artikel> "We willen cursussen aankopen voor de tutors"

PAL-werking Politika maakt kans op Koningin Mathildeprijs

De PAL-werking van Politika is genomineerd voor de Koningin Mathildeprijs. De studentenkring zet al lang in op het project waarbij studenten elkaar helpen bij het verwerken van leerstof.

Gepubliceerd

De Koningin Mathildeprijs is een initiatief van het Koningin Mathildefonds, een deel van het Koning Boudewijnfonds. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een organisatie die zich bezighoudt met kwetsbare jongeren in de samenleving. In 2015 ging de prijs naar de Kruyskenshoeve, een hoeve waar probleemjongeren terechtkunnen voor een time-out.

Sinds 2011 is Politika, de kring van de faculteit Sociale Wetenschappen, bezig met PAL (Peer Assisted Learning). Eerstejaars krijgen in dat project de kans om in kleine groepjes en begeleid door oudere medestudenten hun leerstof te verwerken. Nu is het PAL-project, genomineerd voor de Koningin Mathildeprijs. Dit jaar is het thema van de prijs “Each One Teach One”.

Als genomineerde mocht een delegatie van Politika het concept half maart al gaan voorstellen aan een jongerenjury. “Sam Pless, de oprichter van onze PAL-werking stuitte per toeval op de projectoproep,” zegt verantwoordelijke Niels Bibert. De nominatie levert de kring al 10.000 euro op. Mocht het PAL-project de prijs ook effectief binnenrijven, komt daar nog eens hetzelfde bedrag bij. De prijsuitreiking vindt plaats op 12 mei.

Professionaliseren

Bibert en Politika-preses Lins Heivers denken intussen al na over hoe ze met het prijzengeld hun PAL-werking kunnen professionaliseren. “We willen onder andere cursussen aankopen voor de tutors. Nu gebruiken ze hun eigen exemplaren, vaak al een paar jaar oud, of die van de eerstejaars. Dat is niet optimaal,” zegt Heivers. Als Politika wint, hoort volgens Bibert zelfs een uitbreiding tot de mogelijkheden: “Momenteel organiseren wij het project enkel voor eerstejaars, maar we zouden het dan kunnen uitbreiden naar andere jaren.”

Politika maakt duidelijk een prioriteit van PAL. “Bij ons komen de groepjes elke week samen, bij andere kringen maar een paar keer per semester,” zegt Bibert. “Voor een aantal lastige vakken hebben we een aparte werking opgezet,” vult Heivers aan. “Ondertussen doen meer dan 100 eerstejaars mee, ofwel een derde van het totale aantal. Velen beginnen er aarzelend aan, maar blijven toch een jaar lang komen.”

Powered by Labrador CMS