Weinig programma’s hebben na amper één editie al zo’n naambekendheid en credibiliteit opgebouwd als Music for Life van Studio Brussel. De drie op sapjes levende presentatoren worden opgesloten in een glazen huis vanwaar ze de (studerende) luisteraar trakteren op zes dagen non-stop kwaliteitsradio. Het doel? Geld — veel geld — inzamelen voor het waterproject van het Rode Kruis. Het grote volk kan de vastende StuBru drievuldigheid komen aanmoedigen terwijl ze vanuit hun veranda plaatjes en ongein de wereld insturen. Wij konden alvast een exclusieve blik achter de schermen werpen, en voor één keer aan de juiste kant van het glas plaatsnemen.

Dirk De Jonge leidt de productie van het event en hij loodst ons voorbij de security van het vakkundig afgeschermde glazen huis in opbouw. “Tijdens Music for Life vind je hier permanent acht veiligheidsmensen. Problemen verwachten we niet, maar omdat er de klok rond uitgezonden wordt, kunnen we ons geen problemen veroorloven. Het is de bedoeling dat Peter, Siska en Tomas zes dagen lang in het huis blijven, en dat het publiek even lang achter de dranghekkens staat.”
Zes dagen niet eten, constant op elkaars smoelwerk kijken en dat in een kruipkot aan het Leuvense station? Er zijn ons wel prettigere manieren denkbaar om de kerstdagen door te brengen. Maar we vergissen ons. Een kruipkot is het zeker niet. De site in haar geheel omvat zeventien containers, van het soort waar bedrijven tijdens verbouwingen al eens kantoor durven houden. Van de Veire en zijn gevolg beschikken over een grote, glaswandige presentatieruimte, een douche- en waskamer en slaapkamer. De presentatieruimte is in volle opbouw. IKEA-personeel is druk in de weer met het plaatsen van meubilair: klassieke IKEA-zetels gecombineerd met fleurige nieuwigheden uit de catalogus van de Zweedse meubelman. In de aanpalende slaapkamer staan drie bedden, met ingelijste foto van de slaper boven elk hoofdeinde. Dirk De Jonge: “Toen ik hoorde dat Christophe dit jaar vervangen werd door Siska, stelde ik voor een extra slaapkamer te voorzien. Maar gezien de kleine uiltjes die ze om beurten zullen knappen, bleek een dameskamer niet nodig.
Radicale wijzigingen ten opzichte van vorig jaar zijn er niet echt. Kleine verbeteringen wel. Het huis is twee meter verder weg van de ring gezet. Op die manier is het veiliger voor de toeschouwers om zich aan de ruiten te vergapen. Ook de hoogte is aangepast. De presentatoren zitten vijftig centimeter hoger dan het publiek om een prima zicht te hebben op de verzamelde milde gevers. Een nieuwigheid is de guest area. Een aparte container is omgetoverd tot een ontvangstruimte voor de vele gasten die het huis zullen bezoeken. “Vorig jaar moesten invités buiten wachten. Op radio wordt het zendschema vaak en snel aangepast aan de omstandigheden. Op die manier kon het gebeuren dat gasten een aantal kwartieren in de kou doorbrachten. Dat is nu verleden tijd. Ik ben er zeker van dat bij een gezellig pintje deze ontvangstruimte een gezellig hol wordt,” aldus De Jonge.
Louis
Wie goed kijkt, merkt een draad op die van de nok van het station naar een van de containers loopt. Dat deze draad dient om het glazen huis bij stormweer op zijn plaats te houden, is een slag in het water. Den draad die ostentatief over het Martelarenplein bungelt, zorgt ervoor dat de stralen van Music for Life tot in onze radio-ontvangers golven. Een andere eigenaardigheid die onze aandacht trekt, is een tweede glazen kot, maar dan buiten de afgezette vesting van StuBru. Daarin stelt een bekend sportmerk een loopband op. Het is de bedoeling dat kijklustigen op ieder moment van de zesdaagse de klaarstaande sportsloffen kunnen aantrekken en de loopband een kilometer lang draaiende houden. Per gelopen duizend meter schenkt de overwinningsgodin maar liefst vijfentwintig euro aan het waterproject van StuBru. Op die manier kunnen ook studenten zoals u en ik een financiële geste doen, zonder te moeten beknibbelen op het goudgele vocht of een Turks broodje met lamsvlees.
Om het startschot van de actie niet te missen, reppe men zich op woensdagochtend rond negen uur naar het Martelarenplein. De drie heroes for a week komen met de trein aan, happen hun laatste wolkjes zeer frisse Leuvense lucht en worden dan door rode Louis voor zes dagen achter glas, slot en grendel geplaatst.
Op de Vetoredactie vind je trouwens een officiële drinkgeldemmer. Wil je van de rosse mannen in je portemonnee af, of trek je je echt het lot aan van mensen die enkel van stromend en drinkbaar water kunnen dromen? Loop dan langs onze redactie en steun Music for Life.