artikel> Copal, laptopstudenten en migratiepraat

Sociaal kort

Sociaal kortjes belichten misschien minder opvallende, maar daarom niet minder belangrijke korte nieuwsfeitjes.

Gepubliceerd

Sociaal kortjes belichten misschien minder opvallende, maar daarom niet minder belangrijke korte nieuwsfeitjes.


Twee weken geleden kopte deze krant nog dat de gemiddelde kotprijzen in Leuven volgend academiejaar hoogstwaarschijnlijk zullen dalen. De bewoners van residentie COPAL zullen zich dan ook wel in hun koffie verslikt hebben bij het zien van de vernieuwde kotprijzen voor volgend academiejaar. De huurprijzen in die residentie schieten namelijk forst de lucht in. Voor een standaardkamer betaal je nu 342 euro per maand. Niet exuberant hoog in vergelijking met de gemiddelde Leuvense kotprijs, maar wel een stijging van 5,5 procent ten opzichte van huidig academiejaar.

“De residenties die onder het Algemeen Beheer vallen zijn zelfbedruipend,” reageert Jos van Lierop, coördinator van de Exploitatie Residenties Algemeen Beheer. “Voor COPAL staan er binnen vijf jaren enkele noodzakelijke renovatiewerken gepland die helaas meer geld zullen kosten dan ik heb kunnen voorzien in het Groot Onderhoudsplan, dus moesten we de prijzen iets hoger optrekken dan de gangbare huurindex. In COPAL is het trouwens al jaren de evolutie om telkens maar twee of drie procent te verhogen. Met het oog op de renovatiewerken die zich opdringen is dat een iets te behoudend tempo geweest.”

...


Vorige week postte kuleuvenblogt.be een blogpost van psycholoog Jantine Spilt. In Ode aan de pen: moeten we laptops bannen uit onze auditoria? haalt ze een studie van Mueller en Oppenheimer (2014) aan dat laptopstudenten en zogenaamde pen & paper-studenten vergelijkt. Wat blijkt? Klassiek nota’s nemen met pen en papier blijkt beter en efficiënter te werken.

Dat is goed nieuws voor de 216 mensen die de poll “Hoe maak jij aantekeningen in de les?“ op de blogpost invulden met “pen en papier”. Die groep bedraagt 63% van alle deelnemers, maar een goeie 30% gebruikt laptopnota’s, 5% neemt geen notities. Representatief of niet, wie een korte blik werpt op onze universitaire aula’s ziet dat er nog steeds veel studenten zweren bij de noeste arbeid van handgeschreven nota’s. Vooralsnog is de laptopstudent niet dood verklaard.

Vorige week dinsdag werd het Jonge Wolven-debat van 11.11.11 gehouden in de Hoorn, waar Veto al eerder over schreef. Grote eensgezindheid bij klimaat, veel minder bij migratie. Een opvallende rol was weggelegd voor N-VA-Kamerlid en Leuvense gemeenteraadslid Renate Hufkens. Zij wist te vertellen dat een politiek asielzoeker die aankomt in Italië een economische vluchteling wordt als hij de grens naar Frankrijk oversteekt en dat Turkije voor Syrische vluchtelingen een “veilig land” is. Net daarvoor liet ze zich ontvallen dat de weg naar Europa voor vluchtelingen "gemakkelijk te bereiken is". Daarin was ze echter "verkeerd begrepen". Wat ze écht bedoelde was namelijk dat Europa zo groot is en dus via “veel verschillende manier te bereiken is”. Verkeerd begrepen of niet, een Irakese vluchteling was duidelijk not amused. (sg)

Powered by Labrador CMS