Woensdag vijf november konden de Leuvense plebejers via het gratis UUR KULtuur rondhangen aan STUK. Op het programma stond de voorstelling ‘Saison 1 Episode 2’ van het Franse gezelschap Grand Magasin. Wij, de elite, kregen een dag.
Saison 1 Episode 2 bestaat uit een filmprojectie die becommentarieert wordt door de regisseuse Bettina Atala en de acteurs. Zowel op het podium als op het witte doek wordt gereflecteerd over de kleine kantjes van het productieproces. Trefwoorden: deconstructie en postmoderniteit. Toch moet u nergens bang voor zijn. Saison 1 Episode 2 is eerder grappig dan arty farty.
Regisseuse Atala had iets weg van een Pipi Langkous on bad acid. Zij had zich geïnformeerd over de conventies van het maken van een film. Vervolgens had zij zich voorgenomen alle regels te breken. Vier personages doen banale dingen terwijl zij de cameraovergangen bespreken. “When I finish the sentence, the shot will change” en “when I close the door, the camera will be on the outside,” dat soort dingen. Vervolgens wordt er gespeeld met de momenten wanneer shots zijn opgenomen. Scènes beginnen in daglicht en eindigen in het donker of omgekeerd. In een fractie van een seconde slaat het weer om van zonnig in een regenhoos.
T-shirts
Ook de personages veranderen. Omdat de acteurs zogezegd niet op alle opnamedagen aanwezig konden zijn, worden alle personages door meerdere mensen gespeeld. Desondanks zijn die altijd te herkennen door de kleur van hun T-shirts. De T-shirts in kwestie waren achteraf ook te koop. In de voorstelling was een verkoopspraatje opgenomen als parodie op de commercialiteit.
Voor de internationale markt is het origineel Franstalige Saison 1 Episode 2 gedubd in het Engels. Sommige stukken werden zelfs live ingesproken. Hierbij was geen enkele poging ondernomen om natuurlijk over te komen. Dus vrouwen spreken met een zware stem en één iemand hanteert een heerlijk stiff upper lip Oxford English omdat zijn eigen Engels te slecht was om zichzelf te dubben.
Jurkjes
Viel er ook nog iets te zien? Wel, wij herinneren ons met veel plezier een spectaculaire bitchfight. Een heerlijk terugkerend stukje is een vrouw die toont hoe ze vier huishoudelijke taken tegelijk kan vervullen. Huisvrouwen van de natie: watch and learn. Bovendien verschenen telkens er een scène ontbrak, beelden van twee dozijn Servische volksdanseressen. Het zou u eigenlijk niet mogen verbazen dat er uiteindelijk zelfs live gevolksdanst werd. Van de vier dames in beeldige jurkjes mogen minstens drie ons altijd een lapdance komen geven. Een volkslapdance dan nog wel.
De credits lopen niet aan het begin of einde van de film maar op willekeurige momenten tussendoor. Atala las een stuk ervan gewoon voor. De schaarse soundtrack bestond uit heerlijke flarden demente surfrock. Enig minpunt is dat Saison 1 Episode 2 zich veel te lang voortsleept. Enkel de eerste drie kwartier konden ons echt boeien.