Veto's groot vergelijkend kebabonderzoek

Kebab, kebabber, kebabst

Het kan je al eens overvallen. De absoluut allesoverheersende drang naar een stevig in de hand liggende kebab. Drassige of uitgedroogde eksemplaren betekenen niet zelden een domper op de eetlust. In een heroïsche, maar vooral hongerige bui besliste Veto uit te zoeken waar je echt waar krijgt voor je geld.

Hoe gingen we te werk? Op basis van suggesties van lezers selekteerden we tien kebabzaken in Leuven en Heverlee. Ongetwijfeld zijn er veel meer nobele kebabverkopers, maar we beperkten ons in dit onderzoek tot deze tien verstrekkers van schapenvlees en groenten in een broodje. Vorige vrijdagavond stuurden we ons uitgehongerd team in aller windrichtingen op zoek naar de ideale kebab. Hun opdracht, koop twee kleine kebabs met cocktailsaus. De gemiddelde prijs van een Leuvense kebab bedraagt overigens 3 euro. Enkel in de buurt van de Oude Markt betaal je meer.

1. Vesalius

(Vesaliusstraat 3)

    De absolute Uitschieter in onze test is Vesalius. De saus -- die "de max" is volgens een lid -- is goed gespreid en het vlees is lekker. Ook het brood viel ten zeerste in de smaak van onze kommissieleden. De verschillende ingrediënten "blenden" mooi. Niet iedereen is het echter eens met deze evaluatie. Volgens een lid hebben de (grote) pepers een slechte smaak en is het vlees nog rauw: "Je hoort het schaap nog mekkeren!"Gelukkig was Michel Vandenbosch nergens in de buurt.

2. Alif

(Dirk Boutslaan 40)

    Een aantal kommissieleden zijn zeer entoesiast over deze relatief nieuwe kebabzaak: "lekker, lekker!", "vakwerk" of "gewoon ellendig goed". Subtiliteit is nooit de beste kant geweest van de gemiddelde Vetomedewerker. Anderen zijn kritischer. Zij vinden het broodje maar van matige kwaliteit of vinden dat er te veel vlees aanwezig is in vergelijking met de hoeveelheid groenten. Vooral de pepers krijgen het hard te verduren: te klein, uitgedroogd en verlept. Toch gaf de kommissie, in al haar goedheid, relatief hoge punten aan deze kebab en daarom kaapt zij het zilver weg.

3. Efes

(Tiensestraat 23)

    Het podium in de discipline 'verdomde goede kebabs produceren' wordt vervolledigd door Efes. In hun kebab troffen we erg veel rode kool en ajuin aan, maar geen wortelen. Het vlees is smakelijk en goed gebakken, maar is niet in overvloedige mate aanwezig. De kebabkommissie vond wel de "zijdelingse" spreiding van het vlees en de groenten uitstekend. Jammer dat we niet automatisch pepers kregen bij Efes. De krokantheid van het broodje wordt daarentegen sterk gewaardeerd. Je vroeg je soms af of je een kebab aan het eten was of een enorme dubbelgeplooide cornflake met vlees en groenten tussen. Over grootte en uitzicht valt ook niet te klagen.

4. Onur

(Tiensestraat 171)

    De marchandise van Onur blinkt niet echt uit in één van onze criteria. Deze kebab moet het vooral hebben van zijn regelmatigheid. Over het "diverse palet" aan groenten -- jawel, we hebben het hier over een kebab en niet over een Picasso -- hebben onze kommissieleden een interessante mening: het gebruik van witte kool is "gewaagd" en de paarse sla ziet er "geweldig" uit maar smaakt "verschrikkelijk". Maar toegegeven als er we een prijs zouden uitreiken voor de meest origineel uitziende kebab zou de kebab van Onur zeker een moeilijk te kloppen kandidaat zijn. Het broodje smaakt nogal "flets" vindt iemand, maar er is overeenstemming dat de smaak van het vlees geen probleem vormt.

5. Eurosnack

(Ravenstraat 17)

    Deze nieuwe kebabverkoper skoort goed bij onze kommissie van zeer moeilijk te bevredigen kebabconnaisseurs. De bediening was snel en we kregen automatisch pepers. Een lid sprak over een "lekkere mix" van vlees en groenten. De spreiding van de saus is niet echt optimaal, waardoor sommige leden de kebab "te droog" vonden, terwijl anderen tijdens hun paar beten dan weer een overvloed aan saus te verwerken kregen. De smaak van het vlees valt goed mee en de groenten zijn prima in orde.

