vr 30 nov 2012 - 11:35 -- Thomas Cliquet

Legaal high worden met cathinonen

De nieuwste trend in drugsland zijn de zogenaamde synthetische designerdrugs, in feite legale chemische varianten van verboden producten. Je raakt er evenzeer in een roes van, maar de wet verbiedt het voorlopig nog niet. Toch is het oppassen geblazen voor potentieel gevaarlijke gevolgen.

Thomas Cliquet

Professor Jan Tytgat verstrekt de nodige uitleg over wat synthetische designerdrugs net zijn: “Er zijn twee soorten “legal highs”, zoals de nieuwste designerdrugs in de volksmond worden genoemd. Enerzijds heb je synthetische cannabis, die rustgevend is. Vandaar dat we ook wel van downers spreken. Daartegenover staan cathinonen, die euforie veroorzaken en mensen actiever maken. Dat zijn dus de bekende uppers.”

“Synthetische designerdrugs worden gemaakt om de wetgeving voor te zijn: men verandert de scheikundige structuur van een verboden molecule zoals die van nature te vinden is in de plant Khat/Qat (stoffen zoals cathine en cathinon, red.), met als doel een nieuwe, legale chemische variant op de markt te brengen. Ondertussen is men bezig de “legal highs” aan banden te leggen. En dat is maar goed ook. We weten nog niet zeker wat de gevolgen op lange termijn zijn, maar het voorbije jaar stierven er toch tientallen mensen door het gebruik van de drugs.”

Veto: Kun je onbeperkt chemische varianten van verboden producten maken?

Tytgat: «In theorie kun je onbeperkt nieuwe producten ontwikkelen. Maar het blijven aanpassen van de chemische structuur van moleculen zal soms als gevolg hebben dat de verkregen stof niet meer actief is als drug en zijn uitwerking mist in de hersenen. Alleen de meest succesvolle chemische varianten van verboden producten floreren op de markt. Er is bijgevolg hoop dat de wetgever niet tot in den treure toe zal moeten achterna hollen.»

Leuvense markt?

De politie van Leuven is op de hoogte van het bestaan van de nieuwe synthetische drugs, zegt commissaris Marc Vranckx. “We zijn eenmalig in aanraking gekomen met methylone en butylone, twee soorten van cathinonen. Maar het blijft een zeldzaamheid. We vinden wel vaak onbekende stoffen die we naar het labo brengen om te analyseren. In september werden er blauwe pillen in beslag genomen die na onderzoek lsd bleken te bevatten.”

Designerdrugs zijn er in allerlei soorten en maten. Naast de cathinonen die momenteel opgang maken als “legal highs”, had je vroeger psychedelische drugs van de 2C-familie, stoffen die afgeleid zijn van het chemisch bestanddeel fenethylamine. De 2C-B-pil werd vanaf 1985 gebruikt als een legaal substituut voor xtc. Ondertussen is die soort designerdrugs overal verboden.

Dimitri* nam ooit een 2C-B-pil toen hij zich op Dour Festival bevond en hij last had van de regen en de modder. “Na het nemen van die pil, was de modder totaal geen probleem meer, ik gleed over de weide heen en stoorde me niet aan de nattigheid. Ik heb nooit problemen ondervonden bij het gebruik van synthetische drugs. Zoals met alles geldt: niet overdrijven.”

Draaischijf

Verschillende Vlaamse media, waaronder Knack, Het Belang van Limburg en Het Laatste Nieuws schreven vorige week dat België de draaischijf is voor de handel in synthetische drugs. De federale overheidsdienst Volksgezondheid is bezig aan een wet om de basisstructuur van de verschillende synthetische drugs te verbieden. Op die manier zal het onmogelijk worden om producten met een licht afwijkende chemische structuur legaal op de markt te blijven brengen.

*Dimitri is een schuilnaam

”Men verandert de scheikundige structuur van een verboden molecule zoals die van nature te vinden is in de plant Qat met als doel een nieuwe, legale chemische variant op de markt te brengen” – Professor Jan Tytgat