artikel> Prijs kot voor tweede jaar op rij stabiel

Verwachte daling kotenprijs blijft uit

Een overschot op het kotenaanbod zorgt voor een stabilisering van de kotprijzen, maar een daling is nog niet voor meteen.

Gepubliceerd

Kotwijs is een website van de Huisvestingsdienst KU Leuven waarop studenten betrouwbare en kwalitatieve koten kunnen vinden.

De Huisvestingsdienst van de KU Leuven voert jaarlijks een contractstudie uit. In die contractstudie berekenen ze onder meer de gemiddelde huurprijs van een kamer in Leuven.

Voor een kamer met basiscomfort betaal je binnen een 12-maandencontract gemiddeld 361 euro per maand. Voor een kamer met hetzelfde contract maar met meer comfort (met eigen toilet, douche en/of keuken), betaal je gemiddeld 465,08 euro per maand.

Bij de kamers met een 10-maandencontract liggen de prijzen lager. Daar betaal je voor een kamer met basiscomfort gemiddeld 330,8 euro per maand. De gemiddelde prijzen voor kamers met hetzelfde contract en extra comfort zijn niet bekend.

Overschot

Vorig jaar bleven de prijzen voor het eerst stabiel, wat een einde betekende voor de jarenlange stijging. Er werd toen een daling voorspeld, maar die is uitgebleven. ‘Wel zijn de prijzen nu volledig gestabiliseerd’, geeft Ludo Clonen, diensthoofd Studentenhuisvesting van de KU Leuven aan. ‘De prijzen zijn met amper twee procent gestegen, dat komt min of meer overeen met de index en is dus geen reële stijging.’

Deze stabilisering van de kotenprijs is een gevolg van het grotere aanbod dat de afgelopen jaren is uitgebouwd. ‘In 2010 was er een sterk tekort aan koten en toen zijn er zowel vanuit de universiteit als in samenwerking met de stad en private partners, koten bijgebouwd. Met als gevolg dat er nu een overschot is, waardoor de prijzen hebben kunnen stabiliseren’, vervolgt Clonen.

‘De stijging van de afgelopen jaren is gestopt’

Ludo Clonen, diensthoofd studentenhuisvesting KU Leuven

Dat overschot bestaat uit koten van verschillende categorieën maar in verhouding blijkt dat het toch vooral de koten met extra comfort zijn die niet verhuurd blijven. ‘Het gaat dan meestal om die koten die vooral de laatste jaren zijn bijgebouwd, wat logisch is aangezien dit de duurdere koten zijn. De prijzen gaan vanaf 475 en lopen op tot 500 euro per maand, dat is natuurlijk een hele hap uit het gezins- of-studentenbudget’, legt Clonen uit.

Kotwijs

Het kotenoverschot zorgt volgens Clonen voor een gezonde concurrentie tussen de verhuurders en dat kan de kwaliteit van de koten op de markt enkel ten goede komen. Bovendien werkt de Huisvestingsdienst samen met de stad om controles in de koten uit te voeren en zoveel mogelijk kwalitatieve koten op de markt te krijgen. Die koten komen dan op de site Kotwijs terecht.

‘Het belangrijkste is dat studenten op Kotwijs zoeken, daar staan enkel de verhuurders op die we betrouwbaar vinden en waarvan we weten dat ze kwalitatief goede koten hebben. Wij hebben de laatste twee jaar geprobeerd om alle koten een controlebezoek te brengen. Van de koten die op Kotwijs staan, weten we dus dat het goede verhuurders en goede koten zijn’, aldus Clonen.

‘Het belangrijkste is dat studenten op Kotwijs zoeken’

Ludo Clonen

‘Het aantal 10-maandencontracten steeg dit jaar niet’, laat Clonen nog weten. ‘Dat is jammer voor studenten die niet het volledige academiejaar in Leuven verblijven. Nochtans zouden verhuurders zich kunnen onderscheiden op de markt door een 10-maandencontract aan te bieden en het kan een manier zijn om hun lege kamers toch verhuurd te krijgen.’

‘Ik hoop dat ze dalen maar ik verwacht dat ze stabiel blijven.'

Ludo Clonen

Over de prijzen van de koten voor volgend jaar is Clonen kort: ‘Ik hoop dat ze dalen maar ik verwacht dat ze stabiel blijven.'

Powered by Labrador CMS