artikel> Vaartkom is opnieuw het toneel voor circusfestival CIRKL

Circus van de bovenste plank

Wie bij circus denkt aan rood-geel gekleurde tenten, zandige pistes en spreekstalmeesters komt bedrogen uit. CIRKL gebruikt de stad, en meer bepaald de Vaartkom, als haar niet-alledaagse speelterrein.

Gepubliceerd

In wat midweeks een grauw en statisch landschap vormt, kunnen circusliefhebbers tijdens het festival hun hart ophalen in een opgeluisterd decor.

Van vrijdag 18 tot en met zondag 20 mei vindt in de Leuvense Vaartkom voor de tweede maal CIRKL plaats. Een initiatief van 30CC en Cirkus in Beweging, waarmee ze Leuven als circusstad extra in de verf willen zetten. Op de persconferentie in kunstencentrum OPEK ontvouwden schepen van cultuur Denise Vandevoort en festivalcoördinator Jonas Van Soom de plannen voor het festival.

De kwaliteit van tel

Vandevoort benadrukt dat de stad met CIRKL niet aan haar proefstuk toe is. Leuven kent een lange circustraditie, met het 25-jarige bestaan van Cirkus in Beweging en eerder georganiseerde festivals.

De belangstelling voor het circus neemt steeds verder toe, en niet in de laatste plaats onder jongeren, merkt Vandevoort op. Dat de vuurdoop van CIRKL uitdraaide op een succes, met 8000 bezoekers, kwam derhalve niet als een verrassing.

‘Maar’, zo stelt Vandevoort clichématig, ‘het is naast de kwantiteit toch vooral de kwaliteit die telt.’ En dus maken de organisatoren er een halszaak van om een hoogstaand circusfeest af te leveren voor een breed publiek.

Internationale acts, aanstormend talent en innovatie

Ook festivalcoördinator Jonas Van Soom (30CC) blikt tevreden terug op de eerste editie, die op CIRKL het etiket ‘jong en nieuw doch kwalitatief’ heeft geplakt. Een identiteit die ten grondslag ligt aan het succes van het evenement, aldus Van Soom. Zo staat het festival garant voor zowel gerenommeerde artiesten als veelbelovend talent en vernieuwende voorstellingen. Weinig reden om te sleutelen aan die succesformule - het programma is navenant.

Het eerste deel van dat programma bestaat uit vier internationale voorstellingen. Carré Curieux, Cirque Vivant!, een Belgische compagnie, brengt met Famille Choisie minimalistisch circus. Ockham’s Razor, ten tweede, is een wereldvermaard gezelschap dat in Tipping Point circus met visueel theater combineert. Noos daarentegen is een intieme voorstelling waarin Justine Berthillot en Frédéri Vernier de wetten van de fysica tarten. En met BLOCK onderstrepen NoFit State Circus en Motionhouse het stedelijke karakter van het festival, door gebruik te maken van gigantische betonblokken - waarmee ze hun naam alle eer aandoen.

Bij het ‘nieuw talent’ is het uitkijken naar RUDI, een 18-jarige self-made soloartiest met zijn voorstelling Shit Happens, maar ook Cie One Shot, twee ervaren rotten met een nieuwe productie die verklaren waarom ‘jong talent’ sinds dit jaar betiteld wordt als ‘nieuw talent’. Ell Circo D’ell Fuego en Tripotes la Compagnie vervolledigen het rijtje.

In het CIRKL-Labo, een nieuwe categorie, worden artiesten uitgedaagd om de stad als decor aan te wenden voor hun performance. CIRKL wil als het ware een testomgeving vormen, met dit jaar Be Flat Compagnie, Familiar Faces, Laterrateral en Broccoli als proefkonijnen. Momenteel bereiden ze elk hun eigen acts voor op locatie.

Vernieuwde circuspraktijk

Voorts is er het internationale buitenprogramma. Espera van Circo Eia is volgens Van Soom ‘een erg bijzondere voorstelling, die het publiek op intieme wijze betrekt.’ Maar ook Sarab schijnt indruk te maken: een aangrijpende productie van de Palestinian Circus School waarin de deplorabele situatie van vluchtelingen wordt aangekaart. Tot slot kunnen bezoekers ook zelf hun ei kwijt: workshops, een vliegende trapeze en Maak Je Stad, waar jong en oud eigen bouwsels in het leven mogen roepen.

Met het stad als podium ijvert CIRKL voor een vernieuwde circuspraktijk. Het wil een broeihaard zijn van talent, waarbij de artiesten ongelimiteerd zijn in hun voorstellingsmogelijkheden. Dat het festival de traditionele regels met de voeten treedt, kunnen wij alleen maar toejuichen. U weet waar te zijn op 18, 19 en 20 mei.

Powered by Labrador CMS