reportage> Rik de studentenflik en verkleumde stewards

Op stap met de overlastpatrouille

De overlastpatrouille trekt er elke donderdag op uit om de uitgaande studenten onder controle te houden. Dat doen ze niet alleen, beveiligingsfirma’s en ook stewards spelen hierin een grote rol.

Gepubliceerd

Donderdag 18 februari. Veto gaat mee op stap met de overlastpatrouille van de politie van Leuven. Rik destudentenflik neemt ons op sleeptouw om de overlastmaatregelen teontdekken. Op het programma: de omgeving van de fakbars eneen fuif in Alma 2.

Vanavond vergezelt residentieflik Stefanie Rik op zijn patrouille. “Zij volgt de residenties op van meerdan vijftig studenten en is ook verantwoordelijk voor de internationalestudenten. Om de twee weken heeft ze een spreekuur op Pangaea en helpt ze internationale studenten bij papierwerk,” aldus Rik.

Symbiose

Voor de beveiliging van fuiven, zoals in Alma 2, werkt de politie in drie dieptes. “Als eerste heb je de privatesecurity in de Alma zelf,” legt Rik uit. “Vervolgens staan rondom de campus Sociale Wetenschappen stewards opgesteld om de mensen rustig te houden en te begeleidennaar de ingang. In de omliggende straten patrouilleren wij dan. Wanneer de fuif sluit, roepen we meestal nog wat extra combi's op om de boel onder controle te houden.”

De politie werkt dus samen met andere partners, zoals stewards en private firma's. Die laatsten zijn alvast heel tevreden over de samenwerking met de politie. “Ik doe dit werk nu alenkele jaren. In die periode hebben we altijd constructief samengewerkt met de politie,” zegt een verantwoordelijke van de private bewakingsonderneming die bij Alma 2 aan de slag is.

"De stewards worden goed ondersteund door de politie"

Sybren Van Hasselt, fakbarverantwoordelijke van VTK

Ook Sybren Van Hasselt, fakbarverantwoordelijke van VTK, is lovend over de samenwerking. “De stewards worden hier goed ondersteund door de politie,” prijst hij. “Het is fijn dat de politie de mogelijkheid biedt om in het begin van elk semester een groepje enthousiastelingen een stewardopleiding te laten volgen. Zo zijn de stewards beter voorbereid om op een aantal situaties in te spelen en overlast te beperken.”

Zelfregulatie

Rik vindt de stewards dan ook heel erg belangrijk: “Vroeger, toen ik bijvoorbeeld student was, waren er geen stewards. De buurtbewoners waren die overlast op den duur echt beu en dan hebben wij studenten eigenlijk de mogelijkheid gegeven om zelfregulerend te werken. Ook met de filosofie dat het vingertje van de politie niet altijd werkt.”

Tim Heymans, stewardcoach van de fakbars in de Tiensestraat, ziet de stewards ook als een soort uithangbord voor fakbars: “Een studentencafé manifesteert zich vooral met lage prijzen, maar ook door het feit dat het een café is, speciaal voor studenten. En de stewards die aan de deur staan, zorgen ervoor dat het ook effectief enkel studenten zijn, die van die lage prijzen kunnen genieten.”

De samenwerking tussen de politie en de stewards illustreert hij met een voorbeeldje: “Vorige week donderdag was het hier erg druk. Toen is de politie mee komen helpen om alles mee in goede banen te leiden en daarna hadden we het zelf terug onder controle gekregen. Dat zijn dingen waar wij de politie uiteraard wel voor nodig hebben, want wij zijn uiteraard gewoon studenten met een stewardopleiding.”

"Ik offer graag een paar uur van mijn avond op om mensen plezier te laten hebben"

Koen Van Kerckhoven, steward bij de Recup

Buurtbewoners

Vandaag is het dan weer rustig in de Tiensestraat, bij de Grote Drie van de fakbars. Zelfs op zo'n kalme nacht zijn stewards er een vertrouwd zicht. Hun shiften beginnen vanaf 22 uur en duren tot een stuk in de nacht. “Wij doen dat graag, voor de mensen die hier binnen feesten en plezier maken,” vergoelijkt Koen Van Kerckhoven, steward bij de Recup.

“We willen natuurlijk niet dat iemand dat komt verbrodden voor hen. Ik offer graag een paar uur van mijn avond op om veel meer mensen plezier te laten hebben,” zegt hij. Studentenflik Rik is lyrisch over 'zijn' stewards. “Eigenlijk zouden die mensen eens de prijs voor de vrijwilliger van het jaar verdienen. Elke nacht zorgen zij ervoor dat de andere studenten kunnen uitgaan zonder al te veel overlast voor de buurtbewoners. Zeker in koud regenweer als vannacht, mag je hun shift niet onderschatten,” prijst hij hen.

Een beschonken student, een van de weinigen die we aantreffen, ziet dat enigszins anders. “Ik vind het goedinitiatief dat de fakbars stewards hebben om demensen van de straat te helpen, zodat de auto’s ook nog door geraken. Maar soms kunnen ze wel een beetje overdrijven,” vindt hij.

“Vanaf er studenten op straat staan, geven die al commentaar,” gaat hij onverstoorbaar verder.

Powered by Labrador CMS