za 19 nov 2011 - 16:25 -- Els Dehaen

Groep T-student Seppe Smits | Wie is wereldkampioen slopestyle in het snowboarden?

Seppe Smits is zonder twijfel de beste snowboarder van België. In januari werd hij wereldkampioen slopestyle en behaalde hij een bronzen medaille op de discipline big air. Tot voor kort studeerde hij nog industrieel ingenieur aan Groep T, maar hij stopte met studeren om zich volledig te focussen op het snowboarden.

Caroline Van Rhee

Veto: Hoe ben je begonnen met snowboarden?

Seppe Smits: «Toen ik drie jaar oud was, ben ik begonnen met skiën. Wij gingen elk jaar op reis naar de bergen voor een jaarlijkse skivakantie dus mijn ouders hebben mij dat geleerd. Op mijn negende werd ik dan geïnteresseerd in snowboarden, aangezien we dat meer en meer zagen op de piste. Het leek mij en mijn broer wel eens een goed plan om dat te proberen en het beviel ons wel.»

«Daarna hebben we in de wintersportvakanties die volgden steeds snowboarden gecombineerd met skiën, maar uiteindelijk hebben we dan toch de latten aan de kant geschoven en gewoon steeds verder gefocust op snowboarden. Na een tijdje ging dat eigenlijk wel goed, dus zijn we meer gaan trainen en op die manier hebben we gemerkt dat we er allebei wel talent voor hadden. We deden voor het eerst een klein wedstrijdje, dat positief afliep. Zo is het altijd verder gegroeid en hebben we de lat steeds hoger gelegd.»

Veto: Waar trainen jullie dan?

Seppe: «Vroeger, vijf jaar geleden, ging ik drie tot vier keer naar Peer, de indoorpiste van België, en dan ben ik daar gaan trainen. Maar die jump is ondertussen iets te klein geworden om de tricks te kunnen doen op een hoog niveau. Die jumps zijn zeven à acht meter en je hebt eigenlijk een jump nodig die achttien meter lang is. Dus nu ben ik gewoon bezig met plekken op te zoeken in de wereld waar het goed kan zijn om te trainen en daar naar te reizen.»

Nooit alleen

Veto: Reis je dan alleen? Of heb je een crew waarmee je traint?

Seppe: «Vaak ben ik weg met het Belgische team. Door rond te reizen leer je heel veel volk kennen. Ik ben eigenlijk nooit alleen aan het trainen.»

Veto: Heb je favoriete spots?

Seppe: «Mayrenhofen in Oostenrijk is wel een goed gebied. Als het in Europa zomer is, is het aan de andere kant van de wereld winter. Dan reis ik met het Belgisch team naar Nieuw-Zeeland, en daar is het echt wel super. Ik ben ook al een paar keer in Japan geweest. Het funpark is daar niet echt supergoed, maar om te freeriden is het daar wel heel erg goed.»

Veto: Wat voor training doe je nog off-piste?

Seppe: «Ik heb nog dagelijks trainingen buiten het snowboarden. Als het bijvoorbeeld een rustige dag is geweest, ga ik nadien in de fitness nog op de hometrainer fietsen om een beetje te recupereren. Op dat vlak is snowboarden veel professioneler geworden. Ik moet wel geen speciaal dieet volgen, ik moet gewoon gezond eten zoals een normale mens dat doet.»

Veto: Maak je veel kosten door te reizen voor wedstrijden of te trainen of wordt dit allemaal vergoed door de sponsors?

Seppe: «Onze reizen worden gefinancierd door de federatie en de Belgische overheid. Materiaal krijgen we van onze sponsors. Soms probeer ik dat verder te verkopen aan vrienden, maar tegen dan is dat materiaal al zo zwaar gebruikt dat het vaak niet meer lukt. Mijn winnaarsgeld gebruik ik niet om te reizen of materiaal te kopen, maar dat ben ik nu aan het sparen voor later.»

Veto: Wat vind je van het feit dat er meer media-aandacht wordt besteed aan tennis dan aan snowboarden of skiën?

Seppe: «Ik vind dat er wel wat meer media-aandacht mag zijn. Hoe meer aandacht, hoe beter dat is voor de sport en de federatie. Ik vind wel dat het al heel erg gebeterd is tegenover vroeger, maar het kan altijd beter.»

Veto: Intussen heb je al meerdere WK's meegemaakt en gewonnen, maar kan je je nog iets herinneren van je allereerste wedstrijd?

