Van croissant tot kroket: een week overleven op kiesweeketen

Culinaire creativiteit bij kiesploegen

25 april 2016
Artikel
Auteur(s): Rani Goelen
De paaseieren zijn nog maar net verteerd of het is tijd voor dat andere eetfestijn in de lente: de kiesweken. Ervan genieten is een must, er een week op overleven is daarentegen geen evidentie.

Dat het niet gemakkelijk wordt me een hele week te voeden met kiesmaaltijden, blijkt al meteen bij mijn voorbereidingen. 's Avonds, in tijden van quizzen en cantussen, valt er namelijk weinig te bikken. Ik besluit mijn challenge lichtelijk aan te passen: mijn warme maaltijden en zoveel mogelijk ontbijt haal ik bij de kiesploegen, de rest vul ik op met boterhammen.

Maandag

 • Ontbijt: croissant, pistolet met kaas, quiche spek-ei en verse koffie.
 • Lunch: barbecue (worst, ribbetjes, koude groentjes en pasta)
 • Totale prijs: 0 euro

Het is halfnegen wanneer ik de gang van auditorium Max Weber binnenwandel, waar de eetstandjes van de kies- en lolploegen van Babylon opgesteld staan. De tafel van Wingardium Liziosa overtreft mijn verwachtingen: croissants, koffiekoeken, pistolets… Ik kies een croissant en een pistolet, en ga dan om een kop koffie en een quiche bij de Quicheploeg, de ludieke tegenstanders van het aanstormend presidium.

Er heerst een uiterst gezellige sfeer, opgeleukt door de wandelende quiches van de lolploeg die luidkeels hun waar aanprijzen. Liza Cretskens, de intussen verkozen nieuwe preses van Babylon, klinkt alleszins enthousiast: “We bieden elke dag iets te eten aan. Het wordt dus een zware week, maar we hebben er zin in!”

Na de les begeef ik me naar de arena aan het MSI, waar de Koenquistadores van Historia aan het barbecueën zijn. Ik kies voor worst, ribbetjes en een bord vol komkommer, tomaat en pasta. Mijn maag is goed gevuld, en er worden daarna zelfs nog ijsjes uitgedeeld. Een smakelijke eerste dag, quoi.

“We bieden elke dag iets te eten aan"

Liza Cretskens, preses-elect Babylon

Dinsdag

 • Lunch: Bickyburger
 • Dessert: ijsje, Ice Tea, mini-pannenkoek
 • Totale prijs: 1 euro

Vandaag heb ik een legertje eters uitgenodigd om me te vergezellen naar het MSI, waar vier kiesploegen vechten om onze eetlust. We verdelen ons over de verschillende standjes. Zelf ga ik voor een goed vullende Bickyburger van de kiesploeg van archeologie die één euro kost. De meningen over de kebab zijn verdeeld. Het vlees valt niet zo in de smaak. De vegetariër van de groep is echter heel tevreden. Zijn kebab kost maar 50 cent, de anderen betalen 1 euro. Als laatste halen we een croque bij Triumviraat, de kiesploeg van Mecenas. “Onze croques kosten een halve euro, maar je krijgt er wel gratis een glaasje wijn bij,” weet men daar te vertellen.

’s Namiddags is het tijd voor Momentum, de kiesploeg van Ekonomika. Al ijsjes etend en pintjes drinkend kijken we naar de Big Splash. Daarna volgt een pannenkoekje. Wanneer ik terugwandel naar mijn kot, bedenk ik me dat ik nog geen groenten heb gegeten vandaag. Het schuldgevoel spoel ik weg met de gratis Ice Tea die ik bij het buitengaan nog gekregen heb.

Ik bedenk me dat ik me vandaag nog geen groenten heb gegeten

Woensdag

 • Lunch: quiche.
 • Totale prijs: 0 euro

Wanneer ik me rond halféén tussen de druk babbelende studenten aan het MSI meng, blijkt het grootste deel van het eten al op te zijn. Ik kan nog een stukje quiche van de Quicheploeg te pakken krijgen, maar echt voldaan voel ik me niet.

Omdat ik toch benieuwd ben, spreek ik twee voorbijgangers aan over de pizza’s van de Koenquistadores en Wingardium Liziosa’s pannenkoeken. “We vonden ze lekker, maar we hadden ze wat groter verwacht,” klinkt het. Ik snap hun honger en ga zelf een broodje halen bij de bakker om de hoek. Note to self: als je gratis eten wil scoren, kom dan op tijd.

Als je gratis eten wil scoren, kom dan op tijd

Donderdag

 • Lunch: panini met groene pesto en verse tomaat
 • Dessert: minidonut en ijsthee
 • Totale prijs: 2,50 euro

Vanmiddag maak ik een uitstapje naar Arenberg, waar het opkomend presidum van Geos - geheel in hun thema Fracking Crazy - mee zit te brullen met Waar is mijn boormachien van de Clement Peerens Exposition. Genietend van het zonnetje verkopen ze er panini’s en croques. Die laatste zijn de revue al gepasseerd. Ik ga dus voor de panini’s, die één euro kosten. Naast kaas, hesp en verse tomaat krijg je de keuze je panini af te werken met groene of rode pesto. Ik eet mijn broodje met veel smaak op en keer dan terug huiswaarts. Ik kan het niet laten toch nog snel langs het MSI te passeren en koop mezelf een minidonut en een glas ijsthee van de Mecenaskiesploeg Triumviraat.

Bij Geos kan je je panini afwerken met pesto

Vrijdag

 • Lunch: broodje kroket
 • Totale prijs: 1 euro

Vandaag maar weinig kiesweek-avonturen. Bijna alle eetstandjes zijn opgedoekt, maar gelukkig schiet Triumviraat me te hulp en kan ik nog snel een broodje kroket meepikken tussen twee lessen door. Naast de friteuse staat ook een tafel met boeken en een kledingrek. “We wilden naast eten aanbieden ook iets extra origineels doen. Dat is de concept store op donderdag geworden, waarin mensen kunnen snuisteren voor interessante, unieke spullen," zegt Eva Wuytjens, opkomende preses - en intussen preses-elect - van Triumviraat.

Het verdict

Bij kiesweken denkt de gemiddelde student al snel aan gratis frietjes, maar de opkomende presidia schuwden dit jaar culinaire creativiteit duidelijk niet. Tegen mijn verwachtingen in heb nooit twee keer hetzelfde gegeten. Met een beetje planning kan je als aasgier dus zeer budgetvriendelijk en gevarieerd - deze week kostte slechts 4,5 euro - de week overleven.