CulTip: 2 tot 15 maart

Uw culturele agenda voor de komende twee weken

02 maart 2020
Voorbeschouwing
Auteur(s): Ella Deweerdt
We ontwaken stilaan uit onze winterslaap en de lente komt dichterbij. Samen met de eerste zonnestralen brengen we voor jullie een nieuwe, frisse portie cultuur in Leuven.

Landjuweel - Aula Rector Dhanis (Antwerpen)
Dinsdag 3 maart, 19u00

Een CulTip op verplaatsing? Dat mag, want het Landjuweel vindt weer plaats! In 2018 blies de Leuvense letterenkring Babylon samen met Lingua (Antwerpen), LWK (Brussel) en Filologica (Gent) na 456 jaar nieuw leven in het Landjuweel, een literaire voordrachtwedstrijd die in de 15de en 16de eeuw plaatsvond. De vorige twee edities gingen door in Leuven. Maar in 2020 dient Aula Rector Dhanis in Antwerpen als podium voor de hedendaagse rederijkers, na een overwinning van Lingua in 2019. Studenten Taal- en Letterkunde uit de verschillende studentensteden verzamelen zich voor een avond van literaire voordracht en verbroedering. Tegelijk een perfecte kans om het water in een andere studentenstad eens op te meten!

UURKULTUUR: Strings in the House (Ataners) - Het Depot
Dinsdag 3 maart, 21u00

Al lichte heimwee naar je afspeellijst van klassieke muziek die de blokperiode net iets draaglijker maakte? Treur niet langer: Wim Spaepen, dirigent van het Ataneres Ensemble, brengt een strijkorkest, een laptop en een synthesizer samen voor een avond vol muzikale transgressies. Zoals Hannah Montana zo enthousiast zingt: 'You get the best of both worlds', met Strings in the House.

Ithaka - Villa van de Aa
Dinsdag 3 tot zondag 8 maart, aangepaste openingstijden

Van 3 tot 8 maart organiseert LOKO de 28ste editie van het beeldende kunstenfestival Ithaka. Wat begon als een kleine tentoonstelling is ondertussen uitgegroeid tot een vaste waarde in het Leuvense. Twaalf jonge kunstenaars krijgen een uniek platform om hun projecten tentoon te stellen aan alle geïnteresseerde zielen. Daarnaast worden er elke dag verschillende randactiviteiten georganiseerd: je kan bijvoorbeeld napraten met kaaskroketten en een glas wijn, of genieten van een goed biertje en een streepje jazz-muziek. O ja, het is volledig gratis!

Tussen Hemel en Aarde - Sint-Pieterskerk
Zaterdag 7 en zondag 8 maart, tot 16u30

Je loopt er misschien elke dag langs, maar bent er waarschijnlijk nog nooit binnen geweest. In het weekend van 7 en 8 maart opent de Sint-Pieterskerk haar gerestaureerde deuren voor het publiek. Rondleidingen worden zowel virtueel als in real life aangeboden. Kom meer te weten over de kerk en al haar verborgen en minder verborgen kunstschatten, en geniet 's avonds van het volksfeest ter ere van Dieric Bouts in het teken van zijn Laatste Avondmaal. Inschrijven doe je via de website.

Dancing on the Ceiling - Cinema ZED
Zondag 8 maart, de hele dag

Op 8 maart stelt Cinema ZED zijn programma volledig in het teken van de Internationale Vrouwendag. Curator van dienst is Cecila Verheyden, onder andere bekend van tv-series zoals Zie mij graag en wtFOCK. Het aanbieden en bespreekbaar maken van diversiteit staan centraal, zowel in als naast de cinemazalen. Van een interessant tafelgesprek met Chrostin, Nozizwe Dube en Pascal Platel tot een film die barst van het vrouwelijk talent. Een hele dag of slechts voor een paar uur; Dancing on the Ceiling biedt voor ieder wat wils.

Openingsavond Interfacultair Theaterfestival - De Minnepoort
Woensdag 11 maart, 20u00

Het Interfacultair Theaterfestival vormt al jaren een vaste waarde in het leven van de theaterliefhebbende student. Het festival gaat officieel van start op 11 maart in de Minnepoort met de jaarlijkse openingsavond. De negen deelnemende studentenkringen proberen ons met teasers te overtuigen waarom we tussen 30 maart en 14 mei een kaartje moeten bemachtigen voor hun voorstelling. 

Campustoneel: De Kussenman – STUK (Verbeeckzaal)
Donderdag 12 tot dinsdag 17 maart, 19u00

In 2003 ging The Pillowman van Martin McDonagh (die van In Bruges en Three Billboards Outside Ebbing, Missouri) in première in Londen. 17 jaar later steekt Campustoneel De Kussenman in een nieuwe kussensloop. Tussen 12 en 17 maart dient de Verbeeckzaal in het STUK als ruimte waar Katurian haar verhalen tot leven brengt. Elke herkenning met de werkelijkheid is geheel toevallig. Daar draait fictie toch om, niet?