Veto 3220

Voor de vierde keer vindt in Kunstencentrum STUK het festival Tijdelijk Autonome Zone (TAZ) plaats. Gedurende een hele week kan je genieten van het werk van jong theatertalent. De makers kregen volledige vrijheid bij het creëren van hun voorstelling. Eén van die makers is Jan Geers.


Een Leuvense student kan gebruik maken van sociale voorzieningen zoals de Acco of KotNet. Voor een warme maaltijd of een snelle snack kun je terecht in de Alma en een fiets is tegen een democratische prijs te huur bij Velo. Maar hoe zit dat voor de Gentse student? Een korte vergelijking van de belangrijkste sociale voorzieningen.

De Erfgoeddag begint de jaarlijkse feestdag van verschillende erfgoedorganisaties te worden. Op zondag 23 april zorgen zij voor een brede waaier van activiteiten, die deze editie aan de kapstok ‘kleur’ gehangen worden. Dat ook het Leuvense erfgoed kleurrijk kan zijn, weet Tiny T’Seyen van de Erfgoedcel Leuven.LOKO lijkt wel tot inkeer gekomen te zijn. Nog maar bij aanvang van het nieuwe academische jaar zag het orgaan, bij monde van voorzitter Thomas Delaet, weinig heil in een allochtonenbeleid. Dezer dagen houdt het er een ware visie op na. Met veel poeha kondigt zich een Standpunt aan in het artikel “LOKO richt diversiteitsklankborden op: Niet stigmatiseren, wel bewust beleid voeren” (Veto, 27 maart 2006). Vooreerst een aantal zijdelingse opmerkingen en nadien de grond van de zaak.

Zondag
Zondagavond is steevast uitblazen van een weekend in de chiro. De blikken sardienendoos, die de trein richting Leuven op zondagavond meestal is, hoef ik vanavond niet te nemen. De familie was deze week nog maar eens uitgebreid en er viel nog een kraambezoek af te leggen in de buurt van Leuven. Er moest die avond ook nog gegeten worden, en mijn ouders trakteerden op Portugees. een van mijn favorieten. Om half twaalf plof ik neer in de zetel om een filmpje te kijken. maandagochtend lijkt nog veraf.


Dat het universitair personeel naast hun academische leven ook een ander leven hebben, kunnen we alleen maar hopen. Wekelijks zoeken we een exemplaar op en bestoken we hem of haar met een simpele vraag: “Kan u een boompje opzetten over uw favoriete boek, film of plaat?” Deze week gingen we langs bij professor Tine Baelmans, hoogleraar aan de Afdeling Toegepaste Mechanica en Energieconversie van het Departement Werktuigkunde.


Dat onsterfelijkheid bestaat, bewijst William Shakespeare met zijn toneelstukken die film- en theatermakers blijven inspireren. Klassiekers als Romeo and Juliet of Hamlet passeerden al vaker de revue en de stukken verschenen in allerlei bewerkingen. The Merchant of Venice is de eerste bewerking van dit stuk voor het witte doek. Dit is grotendeels te wijten aan zijn hedendaagse controversiële thema’s zoals antisemitisme en lichte homoseksualiteit. Regisseur Michael Radford koos voor een klassieke interpretatie die, gesteund door de verbluffende acteursprestaties, best gezien mag worden.


Leuvense singer-songwriters, ze lijken aan de bomen te groeien. Denk maar aan Milow, Tom Helsen, Nona Mez en ook Anton Walgrave. Wees gerust, Anton pakt het anders aan dan zijn collega’s. Het mooiste bewijs daarvan is dat hij staat te trappelen voor de nationale doorbraak. Veraf kan die niet meer zijn, zeker niet nu hij de Parelvissers een toontje lager heeft doen zingen met zijn single ‘Lost Soul’.

 De afgelopen maanden hield het plan van onderwijsminister Frank Vandenbroucke voor de nieuwe financiering van het hoger onderwijs het Vlaamse onderwijslandschap stevig in de ban. Een verhaal waarin ‘winnaars’ tegenover ‘verliezers’ werden afgeschilderd kwam in de media breed aan bod. 

De UGent hield voor de paasvakantie verkiezingen voor studentenvertegenwoordigers. Aan de UGent worden studentenvertegenwoordigers rechtstreeks verkozen en niet via een getrapt systeem zoals aan de K.U.Leuven.

Het studentenrestaurant De Spuye heeft zopas zijn deuren officieel heropend voor het grote publiek, zij het dan wel met uitzondering van de rolstoelgebruikers. Zelfstandig binnenrollen in De Spuye en drankjes gaan halen aan de toog zit er voor hen voorlopig niet in. Dan maar hopen op stralend weer of toch ijveren voor aanpassingen?

Op woensdag 29 maart vond op het Ladeuze- en Hooverplein de derde editie van de VRG Challenge plaats, een studentikoos evenement waarin ploegen tegen elkaar strijden in allerlei ludieke disciplines. Deze Challenge ontstond als een alternatief voor de deelname van VRG aan de 24-uren loop. Dit jaar engageerde VRG zich voor beide evenementen.Bij Medica en VRG staat deze week volledig in het teken van hun Weekje Zonder Grenzen, boordevol sensibilisering, geldinzamelingen en lichtvoetiger vermaak. Alles in het kader van Burundi waar Artsen Zonder Grenzen (AZG) en Advocaten Zonder Grenzen samen aan het werk zijn ik een project rond seksueel misbruik.