6. Ali Baba

(Kortestraat 12-14)

    Veertig rovers hebben we er niet gevonden maar wel een "beest van een kebab" volgens een lid van ons panel. Over het uitzicht van deze kebab is de kommissie alvast zeer te spreken. "Saus heeft voorwaar een pittige afsmaak," zegt een ander lid, wat hij daarmee ook moge bedoelen. Waarschijnlijk bedoelt hij dat de saus zo pikant is dat zijn maagwand binnen twee weken nog steeds krokant zal zijn. Er zit veel vlees in deze kebab, wat volgens sommigen de verhouding met de groenten verstoort. De kwaliteit van het vlees is daarentegen uitmuntend.Een staande ovatie voor dat schaap dames en heren.

7. Ege

(Naamsesteenweg 154)

    Deze zaak in Heverlee gooit niet echt hoge ogen. Het broodje is zo goed als niet gebakken -- we dachten even dat we gewoon deeg in ons handen hadden -- en heeft daarom een flauwe smaak. De rode kool smaakt te zuur en overheerst daarom, hoewel er wel veel verschillende groenten aanwezig zijn. Het vlees is ook onregelmatig gespreid. Een kommissielid meldde iets "ondefinieerbaars" tussen zijn tanden. We zijn uiteraard zeer tevreden dat we nog steeds geen alarmerende berichten ontvingen over de gezondheidstoestand van de betrokken doctorandus in de kebabkunde. Desalniettemin valt de smaak van de kebab best mee.

8. Aladdin

(Oude Markt 27)

    De bediening in deze zaak verliep enigzins traag. De kommissie vindt deze kebab echter de best besausde. We hadden in ieder geval moeilijkheden om het vlees en de groenten te lokaliseren Zowel de spreiding als de kwaliteit van de saus zijn in orde. Ook de extra pepers apart zijn een pluspunt. Over het vlees zijn er weinig opmerkingen, hoewel het iets sterker gebakken had mogen zijn. Het broodje is onregelmatig gebakken. De grote hoeveelheid ajuin -- de eventuele partners van onze kebabfreaks hebben die nacht hoogstwaarschijnlijk last gehad van windkracht 10 -- en wortelen wordt niet door iedereen goed onthaald.

9. Kebab 2000

(Naamsestraat 185)

    Over Kebab 2000 aan de Naamsepoort zijn de meningen over alles behalve het feit dat zij kebabs verkopen verdeeld. De leden van de kebabkommissie vinden het broodje te groot in vergelijking met het volume vlees dat aanwezig is. Een minderheid vond ook de smaak van het vlees niet zo lekker. Volgens anderen laat vooral de spreiding van de saus te wensen over en ook het vlees is niet evenredig verdeeld. Over de krokantheid van het broodje is er dan weer wel unanimiteit, hoewel sommigen het "te krokant" vonden. Er is lof voor de groenten, maar de pepers zijn een beetje "zielig". Viagra, jongens, Viagra!

10. Antalya

(Kortestraat 11)

    Onderaan in onze test bengelt Antalya, dat zich op de hoek van de Oude Markt bevindt. Het broodje ziet er volgens sommige van onze panelleden helemaal niet appetijtelijk uit. We waren al blij dat het brood bleek te zijn. Kwa groenten is diversiteit ver te zoeken: enkel waterige sla en wat komkommer. Ook over de hoeveelheid vlees is de kebabkommissie niet te spreken. De ervaring wordt gelukkig nog goed gemaakt door de smaak van het vlees en de saus. Toch voelde ons onafhankelijk team zich genoodzaakt deze kebab te buizen. Hopelijk een beter resultaat in tweede zit bij ons volgende onderzoek?
De Veto-kebabkommissie
Leden: Laurens De Koster, Kristof D'Exelle, Wouter Goossens, Corneel Haine, Bert Ingelaere, Bart Lauwers, Thomas Leys en Tijl Vereenooghe.
Opmerkingen: kebab@veto.be


--- Sluit dit venster ---