Veto 3508

De vrije markt doet zijn ding, de wereld is een jungle vol keuzes, de informatiekost swingt de pan uit en steeds opnieuw neemt de verdwaasde cliënt de verkeerde keuze. Niet langer: om de vier weken reikt Veto de arme student de hand om hem te redden uit het wrede kapitalisme. Vergelijkend onderzoek van deze week: waar te Leuven kan je het goedkoopste je broodnodige kopieerwerk verrichten.

Elke twee weken onderzoekt Veto voor jullie wat er zoal gratis te rapen valt in Leuven. Wie klaagt er nog over de stijging van de levensduurte?

Sommige studenten wisselen hun leven van slapen en drinken af met boeiende activiteiten. Die kunnen nutteloos zijn of juist geld opbrengen. Deze week duiken we onder bij de hardst werkende studenten van Leuven: stafmedewerkers van de Leuvense Overkoepelende KringOrganisatie (LOKO).

Komt er nog een staartje aan de 24 urenloop? Op de laatste Algemene Vergadering van de Leuvense studentenraad LOKO maakten verschillende kringen zich boos op Ekonomika. De economische kring zou zich, tegen alle afspraken in, gewaagd hebben aan een sponsordeal met het bekende batterijmerk Duracell.

Improvisatietheatergroep Preparee daagde afgelopen woensdag de veteranen van Improrlando uit in een battle om wie de grappigste scènes ten tonele kon brengen. Van een pelgrimstocht naar Lourdes tot een ontstoken prins Albert: de teams wisten ieder onderwerp in een hilarische sketch om te toveren. Helaas moest de groep nieuwelingen het afleggen tegen de oude rotten.

Een gitaar en enkele koppen warme thee, meer heeft Luka Bloom niet nodig om een publiek in vervoering te brengen. Op vijf november stond deze sympathieke Ier op het podium van Het Depot om zijn nieuwe album ‘Eleven Songs’ voor te stellen. Het werd een radicaal nieuw album, schreeuwende kleuren op de cover en nummers die werden ingespeeld met een band. Soms luid, soms heel erg intiem en meestal niet zonder kippenvel. Daarnaast kan hij thee zetten, telefoneren, een gitaar besnaren en geïnterviewd worden tegelijk. Luka Bloom, at your service.

Studenten netwerken met zijn allen
Een onderzoek van educause in de VS wees uit dat in twee jaar tijd het gebruik van sociale netwerksites onder studenten verdubbeld is. In de 44 onderzochte universiteiten komt 60 procent van de studenten wel eens op sites als Facebook en MySpace. Studenten tot twintig jaar netwerken gemiddeld zes uur per week op het wereldwijde web. De aanstormende generatie groentjes zal enkel voor een stijging van dit cijfer zorgen, aldus het onderzoek.

“Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn,” zegt mijn mama wel eens, maar een beetje student zegt toch ook geen nee tegen een delicieuze maaltijd. Hoog tijd dus om het pak friet voor een keer te vervangen door lekkere, gezonde én duurzame voeding of om de Almakeuken drie dagen lang toe te vertrouwen aan de kunsten van stadskok Jeroen Meus.

Als je bij je aankomst in een vreemd land meteen wordt opgesloten, weet je het wel: niet welkom. In de zogenaamde gesloten centra sluit de Belgische staat dagelijks mannen, vrouwen en kinderen op die niet over de geldige verblijfsdocumenten beschikken. Dat ook kinderen van hun vrijheid beroofd worden, gaat voor UNICEF een brug te ver. Zij richtten de opinierechtbank op. Die vervolgt de Belgische staat voor deze misdrijven. Fictief weliswaar.

Zo nu en dan duikt veto in de Leuvense visvijver van jonge beloftes en laat hen aan het woord over hun kunstvorm en inspiratie. Deze week viel ons talentspeurend oog op de dromerige schilderwerken van Roel Renmans. Zijn eerste solo tentoonstelling ‘WORKS’ loopt vanaf deze week in Leuven.

Een naakt mannenlijf, een naakt vrouwenlijf, enige strategisch geplaatste zwarte balkjes en daarboven de gephotoshopte hoofden van politiechef Fernand Koekelberg en zijn medewerkster Sylvie Ricour. U allen welbekend van een schimmige promotieaffaire waarover het laatste woord nog niet gezegd is, en opgevoerd in een nogal flauwe cartoon in Humo’s Het Gat van de Wereld. Goed mogelijk dat u er niet mee zou kunnen lachen, mocht u hem alsnog te zien krijgen. U bent de enige niet.

Paulo Dall’Oglio is een van de vier gelukkigen die begin 2009 een eredoctoraat van de K.U.Leuven in ontvangst mag nemen. De Italiaanse Jezuïet is een belangrijke voorvechter van de interreligieuze dialoog. In 1992 richtte hij in Syrië een klooster op dat een symbolische brug slaat tussen het Cstendom en de islam.

Als iedereen zich een dag zou inzetten voor de hulpbehoevenden in onze maatschappij, zou de wereld er al heel wat beter uitzien. Zo eenvoudig, maar eveneens geniaal is het uitgangspunt van de organisatie Serve the City.

