Bibliotheken enkel nog voor internationals en studenten in sociale nood

Collectiegebruik blijft wel mogelijk, mits reservering

04 november 2020
Artikel
Auteur(s): Daan Delespaul
Bibliotheken en leercentra zijn voortaan enkel nog geopend voor internationals en studenten in moeilijke omstandigheden. Mondmaskers zijn ook bij het studeren verplicht.

Vorige week donderdag lieten de bibliotheken nog weten open te blijven voor studenten die op voorhand een plaats wisten te reserveren. Die regeling is nu verstrengd: enkel nog internationals en studenten 'in een noodsituatie' zijn na goedkeuring van de dienst Studentenvoorzieningen nog welkom voor bloksessies in de bibliotheken.

'We willen nu echt proberen verder te helpen waar de nood het hoogst is', verklaart Hilde Van Kiel, hoofd van KU Leuven Bibliotheken. Boeken lenen en scannen blijft zo mogelijk, en ook voor fysieke raadpleging van de collectie kan iedere student bij de bibliotheken terecht; wel steeds na reservatie.

Wat studeren betreft zet de KU Leuven in op de volgens haar twee zwakste groepen: internationals en studenten in moeilijke omstandigheden. 'Van de internationale studenten weten we uit de vorige lockdown dat er veel mentale problemen zijn ontstaan', aldus Van Kiel. 'Bij studenten in nood gaat het vooral om mensen die thuis een heel moeilijke studeeromgeving hebben.'

'Gewoon aanhalen dat je beter in groep studeert zal niet voldoende zijn voor een goedkeuring'

Hilde Van Kiel, hoofd KU Leuven bibliotheken

Beide groepen studenten vereisen daarvoor ook nog eens een goedkeuring voor van de dienst Studentenvoorzieningen. Er zouden alvast meer plaatsen vrijgemaakt worden ten opzichte van de vorige blokperiode, toen een soortgelijk systeem bestond. 'We merkten toen wel niet zo'n grote vraag', erkent Van Kiel. 

Na het sluiten van de Alma's, blijven er zo geen studieplekken meer over voor de 'modale' student. 'Gewoon aanhalen dat je beter in groep studeert zal inderdaad niet voldoende zijn voor een goedkeuring', denkt Van Kiel. Voor die studenten wordt wel het virtuele Study with a Buddy-programma hernomen.

De nieuwe regels blijven gelden tot 30 november, 'maar een normale KU Leuven-blok in december zal er naar alle waarschijnlijkheid niet komen.'

  • Een aanvraag voor een studieplek doe je bij studieplek@kuleuven.be.