Campuskat helpt gestresseerde studenten

Het verhaal van Mando de Campoes

10 november 2019
Artikel
Niet alleen studenten halen kattenkwaad uit, deze keer haalt de universiteit zelf wild bloed in huis. Mando is helemaal van Egypte naar België gekomen om het studentenleven te ontdekken.

Sinds dit academiejaar heeft de KU Leuven er een ongewone student/professor bij: Mando de Campuskat. De kat kwam er nadat enkele collega’s van de universiteit een boek toegestuurd kregen over beroemde universiteitskatten: 'Campus cats around the world.' In eerste instantie was het de bedoeling om één of twee katten te adopteren en hen permanent op de Antwerpse campus van de KU Leuven te laten wonen. 

Na verder onderzoek rond gelijkaardige pilootprojecten bleek dat het niet zo gangbaar is om een dier permanent op een werkplek te laten verblijven, vertelt Petra De Strijcker, het baasje van Mando. In eerste instantie heeft dat te maken met het welzijn van het dier zelf, maar ook omdat het allerlei praktische problemen met zich meebrengt: wie zorgt voor het dier als er geen lessen zijn, of wie gaat naar de dierenarts voor de jaarlijkse vaccinaties en bij ziekte.

Normaliter zijn katten als de dood om omringd te zijn door een grote groep gestresseerde studenten, daar heeft Mando weinig last van

Net op het moment dat het plan onmogelijk leek, werd de universiteit opgebeld door de George Animal Foundation, een organisatie die zich bezighoudt met het redden van honden en katten in nood in Egypte. Ze zochten een baasje voor een ietwat speciale kat die zich eerder als hond dan als kat gedroeg. Petra De Strijcker, campusbeheerder van FEB campus Antwerpen, besloot om Mando te adopteren. 

Mando vergezelt De Strijcker sindsdien overal, dus ook naar het werk op de universiteit. Normaal gezien zijn katten als de dood om omringd te zijn door een grote groep gestresseerde studenten, maar daar heeft Mando weinig last van. Dit leek dus een perfecte oplossing voor het tot dan toe mislukte plan van de campuskat.

Op de universiteit werden er uiteraard principes en afspraken gemaakt vooraleer de kat werd toegelaten op de campus. Mando patrouilleert intussen al enkele weken op de campusgronden, steeds onder begeleiding van zijn baasje. Hij volgt af en toe wat lessen of zorgt voor een moment van ontspanning voor personeel en studenten.

Mando heeft ook een Instagramaccount: 'the_campuscat'. Dat wordt beheerd door De Strijcker en toont allerlei foto’s van hem op de campus. 

Maar wat vindt Mando daar nu zelf allemaal van? Hij blijkt erg enthousiast over zijn verblijf in België: ‘Ik vind het hier super op de campus! Mijn ego wordt elke dag letterlijk en figuurlijk gestreeld. De Antwerpse student is zeer verschillend van de jongeren in Egypte. Hier worden overal waar ik kom filmpjes en foto's gemaakt, ik lijk hier wel dagelijks over de CATwalk te lopen. Ik wandel rond in aula’s en in de gangen. Maar mijn favoriete plekje hier op de campus is zeker en vast het toetsenbord van mijn baasje, ik lig daar uren en uren te spinnen.’