STUK breakt

Dag van de Dans: Leuvens kampioenschap breakdance

26 april 2016
Artikel
Auteur(s): Arne Sonck
Op zaterdag 23 april sloegen kunstencentrum STUK en vzw Straatrijk de handen in elkaar voor de organisatie van het jaarlijkse Leuvense kampioenschap breakdance, de B-King.

Met de B-King-competitie kreeg ook breakdance een plaatsje op de Dag van de Dans in kunstencentrum STUK. De jaarlijkse battle, die moet uitmaken wie de beste Leuvense b-boys zijn, kende zo dit jaar zijn grootste locatie ooit.

De strijd om de gegeerde titel werd gevoerd in twee categorieën: -16 en +16. Deelnemers die door de kwalificatie geraakten, kwamen in een one-on-one knock-out systeem tegenover elkaar te staan. Hier bestookten ze elkaar met dancemoves, freezes en vriendschappelijke trashtalk tot alleen de beste overbleef.

“Er was iets minder volk dan ik had verwacht,” vertelt Stijn Luyten, voorzitter van Vzw Straatrijk. “Tegelijk was het ook wel de meest succesvolle editie van de B-King ooit.” Hoewel de zaal niet overvol was, leek de locatie goed gevuld. Dat kwam vooral doordat de vloer zelfs tijdens de pauzes steevast ingenomen werd door een of andere b-boy die in het midden zijn sterkste freestyle wilde laten zien.

Luyten was ook lovend over de nieuwe locatie. “Het STUKcafé zet direct de juiste sfeer en er is meer plek. We zijn dan ook van plan het volgend jaar weer hier te organiseren.” Vorig jaar vond het evenement plaats in OPEK.

"Het STUKcafé zet meteen de juiste sfeer"

Stijn Luyten, voorzitter Straatrijk

Het publiek hield zich aanvankelijk nog wat afzijdig, maar tegen de finale stond iedereen enthousiast rond de vloer mee te klappen. Die werd bij de -16 jarigen uitgevochten tussen Zasch en Lucas, waar bij Lucas Temmerman (14) met de titel naar huis ging. Hij verbaasde de jury door uit te blinken in niet één, maar alle aspecten van breakdance.

Een echte battlecat is hij wel. “Ik probeer tegenwoordig toch elk weekend ergens mee te doen aan een battle.” Met zijn Crew Mixed Souls, waar ook zijn tegenstander Zasch lid van is, deed hij al aan verschillende belangrijke en zelfs internationale battles mee. Verder vond hij het niet erg om tegen een van zijn crewleden in de finale te staan: “Dat gebeurt wel vaker.”

Bij de +16 jarigen kaapte Koen Horsten (24) het kampioenschap weg. Het werd heel nipt wanneer hij in de finale tegen David Hendrickx de extra ronde na een tiebreak (gelijkstand) nog won. Koen vertelt dat David eigenlijk een van zijn eigen leerlingen is. “Het geeft best veel voldoening om te zien hoe je eigen leerlingen vooruitgaan.” zegt hij. “Zeker als ze zo ver geraken, merk je dat je goed werk doet.” Begin april stonden David en Koen zelfs nog samen als crew op de UK-Championships World Finals. “Een battle op wereldniveau waar je heel veel ervaring kunt opdoen.

"De breakdancescene is klein. Je komt al snel tegenover een goede vriend te staan."

Alex, breakdancer en deelnemer

Naast gevierd overwinnaar is Koen zelf ook medewerker van Vzw Straatrijk. “Straatrijk is een organisatie die breakdance en andere straatsporten wil promoten en zoveel mogelijk jongeren de kans wil geven om ermee in contact te komen,” vertelt hij. “Ons bekendste evenement is Unbreakable, een one-on-one wereldkampioenschap dat zestien van 's werelds beste breakdancers naar Antwerpen brengt,” aldus Luyten.

Ondanks de ghetto look van de meeste breakdancers en soms toch wat competitiviteit zat de sfeer goed.

“Het fijne is dat iedereen elkaar hier kent,” vertelt Alex, zelf ook breakdancer en deelnemer. “De breakdance scene is heel klein, waardoor je zelfs op grotere battles al vlug tegenover een goede vriend komt te staan.”


Dag van de Dans

Tijdens de Dag van de Dans op zaterdag 23 april stonden Vlaanderen en Brussel in het teken van dans. Cultuurhuizen verspreid over heel de regio organiseerden in totaal 93 activiteiten, waarbij ongeveer 2650 professionele en niet-professionele artiesten samen op een podium werden gebracht. Ook STUK stond afgelopen weekend volledig in het teken van de dansdag.


Danskaraoke

Na het kampioenschap breakdance konden de gasten van het STUKcafé genieten van een danskaraoke. Net als bij een echte karaoke kon eender wie een dansplaat kiezen. Vervolgens werd de bijbehorende choreo dan op groot scherm geprojecteerd. Aanvankelijk was de vloer vrij leeg. De rode pantoffels die de dansers moesten aantrekken om mee te doen werkten niet echt drempelverlagend. Vanaf het tweede dansje was echter meer dan de halve zaal de vaak wat absurde danspasjes aan het meedansen.

Gerelateerde Artikels