CulTip: 17 februari tot 1 maart

Uw culturele agenda voor de komende twee weken

17 februari 2020
Voorbeschouwing
Auteur(s): Anneleen Laeremans
Na anderhalve maand kluizenaarschap is het tijd om terug je vleugels uit te slaan en je kot (of Hotel Mama) met een kushandje vaarwel te wuiven. Vier je herwonnen vrijheid met hopen cultuur!

Faktheater – Maxim’O, Politika, Recup en Doc’s bar
Maandag 17 tot donderdag 20 februari, 19u00

Nieuwsgierig naar theater, maar is die schouwburg je iets te formeel? Of op zoek naar een excuus om na een lange blok opnieuw je tijd te verdrinken in de fakbar? Twee vliegen in één klap! Onder het motto 'de macht aan het volk' liet 30CC enkele studenten Culturele Studies mee programmeren, met 'Faktheater' tot gevolg. Vier avonden lang spelen (ex-)studenten van LUCA Drama Leuven en KASK Gent de pannen van de fakbardaken – de exacte programmatie vind je terug op 30CC.be.

UUR KULTUUR: Gesprek met de regen – OPEK (Grote zaal) 
Woensdag 19 februari – 21u00

Op woensdag 19 februari trakteert de Dienst Cultuur van de KU Leuven studenten op een hoogvlieger: met Gesprek met de regen weet stadstheater Het nieuwstedelijk al enkele maanden lang harten te beroeren. Een ontroerende voorstelling van de hand van theatermaker Stijn Devillé, gratis met cultuurkaart.

Anatomie van de pijn (Lies Pauwels en NTGent) – 30CC/Schouwburg 
Woensdag 19 februari, 20u00

Nog meer toneel op woensdag, maar nu in de Schouwburg. Regisseur Lies Pauwels zet een leven met pijn (en de pijn in het leven) centraal. Vier podiumkunstenaars kruipen in de huid van mensen die lijden, zowel lichamelijk als mentaal, chronisch of net niet. Een zoektocht naar wat pijn is en doet, hoe het de mens in het leven plaatst.

Opening expo Kiluanji Kia Henda – M Leuven 
Donderdag 20 februari, 20u00

Museum M verwelkomt op 20 februari een nieuwe tentoonstelling van kunstenaar Kuluanji Kia Henda, zijn allereerste ooit in België. De kunstenaar kaart graag maatschappelijke kwesties aan, en bij de opening legt hij het je persoonlijk uit, mét gratis receptie: wel even je plekje reserveren op Facebook.

Familie (Milo Rau en NTGent) – 30CC/Schouwburg 
Zondag 23 februari, 20u00

In 2007 hangt een volledig gezin zich op in Calais, zonder aanwijsbaar motief. Regisseur Milo Rau, artistiek leider van NTGent, gaat op zoek naar antwoorden samen met acteurs An Miller en Filip Peeters. Samen met hun dochters zetten ze het publiek aan het denken, over leven, zin en onzin, in een aangrijpende voorstelling over het familiedrama.

Depot Café: RAMAN – Foyer (Het Depot) 
Maandag 24 februari, 20u00

Het Depot biedt het Gentse trio RAMAN op 24 februari een podium. Zij voorzien je van alternatieve rock-'n-roll die aanleunt bij blues en roots. Bereid je alvast voor op rauwe emotie, een no-nonsense gitaargeluid en een stem die je nooit meer loslaat. Het concert is gratis, dus is dit een uitgelezen kans om je nieuwe favoriete band te gaan ontdekken.

UUR KULTUUR: And Breathe Normally – Cinema ZED
Donderdag 27 februari, 21u15

Je kan met cultuurkaart gratis gaan kijken naar de vertoning van And Breathe Normally, een film die veel lof en prijzen oogstte, onder andere tijdens het Afrika Filmfestival 2019. Cinema ZED organiseert trouwens na de voorstelling een Q&A met de Belgische actrice Babetida Sadjo, die de rol van Adja vertolkt.

Artefact – STUK
Tot 1 maart

Deze Veto staat er bol van, dus veel woorden moeten we niet meer vuilmaken aan Artefact. Er is natuurlijk de expo over eenzaamheid, maar aanvullend verwent STUK haar bezoekers met een uitgebreid programma aan concertavonden, clubnights, lezingen, films en workshops. Bekijk het volledige programma op www.stuk.be!