Cultip 15 mei tot 5 juni

Uw culturele kalender voor de komende weken

15 mei 2018
Artikel
Auteur(s): Anneka Robeyns
De blok breekt aan, terrasjes worden gedaan, maar je kan net zo goed naar deze evenementen gaan. Ontdoe je van de stress met de volgende cultuurtips.

Vrijdag 18 mei, 12u30 t/m zondag 20 mei 20u00, Vaartkom
Festival: Circusfestival CIRKL

CIRKL brengt het circus van vandaag en morgen naar de Leuvense Vaartkom. Het wordt een festival met internationale topacts, jong talent uit binnen- en buitenland, voorstellingen op unieke locaties en workshops waarin je zelf van circus kan proeven. Hang je graag de clown uit, dan ben je hier even zoet mee. Twee topvoorstellingen passeren de revue op de openingsavond: de première van 'Familie Choisie' door het toonaangevende Belgische gezelschap Carré Curieux, Cirque Vivant en 'Tipping Point' van het Britse gezelschap Ockham's Razor.

Vrijdag 1 juni, 23u00
Deadline: aanmelding Leuven Kritiek II

Het tweejaarlijkse Leuven Kritiek is toe aan zijn tweede editie. Wie zich aanmeldt voor dit kijk-, schrijf- en discussietraject - en geselecteerd wordt - mag meedraaien in een groepje van critici die samen tien voorstellingen en expo’s zien en achteraf daarover discussiëren en schrijven. Eén keer per maand worden recensies en essays bijeen gelegd voor feedback en wordt er gepraat over de zin en onzin van kunstkritiek. Dat alles onder begeleiding van cultuurmagazine rekto:verso. In ruil mogen de critici overigens ook een jaar lang gratis naar dans, theater en beeldende kunst in STUK en 30CC. Een kleine stap om jezelf aan te melden, een grote sprong voor je schrijfkunsten. Opgepast, sinds deze editie moet je 75 euro neertellen als je wordt geselecteerd.

Woensdag 28 maart t/m zondag 27 mei, 18u00 - 22u00, STUK Expozaal
Expo: ROLLIN' by Nevin Aladağ

Van 28 maart tot 27 mei is STUK de thuisbasis van ROLLIN', een expo rond de videokunst van Nevin Aladağ. Haar twee laatste werken, Traces (2015) en Sessions (2013), roepen via beeld en geluid een meditatieve stadssymfonie op die overloopt van de culturele referenties in beweging. Top View (2012) is dan weer meer van performatieve aard: mensen van verschillende leeftijden, etniciteit, gender en sociale afkomst moeten danspasjes uitvoeren voor camera. Nevin Aladağ is een Turks-Duitse kunstenares met werken te situeren in video, geluid, performance, sculptuur en installatie. Vaak resoneert haar kunst met de sociale structuren en het sociaal weefsel van de samenleving. In ROLLIN' krijgen we de mogelijkheid om al dan niet bekende en vertrouwde stedelijke identiteiten te (her)interpreteren op ritmische, continue en steeds veranderende manieren.

Woensdag 23 mei t/m dinsdag 29 mei, Cinema Zed Vesalius
Film: Under the tree

Wie houdt van een goede portie gitzwarte humor, moet zeker een kijkje nemen bij de IJslandse komedie 'Under the tree'. Wat begint als een ordinaire burenruzie over een boom die schaduw werpt over de bikini van de zonnende buurvrouw, escaleert algauw in een sarcastische clash. Mensen zijn rancuneuze, territoriaal gedreven beesten, lijkt de film te willen zeggen. De humor zou gaandeweg verdampen en uitmonden in drama en geweld, een formule die niet altijd gesmaakt wordt, getuige de verschillende recensies van uiteenlopende aard. Er is maar één manier om te ontdekken welke recensie gelijk heeft.

Vrijdag 1 juni t/m dinsdag 5 juni, 20u00, OPEK
Theater: Gesprek met de regen - Het Nieuwstedelijk

Een man en zijn vrouw verliezen hun dochter. Daags nadien krijgt de vrouw een aanbieding om in Singapore aan de slag te gaan als onderzoekster in de nanotechnologie. Kiezen voor het leven, alles achter laten, moed vinden in de moesson van Azië. Het zijn thema's die hun weerklank vinden in 'Gesprek met de regen'. Stijn Devillé, directeur en artistiek leider van Het Nieuwstedelijk, brengt met deze theaterproductie een persoonlijk verhaal, gebaseerd op de emoties en gedachten na een bijna-doodervaring met zijn kind. Het Nieuwstedelijk bouwde voor deze voorstelling (samen met het e-Media Research Lab) een regenprinter. Die laat tekst en figuren regenen op het podium, en reageert in een fractie van een seconde op theatertekst.

Woensdag 16 mei, 19u00, Kruidtuin
Concert: Elsewhere

Muziek op locaties als de Kruidtuin? Kan niet slecht zijn. Voor de negende keer brengen STUK, 30CC, Erfgoedcel Leuven & KU Leuven Dienst Cultuur concerten naar Leuvens favoriete plekjes waar een rijke geschiedenis aan is verbonden. Op het programma staat een intiem double-bill concert met pianist David Poltrock en multi-instrumentaliste Poppy Ackroyd. David Poltrock (Hooverphonic, De Mens, Triggerfinger, Raze) belooft een sonische expeditie die ritmisch opwindend en bij momenten minimaal en ambient is. De Britse Poppy Ackroyd viel op in de neo-klassieke wereld door haar eigen werk 'Escapement' en 'Feathers'.