Start > KULeugen > KULeugens Visitatiecommissie (4bis): Modern Standaardarabisch

KULeugens Visitatiecommissie (4bis): Modern Standaardarabisch

Met uitzondering van de woordjes ouallah (‘ik zweer het’) en scout (‘zwijg’) kennen wij geen Arabisch. Tijd dus om eens een les Modern Standaardarabisch te visiteren, een wervelend college van professor Mark Van Mol.
lore*
Professor Van Mol laat ons meteen op empirische wijze kennismaken met de Arabische inborst: veertig minuten te laat komt hij rustig binnengewandeld. Hij begroet de studenten persoonlijk en doet zelfs alsof hij ons heus wel kent. We vertellen er stiekem niet bij dat het de eerste keer is dat we hier zitten. Hoe dan ook: ondanks het lage aantal studenten voelen we ons al helemaal op ons gemak. Na de intrede verliest professor Van Mol echter geen seconde meer: de les steekt als een razende van wal en in vijf minuutjes tijd is alle theoretische studiestof voor de komende drie weken behandeld. Onze gebrekkige kennis van de taal van “de Profeet� is gelukkig geen obstakel: de les verloopt volledig in het Nederlands. Toch weten we niet zeker of we alles wel goed begrepen hebben, we zijn deze snelheid immers niet gewend. Een buurmeisje stelt ons gerust: het komende uur kunnen we de theorie langzaam verwerken door een stapel oefeningen te maken. En zie, alzo geschiedt: de professor zegt op welke pagina’s in zijn handboek de oefeningen staan en vertrekt dan om ons in alle rust te kunnen laten werken. Na een halfuurtje monnikenwerk denken we wel genoeg materiaal te hebben voor een visitatiecommissie en sluipen we heimelijk weg.
Op de gang komen we nog enkele studenten tegen met een duidelijke Arabische inslag in hun Nederlands. Wat ze daar staan te doen? “We verbeteren de cursus van de professor,� aldus één van hen, “hij wil binnen twee jaar immers een nieuwe (sic) boek in de handel brengen.� En daar zou hij studenten voor inschakelen? Heus, daarmee heb je ons niet beet. Maar afgezien van die laatste hindernis blikken we met genoegen terug op het leerrijke college van professor Mark Van Mol — een naam die ons overigens erg geëngageerd overkomt: MVM is tenslotte de afkorting van Man-Vrouw-Maatschappij, een feministische actiegroep uit de jaren zestig. Die professor toch!
*Voor de aardigheid moet deze naam, zoals in het Arabisch, van rechts naar links worden gelezen.

Categorieën:KULeugen Tags:
  1. Nog geen reacties.
  1. Nog geen trackbacks.
Je moet ingelogd zijn om te reageren.