Omdat het 2018 is

Editoriaal

20 February 2018
Editoriaal
Auteur(s): Nelis Jespers
Vijf minuten voor onze afspraak in de Vooruit laat Dries Van Langenhove, oprichter van Schild & Vrienden, in een tweet weten een interview te hebben met de ‘opper SJW’ van Veto.

SJW staat voor social justice warrior. Gutmenschen, zo je wil. Veto behoort in zijn ogen tot de politiek correcte gedachtenpolitie die alles waarin hij gelooft, ‘deconstrueert en kapot maakt’. Dat is nogal wat.

We doen er wat schamper over, maar het wederzijdse wantrouwen maakt een eerlijk gesprek moeilijk. Vaak wil hij 'off the record' gaan, vertelt hij leugens of onwaarheden. Hij verwijt ons dan weer ‘onredelijke, zwaarwichtige vragen’ te stellen.

Van Langenhove is geen neofascist of transfoob, zoals hij wel eens genoemd wordt. Hij is de extreemrechtse voorzitter van een jongerenbeweging die volgens Van Langenhove op dit ogenblik zo’n 900 leden telt en groeiende is. Hij haalt met andere woorden de jongerenafdelingen van N-VA en Vlaams Belang leeg. Ook dat is, met het oog op de toekomst, nogal wat.

In het interview dat u aan het einde van deze editie leest, stellen we voornamelijk vragen naar de inhoud van Van Langenhoves conservatisme. Gewoonlijk krijgt u hem te zien wanneer hij ergens tegen is - zoals onlangs in Terzake. Of ziet u hem op Twitter zijn politieke cultuurstrijd voeren met af te keuren, intimiderende middelen. Wij stelden ons de vraag naar het doel dat die middelen zou moeten heiligen.

Om eerlijk te zijn, het is niet veel soeps. Dries Van Langenhove leeft in een verleden dat langs alle kanten door progressieven bestormd, en door de diverse werkelijkheid overrompeld wordt. Hij zal er toch mee moeten leren leven. Of zoals Nozizwe Dube het tijdens de kick-off van het diversiteitsplatform van de KU Leuven verwoordde: ‘Omdat het 2018 is.’

Nelis Jespers is redacteur Sociaal bij Veto. Dit standpunt wordt gedragen door de voltallige redactie.

Gerelateerde Artikels

30 000 euro aan Sisyphusarbeid

10 November 2019
Editoriaal

Eenoog koning

13 October 2019
Editoriaal

Meer luis!

29 September 2019
Editoriaal

Driemaal is scheepsrecht

20 May 2019
Editoriaal

Stura's stilte

06 May 2019
Editoriaal

De diplomafabriek

23 April 2019
Editoriaal