artikel> Uw culturele agenda voor de komende twee weken

CulTip: 22 oktober tot 4 november

Nu u zich al weer wat terug genesteld heeft in onze favoriete studentenstad, geven we weer een paar culturele tips mee. Deze editie: film, muziek, lezingen en de toekomst!

Gepubliceerd

Cinema ZED: -Vesalius: 23, 25, 27 en 28/10: The Happy Prince
STUK: 23, 24, 27, 28 en 30/10: The House that Jack Built

Eerder gaven we al melding van Girl en First Man, maar dat is lang niet alles onder de zon. Omdat eind oktober een bijzonder aanbod geeft, raden wij jullie ook The Happy Prince en The House that Jack Built aan. De eerste vertelt het verhaal van befaamde Engelse schrijver en dichter Oscar Wilde tijdens zijn laatste levensjaren. Na twee jaar dwangarbeid voor homoseksuele “delicten”, verlaat hij in 1897 de gevangenis. Het culturele Londen verheerlijkt hem echter niet meer zoals vroeger, en hij vertrekt in ballingschap naar Frankrijk. Daar proberen trouwe vrienden Robbie en Reginald hem te behoeden voor het gevaar van zijn losbandigheid, hartstocht en “zelfdestructie”. De tweede klepper, The House that Jack Built, brengt het gedurfde verhaal van de intelligente psychopaat Jack, die in de jaren ’70 vijf bloedbaden op zijn geweten heeft. De man, een weinig succesvolle architect uit het Noord-Westen, vergoelijkt zijn extreme en sadistische daden als “ultieme kunstwerken” in gesprek met de zachtaardige Verge. Op het kruispunt tussen humor en pure horror, een provocerende film.

Het Depot: 24/10, 20 uur: The Skatalites;
27/10, 20 uur: Delv!s;
29/10, 20 uur: John Scofield
Depot Café: 28/10, 20 uur: Lysistrata

30CC en Het Depot verwelkomen verschillende boeiende artiesten. Zo zijn er in het Depot Café naar goede traditie weer gratis concerten met jonge revelaties. Zondag 28 oktober is dat het Franse powertrio Lysistrata, met een mengvorm van postrock, mathrock en metal. 'U komt gratis binnen, 'drinkt er eentje' en ontdekt een nieuwe band waar u fan van kan worden', luidt het. Verder heeft de muziektempel nog grote namen geprogrammeerd staan. John Scofield staat bekend als een van de allergrootste gitaristen van de moderne jazz, maar ook The Skatalites, “de meest legendarische ska-band ter wereld”, en het unieke Belgische Delv!s, funk en soul met een snuifje elektronica, zijn meer dan de moeite. Sommige concerten zijn helaas iets prijziger, maar u krijgt alvast korting met uw cultuurkaart. Wees snel!

Schouwburg: 24/10, 20 uur: Nordic Noir + Minimalistic baroque

Ook in de Schouwburg zijn de verwachtingen hooggespannen, met onder andere Nordic Noir + Minimalistic baroque. Daarin brengt de Noorse violiste Mari Samuelsen haar gelauwerde album Nordic Noir, een woordcombinatie die doelt op “de mystieke sfeer tussen de nacht en de zonsopgang of tussen zonsondergang en de nacht, met name in de herfst”. Geïnspireerd op series als The Killing en The Bridge geeft Samuelsen samen met het klassiek ensemble Casco Phil het beste van zichzelf. Werken van toonaangevende hedendaagse minimalisten, onder anderen Arvo Pärt, Philip Glass en Jóhann Jóhannsson, komen u ter ore.

STELPLAATS: 25, 26, 27 en 28/10: Future Proof

De vermoeiende verhalen over duurzaamheid komen ons de oren uit, maar juist daar wilt Future Proof iets aan doen: een nazomers festival van Broederlijk Delen en Oxfam Wereldwinkels. Je ontdekt er duurzame oplossingen “voor de economische, ecologische en sociale uitdagingen van nu.” Inspirerende denkers en doeners delen hun toekomstvisie, maar ook kunst- en muziekliefhebbers komen meer dan aan hun trekken met optredens van jong Leuvens talent. Er zijn bovendien heerlijke vegi- of vega-maaltijden voorzien. Donderdag is de inkom gratis, de andere dagen heb je al vanaf tien euro een ticket.

Justus Lipsiuszaal: 24/10 en 7/11, 14 uur: Lezingenreeks barok

'Barok staat vooral bekend als een stroming van overdaad. Gebouwen werden bekleed met vlampotten, guirlandes en voluten en schilders vonden schijnbaar altijd wel ruimte voor een extra cherubijntje op hun doeken. In deze lezingenreeks kijken zes Letterenonderzoekers voorbij de oppervlakkige pracht en praal, voorbij vaste waarden als Rubens en de Carolus Borromeuskerk.' Zo luidt de aankondiging voor de woensdagnamiddagsessies van twee tot vier, inclusief koffie achteraf. Op 24 oktober gidst Marc Vaeck u door 'Nederlandse literatuur in tijden van barok'. 'Tussen feit en mysterie. De ontdekking van Michaelina Wautier als "Grande Dame" van de Brusselse barok', gegeven door Katlijne Van der Stighelen, is het onderwerp van de sessie van 7 november. Met andere woorden, relatief onbekende schatten van de barokke kunst worden gepresenteerd. Slechts vijf euro per sessie voor studenten!


Powered by Labrador CMS