatregelen: een duurzaam beleid op lange termijn is een noodzaak. Zo zal de brandcentrale worden vervangen, komt er digitale signalisatie, worden er stabiliteits- en herstellingswerken uitgevoerd, krijgen de gevels een renovatie, wordt de elektriciteit aangepast en de verlichting van de evacuatieroutes verbeterd.