In Spanje danst men de flamenco, de Italiaanse Cosa Nostra bakt pizza’s, de Fransen leven in banlieues, de Duitse Gründlichkeit regeert en de gemiddelde Scandinaviër is blond, groot en knap. Na een jaartje Erasmusuitwisseling weten de meeste studenten dat de Europese cliché’s enkel voer voor Vlaanderens vakantiegids zijn. Erasmus verandert je kijk op een land volledig. Geldt dit ook voor Erasmus Belgica?

Een kaart, vijf euro, acht zalen. Er zijn de laatste tijd wel slechtere investeringen gedaan. Als u als duchtig fuifdier niet gehoord heeft van ‘LOKOmotion’ is het best mogelijk dat uw reputatie ondertussen vakkundig om zeep is.

De gesprekken van de rectorsevaluatie zijn afgenomen. Alle mensen die op het verlanglijstje stonden van decaan van Sociale Wetenschappen Emmanuel Gerard, voorzitter van de Bijzondere Universiteitsraad (BUR) Jef Roos en bestuurster Christine Dekkers, zijn kritisch het vuur aan de schenen gelegd. Ook wij zijn rond met onze evaluatie van de rector. Een kritisch rapport.

Menselijkheid en wijsheid. Dat zijn volgens Iraans regisseur Majid Majidi de troeven van zijn recente ‘Lied van de Mussen’. Grote woorden voor een film die, ongeacht zijn bezielde en sympathieke karakter, toch een tikkeltje zeurt op de tonen van een iets te bescheiden volksmelodie.

Dat een rector goed moet kunnen communiceren, hoeft geen betoog. De man moet immers een universiteit leiden en hij kan dat slechts in overleg met allerlei partners. Zo is het de bedoeling dat hij de verschillende geledingen van de universiteit voldoende betrekt bij het beleid en dat hij zijn beslissingen ook juist communiceert naar alle betrokkenen. Voldoet onze rector aan die verwachtingen? Kan Vervenne — met andere woorden — praten?

Het mystieke IJsland heeft al verscheidene talentvolle groepen grootgebracht: Björk, Sigur Rós, Múm. De jonge veelbelovende Ólafur Arnalds vervoegde dit gezelschap vorig jaar met zijn debuutalbum Eulogy for Evolution. Met behulp van piano en strijkers componeerde hij een soundtrack voor de cyclus van het leven. Zijn nieuwe EP Variations of Static borduurt verder op deze klassieke fundamenten, met bovendien een monotone computerstem, elektronica en beats. Naast dit klassiek klinkende werk, vind je hem ook nog terug in twee IJslandse hardcore bands.

Woensdag vijf november konden de Leuvense plebejers via het gratis UUR KULtuur rondhangen aan STUK. Op het programma stond de voorstelling ‘Saison 1 Episode 2’ van het Franse gezelschap Grand Magasin. Wij, de elite, kregen een dag.

In 1983 ratificeerde België het ‘Pact van New York’, een internationaal VN-verdrag waarin onder andere gepleit wordt voor de geleidelijke invoering van kosteloos onderwijs. Een aantal verenigingen en organisaties sloegen om die boodschap terug onder de aandacht te brengen de handen in elkaar en stelden afgelopen weekend de actie ResPact voor.

Tony Joe White is een grote naam in de muziekwereld. Hij werkte samen met Tina Turner, Elvis, Joe Cocker, Mark Knopfler en Johnny Cash. Vorige week stond hij samen met een drummer, een organist en z’n zwaar verweerde stratocaster op het podium van Het Depot. Kapsones heeft hij er echter niet van gekregen, vanonder zijn zware cowboyhoed bespreekt hij even voor het interview de wijn voor de artiestenloge. “Yesterday we had an Australian 2005 but today we have an Argentina 2007,” zegt de manager. “The year doesn’t matter, as long as the taste is great,” is het antwoord. Laat dat een samenvatting zijn voor wat volgt.

Je ziet het niet zo vaak, een feestelijke opendeurdag in een kraakpand. Het Luxemburgcollege staat nauwelijks enkele huizen verwijderd van het Leuvense vredegerecht. Uitdagender kan haast niet.

In mei 2008 richtten de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR) en de Vlaamse HogescholenRaad (VLHORA) de vzw Flamenco op. De vzw moet de mobiliteit en de internationale samenwerking bevorderen. Woensdag komt Flamenco naar buiten met een eerste, bescheiden project: de lezingenreeks ‘Think Europe!’.

The Voice is terug van weggeweest. In de loop van deze week zal het eerste nieuwe nummer verdeeld worden. “De inhoud is toegankelijker, meer gediversifieerd en ook vormelijk is er heel wat veranderd.”

In 2004 werd Kris Peeters weggeplukt uit het bedrijfsleven om minister te worden in de Vlaamse Regering. Sindsdien is de Belgische politieke hel losgebarsten en kreeg hij steeds meer kansen om zijn politieke duivels te ontbinden. Vandaag, schipperend tussen de inferno’s van de Wetstraat en het Martelaarsplein, is Peeters Vlaams minister-president, Vlaams minister van alles en nog wat en daarbovenop voert hij nog een aantal communautaire gesprekken. Of hij tijd tekort heeft? Nee hoor, tussendoor vond dit manusje-van-alles nog tijd voor een gesprek over Vlaanderen, onderwijs, Europa en George Clooney.