Culturele tips van de week 05/12 - 11/12

De culturele tips in Leuven: de CulTip

02 december 2016
Voorbeschouwing
Auteur(s): Jelske Antonissen
In de CulTip bundelt Veto wekelijks het beste van cultureel Leuven in drie echte aanraders. Deze week: minimalistische pianomuziek, Oscar-nominaties en synthpop met een donker randje.

Tip 1: Albumvoorstelling Hydrogen Sea

De tijd vliegt voor het Brusselse synthpop-duo Hydrogen Sea. Drie jaar geleden betekende de open mic-avond van Het Depot nog hun vuurdoop als live-act, binnenkort vormt diezelfde concertzaal het decor waar ze hun eerste langspeler In Dreams aan het Leuvense publiek voorstellen. Die debuutplaat biedt soelaas voor iedereen die het hoofd graag laat meeknikken op donkere pop. De plaat kent melancholie met een hoge dansbaarheidsfactor als sporadisch lichtpuntje. Hydrogen Sea is een muzikale parel van Belgische bodem die, sneller vroeg dan laat, ook in internationale wateren zal komen bovendrijven.

Hydrogen Sea speelt op 8 december in Het Depot. Toegangskaarten kosten 12 euro op voorhand, 14 euro aan de kassa.

Tip 2: UUR KULtUUR met pianist Wim Mertens

Componist en pianist Wim Mertens dwong met de compositie Struggle for pleasure, ook wel gekend als het voormalige Proximus-deuntje, al een plaatsje af in het auditieve geheugen van zowel de gedistingeerde muziekliefhebber als de gemiddelde gsm-gebruiker die in 2005 met een Nokia op zak rondliep. Voor het concert in de grote aula van het Maria-Theresiacollege laat Mertens zijn begeleidend ensemble thuis en schotelt hij het publiek de essentie van zijn repertoire voor: een nauwelijks te volgen paar handen die over het klavier bewegen, occasioneel begeleid door een stemgeluid dat ongetwijfeld in staat is om glazen te versplinteren. Minimalistische pianomuziek die garant staat voor een maximale culturele ervaring.

Wim Mertens speelt op 7 december om 21 uur in de Grote Aula van het Maria-Theresiacollege. Cultuurkaarthouders luisteren gratis. Zonder cultuurkaart betaal je 15 euro. Op 12 december leest u in Veto een interview met Mertens.

Tip 3: Oscar shorts

De kortfilm is het medium bij uitstek voor de student met tijdsgebrek die aan de vooravond van de blok liever niet kiest tussen cursussen of cultuur. Het jaarlijkse Kortfilmfestival in Leuven speelt daar handig op in en bundelt de vijf kortfilms die in 2016 genomineerd werden voor een Oscar in een 109 minuten durende vertoning. Stotteren in het tijdperk van online dating, onverwachte samenwerkingen aan de Westelijke Jordaanoever, en een tolk die haar scheiding verwerkt aan het oorlogsfront in Afghanistan zijn slechts een kleine greep uit de onderwerpen die de genomineerde kortfilms aansnijden. