Overal uniformen

U zag een Scoutsuniform in uw aula. U zag een Chiro-uniform op de fiets, een KLJ-trui in de Colruyt en een t-shirt van de KSA op café. U wist niet wat er gebeurde, wij wel. Op vrijdag 22 oktober vond de jaarlijkse Dag Van De Jeugdbeweging plaats.

Linde Smeets

@@JEUGD.jpg

foto: Stephanie Verbeken

Volgens de statistieken zijn er in Vlaanderen meer dan 240.000 kinderen en jongeren lid van een jeugdbeweging. Al deze enthousiastelingen trekken op de jaarlijkse Dag Van De Jeugdbeweging hun uniformen aan om naar school of het werk te gaan en zo zichzelf en hun werking eens in de kijker te zetten. De jeugdbeweging is immers springlevend en dat zal zo blijven!

Doo-waps

Acht jeugdbewegingen sloegen de handen in elkaar om tussen zeven en negen uur 's ochtends ook aan het station van Leuven een gezamenlijk ontbijt te voorzien. Onder hen de Chiro, de Scouts en Gidsen Vlaanderen en de KLJ, maar ook misschien minder bekende groepen als de Jeugdbond voor Natuur en Milieu, het Jeugd Rode Kruis en Wel Jong Niet Hetero waren van de partij. Ondanks de ochtendkou waren de jongeren talrijk aanwezig, de uniformen piekfijn in orde. Eten werd uitgedeeld, een dj zorgde voor de muziek en voor de aanstekelijke ambiance zorgde de jeugd natuurlijk vooral zelf.

Het gratis ontbijt bestond uit warme chocomelk, een stuk fruit, koffiekoeken en doo-waps. Hier en daar hoorden we klachten over de chocoladebroodjes die uit een plastieken zakje kwamen, terwijl geweten was dat op het ontbijt in Antwerpen dampende porties spek met eieren werden uitgedeeld.

Gouwcommissaris Oost-Brabant van Scouts en Gidsen Vlaanderen Jo Deman vertrouwde ons het volgende toe : "Plastieken verpakkingen, dat is natuurlijk niet goed voor het milieu. Een puntje dat we meenemen naar volgend jaar. Verder was het een gigantisch succes! Hoewel het erg koud weer was, was er zeer veel jeugd en alles was op. Ook de opruim is heel vlot verlopen. Ondanks de aanwezigheid van de Chiro was het echt weer heel leuk." voegde Deman daar nog lachend aan toe.

Dat de sfeer goed zat, werd ook door andere aanwezigen beaamd. Ellen Desmet van Scouts Diependaal: "De sfeer was dik oké! Gewoon leuk dat je er overal mensen kent." Silke Cuypers van Chiro Erps-Kwerps sluit zich daar bij aan: "Koud maar gezellig! Het eten was wel al vroeg op, maar dat is elk jaar zo." Op tijd komen blijkt dus de boodschap. Dat zou u er op dat uur zelf niet voor over hebben, horen wij u denken. Bedenk dan maar eens dat de meeste van deze jongeren en plus elk weekend een hele dag bezig zijn met spelen en ravotten met hun leden. Elke dag zo'n gratis ontbijt, ugh!

Dit artikel verscheen op maandag 25 oktober 2010 in nummer 05 van jaargang 37. - Disclaimer