24 urenloop: Letteren als gevaarlijk precedent?

Letteren neemt niet deel aan de 24 urenloop

04 oktober 2015
Artikel
Auteur(s): Quinten Evens
Letteren is de eerste kring die uit de 24 urenloop stapt uit onvrede. Het is afwachten of er nog kringen volgen. “Letteren zit er al langer mee, ik denk niet dat dat bij andere kringen zo is.”

De 24 urenloop is een van de evenementen van LOKO waar kringen niet verplicht aan moeten deelnemen. Tegelijk wordt het evenement wel al jaren gedragen door ongeveer alle Leuvense kringen.

Traditioneel is de 24 urenloop hét uithangbord van LOKO. De overkoepelende organisatie gaat er prat op dat het evenement gedragen wordt door alle kringen. Bart Moons, preses van jaarlijkse favoriet Apolloon, denkt niet dat de beslissing van Letteren een gevaarlijk precedent is. “Letteren zit er al langer mee, ik denk niet dat dat bij andere kringen zo is. Onderlinge rivaliteit zoals tussen LBK en Ekonomika maakt de 24 urenloop tot een heel belangrijk evenement voor veel kringen.”

PRAKTISCHE PROBLEMEN

Ook de winnaar van vorig jaar, VTK, volgt daarin. “De 24 urenloop kan alleen maar gedaan worden door alle kringen. Oké, ik snap dat het niet altijd even leuk is voor alle kringen, maar het is wel een evenement dat heel hard leeft onder studenten, niet alleen onder burgies en studenten van Apolloon.”

“Grotere kringen hebben het veel gemakkelijker om mensen te motiveren”

Bryan Beeckman, preses Katechetika

De theologiestudenten van Katechetika en de filosofen bij NFK, de weduwe van Letteren, zijn de enige kringen die dit jaar ook op de affiche ontbreken. Zij blijven echter niet weg uit protest, maar omwille van praktische problemen. “Het is heel moeilijk om mensen te motiveren om mee te lopen," legt Bryan Beeckman, voormalig preses en huidig vicepreses van Katechetika uit. “Grotere kringen hebben het veel gemakkelijker om mensen te motiveren.”

RUN FOR SPECIALS

Of dit praktisch probleem, dan wel de combinatie met een mentaliteitsprobleem lastig kan worden voor de toekomst van de 24 urenloop, moet nog blijken. NFK koos er alvast voor om dit jaar mee te lopen met Run For Specials.

Jasper Croonen, voorzitter van KOCO Letteren, zegt dat Letteren nog zal samenzitten om na te denken waar het haar lopers naartoe zendt. "Persoonlijk raad ik mensen van Letteren aan hetzelfde te doen."