artikel> "Zonder vrouwen is het geen echt politiek debat"

Coup de théâtre op Politikadebat: Sven Gatz zegt af wegens gebrek aan vrouwen in het panel

Bizarre taferelen op het debat van Politika. Minister Sven Gatz (Open VLD) zou daar deel nemen aan de discussie, maar hij besloot op de valreep af te zeggen. Omwille van feminisme (maar niet heus).

Gepubliceerd

Over het 'all male panel' schreven we eerder al. Het artikel lees je hier.

De beslissing van Gatz is op zijn lichtst gezegd uitzonderlijk te noemen. Het gebeurt wel vaker dat kopstukken afzeggen voor een studentendebat, maar Gatz was zelf al aanwezig in de zaal toen hij besliste toch nog zijn kat te sturen. Het begint wanneer Gatz een tweet de wereld in stuurt met daarop de headshots van de verschillende genodigde policiti - zes mannen.

Kort hierop ontvangt Gatz op die tweet enkele reacties die er hem op wijzen dat het panel exclusief uit mannen bestaat. Die commentaar kwam bij Gatz duidelijk aan. Vijf minuten na de geplande aanvangstijd voor het debat stuurt hij een nieuwe tweet uit, waarin hij de samenstelling van het panel aanklaagt. "Ik had het zelf ook te laat in de mot, maar dit is 2018: een panel zonder vrouwen is geen echt politiek debat. Zonder mij dus. Sorry Politika."

"Ik was al onderweg toen ik doorhad dat er enkel mannen in het panel zaten", vertelt Gatz aan VRT NWS. "Ik heb me verontschuldigd bij de organisatoren. Maar ik had toch het gevoel dat het raar is om in 2018 enkel mannen uit te nodigen."

Enkel mannen uitgenodigd?

De kritiek van Gatz zal zuur aanvoelen voor de organisatoren van het debat, met wie we naar aanleiding van vrouwendag reeds een gesprek hadden over de samenstelling van het panel. ‘Twee jaar geleden hadden we hetzelfde probleem’, vertelde Sophie Vervynckt van Politika. ‘Toen hadden we de partijen gecontacteerd en die stuurden zelf voornamelijk mannen. Daaruit hebben we het besluit genomen om zelf contact op te nemen met vrouwen en niet meer eerst langs de partij te stappen. Vorig jaar is dat goed gelukt: drie van de vijf panelleden waren vrouwen.’

Dit jaar deed Politika hetzelfde: 24 vrouwen werden gecontacteerd met de vraag of ze wilden komen debatteren. Geen van hen kon komen en de studentenkring werd doorverwezen naar de partij of ze stelden een mannelijke collega voor. ‘Toen zijn we op zoek gegaan naar vrouwelijke moderatoren, om toch een beetje de problematiek op te lossen’, aldus Vervynckt. Maar noch de BV’s, noch de vrouwelijke professoren binnen politieke wetenschappen gingen in op de vraag om te komen modereren.

‘Natuurlijk vinden wij mannen-vrouwengelijkheid heel belangrijk. Dan is het lastig als je door externe factoren naar buiten moet komen met een volledig mannelijk panel’, aldus Vervynckt, nog voor de heisa na de tweet van Gatz.

Het verhaal lijkt overigens complexer te zijn dan de communicatie van Gatz laat uitschijnen. Dat weet onze hoofdredacteur, Nora Sleiderink, die als moderator aanwezig was bij het debat, mee te delen. 'Hij vroeg een special treatment waarbij hij meer spreekminuten zou krijgen dan zijn gesprekpartners, en ook vooraf nog een zegje zou mogen doen over burgerparticipatie. Als je dan nog zo probeert te scoren op de kap van de feministen, dan is dat ronduit vernederend'.

Reacties sprokkelen

De reacties op de beslissing van Gatz laten niet op zich wachten. Lorin Parys (N-VA), eveneens uitgenodigd als panellid, noemt het een publiciteitsstunt: 'Jammer voor al de vrouwen in organisatie en publiek dat jullie dan zelf geen vrouw afvaardigen. '. Ook Tom Van Grieken (Vlaams Belang) toont zich kritisch: 'Hoe belachelijk. Had dan zelf een vrouwelijke debater afgevaardigd...'.

Powered by Labrador CMS