Seppe: «Mijn allereerste wedstrijd was een indoor wedstrijd in Peer. Ik was toen elf of twaalf jaar oud en dat was gewoon om eens uit te proberen in functie van de training. Ik herinner mij het resultaat wel totaal niet meer, maar ik weet nog dat het echt plezant was om zo eens een echte wedstrijd mee te doen.»

Veto: Hoe is de sfeer off-piste voor en na een wedstrijd?

Seppe: «De sfeer is eigenlijk super rustig. Als je ‘s avonds van de berg afkomt, spreek je met de andere snowboarders af om nog een beetje te gaan rondhangen en te chillen in de namiddag. Meestal ga je dan ook nog naar de fitness. Na de wedstrijd ga je doorgaans nog iets drinken met de andere riders. Er is totaal geen gevoel van rivaliteit tussen de andere riders.»

Peking

Veto: Heb je al andere wereldbekende snowboarders ontmoet?

Seppe: «Vorig jaar heb ik in Peking Shaun White ontmoet. Die is wel vriendelijk, maar je merkt dat hij anders is dan de andere riders. Die zijn naam is veel groter en een groot deel van zijn

leven wordt bepaald door zijn manager. Die is de hele tijd superdruk bezig.»

«Tegenwoordig rijd ik ook vaak met bekendere mensen dus die begin ik dan ook beter te kennen. Dat is echt plezant als je op een hoger niveau zit.»

Veto: Er zijn nogal wat vooroordelen over snowboarders. Dat het allemaal chille mensen zijn, dat ze niet vies van weed zijn, enzovoort. Klopt daar veel van volgens jou?

Seppe: «Vroeger was dat inderdaad het klassieke beeld. Maar nu wordt er bij elke wedstrijd dopingcontrole gedaan dus het is niet echt doenbaar om elke dag een joint te smoren. Er zijn er misschien nog bij die dat af en toe eens doen, maar ik denk niet dat zoiets uw leven kapot gaat maken. Snowboarden is echt wel een serieuzere sport dan het soms lijkt, er komt veel bij kijken.»

Veto: Slopestyle is nu een Olympische discipline. Wat zijn je plannen voor de halfpipe op de winterspelen in 2014?

Seppe: «Nu slopestyle erbij is gekomen, ga ik mij daar meer op focussen. Maar ik ga wel nog fun hebben in de halfpipe hoor.»

Veto: Is topsport makkelijk combineerbaar met studeren?

Seppe: «Ik ben eigenlijk gestopt met studeren omdat het echt te moeilijk was om te combineren. Ik zit acht maanden van het jaar in het buitenland dus de examens in januari kan ik nooit meedoen, dat moet dan altijd in mei, en dan is het bijna juni en begint de tweede examenperiode al. Bovendien mis ik ook alle taken en practica die ik dan zou moeten inhalen.»

Studies

Veto: Ben je van plan om je studies later nog op te pakken?

Seppe: «Dat weet ik nog niet, ik heb daar nog niet over nagedacht. Nu denk ik dat zoiets zorgen voor later zijn.»

Veto: Snowboarden wordt vaak gezien als een halsbrekende sport. Kevin Pearce heeft een zwaar ongeluk gehad en krijgt nu elke dag steunbetuigingen op Facebook. Ben je niet bang dat zoiets jou ook kan overkopen?

Seppe: «Ik denk daar eigenlijk niet te veel bij na. Ik weet dat er risico’s zijn maar ik probeer die onder controle te houden. Je kan geen trick doen als je over zo’n dingen te veel denkt. Ik denk dat mijn ouders meer bezorgd zijn over zo’n dingen, hoewel ze ons nooit hebben proberen tegen te houden. Ze hadden er vertrouwen in dat mijn broer en ik de risico’s goed konden inschatten. Ze hebben ons laten doen.»

Veto: Heb je zelf al ernstige verwondingen gehad?

Seppe: «Tot nu toe heb ik mijn beide sleutelbeenderen gebroken en knieblessures gehad. Voor de rest ben ik nog grotendeels gespaard gebleven dus dat valt nog mee.»

Veto: Wat staat er dit en volgend jaar op het programma?

Seppe: «De eerste grote wedstrijd is het eerste weekend van december, in China. In januari zit alles goed gevuld met wedstrijden. Tot half maart doe ik bijna elke week een wedstrijd.»

Veto: Nog bemoedigende woorden voor de niet zo gevorderde die het nog vaak moet doen met vallen en opstaan?

Seppe: «Niet opgeven. Snowboarden leer je echt met vallen en opstaan en door het gewoon te doen.»

"Mijn ouders lieten mij doen"

"Ik heb mijn beide sleutelbenen al eens gebroken"

Groep T student-Seppe Smits | Wie is wereldkampioen slopestyle in het snowboarden?