artikel> De weg van het bloed

Wat gebeurt er met je bloed na Bloedserieus?

Stel: je hebt bloed gegeven voor de Bloedserieusweek. Je kan op Facebook tonen dat je een goede daad verricht hebt en je hebt een leuke goodiebag gekregen. Maar wat gebeurt er met het zakje bloed?

Gepubliceerd

'Het bloed dat je hebt afgegeven, heet in het jargon ‘volbloed'', vertelt Ine Tassignon van het Rode Kruis Vlaanderen, 'dat bloed wordt daarna opgestuurd naar onze centrale, waar het vervolgens wordt gecontroleerd.' Het bloed dat niet aan de eisen voldoet, wordt vernietigd. 'Dat is elk jaar heel erg weinig', vertelt Tassignon.

De Leuvense student is dus erg eerlijk als hij bloed gaat geven. Er zijn veel voorwaarden waar je bloed aan moet voldoen: als je een tand hebt laten vullen mag je één dag niet geven, als je cocaïne hebt gebruikt of een nieuwe seksuele partner hebt, mag je vier maanden geen bloed geven. Dagelijks testen ze bij het Rode Kruis duizenden bloedstalen.

Plasma voor antistoffen

Als je bloed niet aan de eisen voldoet, krijg je daarvan bericht. Dat overkwam de student geschiedenis Isabelle bijvoorbeeld: 'Ik kreeg thuis een brief met daarin de boodschap dat mijn bloed niet goed was omdat er te weinig ijzer in zat.' Doordat ze bloed had gegeven, wist ze dus dat ze bloedarmoede had. 'Ik kreeg pilletjes voor mijn ijzertekort.'

Nadat het bloed is gecontroleerd, wordt het opgedeeld in rode bloedcellen, plasma en bloedplaatjes. De bloedplaatjes zijn vooral voor patiënten die bloedingen krijgen na een chemotherapie; het plasma wordt gebruikt als basis voor antistoffen of voor de albumine, een stof die patiënten tijdens een operatie toegediend krijgen als ze een ernstige bloeding krijgen. De rode bloedcellen worden gebruikt voor, tijdens en na operaties, bij ernstige bloedarmoede en bij hevig bloedverlies.

De drie componenten kunnen van verschillende donoren afkomstig zijn. Om compatibel te zijn moeten alle donoren wel dezelfde bloedgroep en dezelfde rhesusfactor hebben. Wie bloedplaatjes, bloed of plasma krijgt, krijgt dus bloed van verschillende personen. Op dezelfde manier help je als je bloed geeft dus ook verschillende mensen.

Nadat het bloed is gecontroleerd en verwerkt, kan het in principe naar de ziekenhuizen. Doorgaans wordt het eerst bewaard bij het Rode Kruis; rode bloedcellen zijn 42 dagen houdbaar, plasma één jaar en bloedplaatjes slechts vijf dagen. Terwijl jij dus al lang niet meer denkt aan je goodiebag of je Facebookpost, kun je nog altijd helpen iemands leven te redden.

Powered by Labrador CMS