Een college op het sportkot visiteren, leek ons altijd link. De afgang zou niet alleen onvermijdelijk zijn tijdens een les polsstokspringen, we zouden ook meteen ontmaskerd worden als infiltrant, tussen al die afgetrainde atletenlijven. Tot we bedachten dat ook aan het sportkot theorievakken gegeven worden, natuurlijk.


De man (hij die jarenlang dansen ging om niet te moeten praten met mensen die hij toch niet kende...

Van stage tot uitbuitingBepaalde vaardigheden zijn onontbeerlijk voor de uitoefening van een beroep. Niet alles kan aangeleerd worden in een auditorium. Soms moet je gewoon met beide voeten in de praktijk staan om de nodige competentie te verwerven.

Enkele maanden geleden bracht Veto het verhaal van de Wit-Russische studente Tatsiana Khoma. Zij werd geschorst van haar universiteit, omdat ze een bijeenkomst van Europese studenten in Frankrijk bijgewoond had. Maar dat was blijkbaar nog niet het einde van haar verhaal.


De kotprijzen van de universiteitsresidenties zal voor de ‘hoge inkomensstudenten’ stijgen van 183 naar 210 euro per maand via een groeipad van zeven euro per jaar. Dat besliste de huisvestingsdienst van de K.U.Leuven. Ondertussen werd duidelijk dat de universiteit amper één op drie beursstudenten huisvest in haar residenties.Leuvense bussen volgen een ander traject
Sinds begin deze maand volgen zowat alle bussen die door het centrum van Leuven rijden een omleiding door de werkzaamheden aan het Margarethaplein. Enkel de lijnen 2 en 310 volgen hun gewone route. Het is daardoor onmogelijk om op of af te stappen aan de halte aan het Fochplein. Hetzelfde geldt voor de halte Jan Stasstraat in de richting van het station. De bussen volgen nu een omleiding langs onder andere de Rijschoolstraat. Daar is een tijdelijke halte ingericht. De werkzaamheden zullen tot half juni duren.

Gent en Leuven mogen dan al als dag en nacht verschillen, de structuur van hun universiteiten doen dat minstens evenzeer. Net als in Leuven zwaait in Gent een rector de plak, maar eens we onder dat niveau duiken, zijn de verschillen opmerkelijk. Waar er in Leuven sprake is van een heuse piramidestructuur met aan het hoofd de rector, heeft de UGent het over haar befaamde matrixstructuur.

Zinvolle participatie is dé uitdaging voor elke studentenvertegenwoordiging. Zowel de UGent als de K.U.Leuven heeft een georganiseerde studentenbeweging. Beide verschillen structureel, maar zowel de Gentse Studentenraad (GSR) als de Leuvense Overkoepelende Kringorganisatie (LOKO) beweren de stem van de student te zijn.


Het wordt fataal voor FATAAL
Iedere donderdagavond van het academiejaar staat FATAAL garant voor fuiven met een hoog discotheekgehalte, in het Musicafé in de Muntstraat. Ondanks de populariteit van het concept en de vaak klinkende namen uit de dj-wereld, besluit de organisatie een punt achter het project te zetten. “Eigenlijk draait FATAAL al een tijdje niet meer op volle toeren. We merken een dalende opkomst sinds nieuwjaar. November en december zijn topmaanden geweest, maar sinds februari is het sterk achteruit gegaan,” zegt de organisator. De activiteiten van FATAAL zullen allicht bij de aanvang van het komende academiejaar weer worden aangevat.De hoofdredacteur van Veto was druk bezig. Met zijn linkeroog las hij The Economist en met zijn rechter Le monde diplomatique. Met zijn rechterhand schreef hij brief naar de koning en met zijn linkerhand oefende hij voor het driejaarlijks kampioenschap clavecimbel spelen. Toen er een bedeesd klopje op de deur weerklonk, bromde hij “binnen” door zijn sigaar maar keek niet op van zijn activiteiten.In het begin van dit academiejaar besloot de Leuvense studentenkoepel LOKO om Acco grondig onder de loep te nemen. De verstandhouding tussen LOKO en Acco is er sindsdien niet op vergemakkelijkt, hoewel iedereen er graag op hamert dat daar hard aan gewerkt wordt.Indra Van Gisbergen vertrok maandag 27 maart naar Burundi als Advocate Zonder Grenzen. Tijdens die hectische dagen die aan haar vertrek vooraf gingen, maakte ze even tijd vrij om ons de werking van haar organisatie uit de doeken te doen.


Zweetdruppeltjes parelen op en tuimelen over ons voorhoofd naar beneden. Gestommel op het einde van de gang doet ons verstijven. Ontdekt? Nee, dat kan niet. We lieten de kamer immers onaangeroerd. Dat leek ons het beste daar de bewoner wel vreemde trekjes vertoont. Vanwaar die obsessie door wapens en donkere machten? Het stelde ons helemaal niet gerust en we maakten ons ook daar zo snel mogelijk uit de voeten.