artikel> De culturele zomer van Leuven

Weinig publiek voor betalende optredens Het Groot Verlof

Voor de tweede keer bundelde Leuven zijn culturele zomerevenementen onder de noemer Het Groot Verlof. Het werd een succes, al wilden te weinig mensen betalen voor Status Quo en Selah Sue.

Gepubliceerd

Het Groot Verlof bundelt met onder meer M-idzomer, Beleuvenissen en Hapje-Tapje de culturele zomerevenementen in Leuven. Deze zomer vond het voor de tweede keer plaats.

Zonder studenten bruist Leuven een pak minder. Sinds 2015 dient de stad de dooie, zomerse boel echter een bruistablet toe met Het Groot Verlof. Alle culturele evenementen in de zomermaanden worden sindsdien overkoepeld en dat kon de Leuvenaar de voorbije maanden smaken.

De gratis muziek van Beleuvenissen trok gemiddeld 22.000 bezoekers per avond, het festival M-idzomer lokte bijna 7.000 mensen en Hapje-Tapje blijft een publiekslieveling en spijsde 60.000 hongerigen. Het zijn vaste waarden en met goed weer een zekerheid voor piekmomenten in de horeca.

Status Quo en Selah Sue

Nieuw in 2016 waren de betalende concerten op de Oude Markt van de oude Britse rockers Status Quo en de Belgische zangeres Selah Sue. Een ticket voor die headliners en telkens een mooi voorprogramma kostte 25 euro. Dat bleek wellicht te duur. Voor Status Quo kwamen nog 8.000 luisteraars, maar voor de Leuvense soulqueen Selah Sue slechts 4.000.

Schepen van Feestelijkheden en Toerisme Dirk Vansina (CD&V) geeft toe dat de organisatie meer had verwacht. Naast de ticketprijs zoekt hij andere oorzaken: ‘Eigenlijk gingen we de concurrentie aan met onze eigen gratis concerten. De concerten vielen ook op een weekdag en veel mensen moeten de dag erna werken.’

Aan de namen heeft het volgens Vansina niet gelegen: ‘Zo kregen we voor Status Quo wel veel bezoekers uit Nederland, maar het aantal Belgen bleef onder de verwachtingen. De lage opkomst bij Selah Sue met haar Leuvense roots verbaasde ons.’

Derde editie is zeker

HABITAT was wel een succes. Het muziek- en kunstenfestival voor en door jongeren was, net als Het Groot Verlof zelf, aan zijn tweede editie toe. De organisatie zorgde voor een broeierige sfeer in het Sportkot.

Ook de eerste editie van Half Oogst was met 30.000 bezoekers een voltreffer. Het gloednieuwe dansfestival in het centrum van Leuven werd georganiseerd in het weekend waarin vroeger Marktrock plaatsvond.

Over het algemeen is stad Leuven dan ook tevreden over Het Groot Verlof en er komt zeker een derde editie volgende zomer. ‘Het totale concept is goed, maar of er opnieuw betalende concerten zullen zijn is nog niet zeker', blijft Vansina voorlopig vaag.

Powered by Labrador CMS