OPINIE: Het overvolle Postvak IN van de Korintiërs

Splinter

15 mei 2017
Splinter
Auteur(s): Philip Lammens
Zondagochtend, rond 55 n.Chr ergens in Korinthe: je schuift voorzichtig je lauwe voetjes in de pantoffels die mooi voorgeschoteld staan aan de voordeur om vervolgens naar je brievenbus te sloffen.

Pennenvriend Paulus heeft weer van zich laten horen, denk je, en het spel van ontleding, repliek, inleving en kalligrafie kan weer beginnen.

De brief is een heel persoonlijk medium waar we als student bijna nooit meer gebruik van maken. Tegenwoordig hebben we veel efficiëntere en snellere manieren om met elkaar in contact te komen: E-mail, Facebook, Skype.

Mijns inziens mag het vel papier in een aantal situaties hoogdringend zijn rentree maken.

Jawel, inderdaad, vanzelfsprekend heb ik het over die verfoeide verjaardagswensen telkens als een van je honderden besties op Facebook jarig is. Op enkele originele posts na kan je je verwachten aan een stortvloed van 'HB’s , 'Proficiat', 'Ne gelukkigen', 'Congrats' en nog meer van die onzin. Je hebt potverdikke x aantal jaren geleden de poort van Jade van uw moeke opengebeukt en na wat billenkoek je eerste happen lucht op de wereld tot je genomen... dat verdient op zijn minst felicitaties in een volzin gegoten.

Ik zou maar al te graag al die honderden voorgekauwde virtuele wensen inruilen voor één spontane verjaardagskaart. Die afzender heeft tenminste ooit de moeite genomen om op zijn naaktkalender van de plaatselijke vrouwelijke roeiclub (waarvan de winst geïnvesteerd werd in nieuwe douches) je verjaardag te noteren. Bij het openen van de enveloppe en het lezen van je hoogstpersoonlijke kaart zal je merken dat er in het hoekje van je mond zich een glimlacht ontluikt. Er sluipt toch even een warme gloed over je lichaam, niet dan?

Een volgend geval is wanneer iemand van je vriendengroep het teerbeminde vaderland verlaat om op Erasmus te gaan naar verre oorden. Een Skype-gesprek dringt zich op waarin je vervolgens een spervuur aan vragen zult lanceren om toch maar die onaangename stilte van enkele seconden te vermijden waarin je elkaar plots recht in de ogen aankijkt en het ietwat ongemakkelijk wordt. Meestal zul je na een uurtje babbelen de plaat poetsen.

Met het schrijven van een brief zul je meer bedenktijd hebben om op de gestelde vragen te antwoorden. Maar dat niet alleen: schrijftaal is namelijk iets helemaal anders dan de gesproken taal. Bij het schrijven kan je een eigen visie scheppen van de wereld en die met veel gevoel en diepgang proberen over te brengen. De lezer zal dan op zijn beurt alle woorden als lettersoep opslurpen en er zich een eigen sfeer bij voorstellen.

De inhoud van een Skype-gesprek zal grondig verschillen van die van een brief.

Dus een warme oproep aan u allen, ga naar het Stadspark en bespring daar de eerste de beste gans. Na het bemachtigen van enkele veren kun je beginnen aan het voeren van correspondentie die je nog lang nadien zal koesteren.

Gerelateerde Artikels

Broodjes boven Bagdad

30 september 2019
Splinter

Pia heeft het licht gezien

26 september 2019
Splinter

De tuinman en de dood

20 mei 2019
Splinter

Het vertrek

20 mei 2019
Splinter

Koester de stilte

06 mei 2019
Splinter