recensie> Een pracht van een nacht

Sfeerverslag: M-useumnacht

’s Nachts ronddolen in een museum is iets heel bijzonders. Zeker wanneer dat museum gevuld is met olifantengezang, gevouwen vazen en andere vormen van waanzin.

Gepubliceerd

Béatrice Balcou zorgt voor een gezonde portie moderne kunst. De Franse kunstenares beeldt de relatie die mensen hebben met kunst, en de manier waarop kunst geproduceerd wordt, radicaal uit. Het contrast tussen deze moderne kunstwerken uit hout en de collectie oude houtsnijwerken uit de tentoonstelling Borman en zonen is verfrissend.

De tentoonstelling van Nel Aerts is speels. Op groteske wijze laat ze haar kleurrijke motieven en grote lijnen op verschillende media los. Het ludieke werk van Nel Aerts zet zich af tegen de serieuze tentoonstelling De Taal van het Lichaam. Deze collectie van oude en nieuwe werken over het lichaam en lichaamstaal onderzoekt de invloed van kunst op onze perceptie.

De tentoonstelling die het meest in het oog springt, is Waanzin, die door tien studenten is gecureerd. Het tiental mocht een selectie maken uit de collectie van Museum M en kozen voor het thema 'mentale gezondheid'. De tentoonstelling belicht verschillende aspecten van waanzin, en toont de zin van waanzin in ons allen.

Muzikale diversiteit

Ook voor muziekliefhebbers is er genoeg voorzien. Het Leuvens Universitair Koor heet je al zingend welkom aan de inkom en pianogetokkel wacht je op in de lounge. Ook de klarinet en de Tibetaanse hoorn krijgt haar plaats in het museum.

Monokimono brengt Nederlandstalige muziek met melancholische, nostalgische en dromerige ondertonen. Brik Tu-Tok legt absurde, excentrieke muziek aan de dag die in de museumzalen blijft hangen. Hun podiumperformance is prettig bizar.

De Tibetaanse hoorns en het keelgezang zijn bevreemdend. Tibetaanse horens worden niet voor niets met zingende olifanten vergeleken. Afsluiten doen we met de soul, hiphop en jazz die Laurens Brouwers alias Illament uit zijn draaitafel tovert.

Dit diverse aanbod verlegt de muzikale grenzen van veel van haar bezoekers. De optredens zorgen ervoor dat je nadien iets beters te beluisteren hebt dan je eindejaarsafspeellijst op Spotify; de achtergrondklanken creëren een energetische sfeer die je normaal niet met musea associeert.

Zelf aan de slag

Wie geïnspireerd raakt door al dat moois, kan de eigen creativiteit de vrije loop laten in de workshops. In de workshop origami leer je vaasjes vouwen, yoga laat je tot rust komen na alle prikkels, en tijdens de Sound Journey vlij je je neer en word je overweldigd door vreemde klanken.

M-useumnacht slaagt erin wat magie te brengen op een doodgewone woensdagavond. Dwalend door de witte zalen vol oude en nieuwe kunst voel je de verbindende kracht die een stadsmuseum hebben kan.

Powered by Labrador CMS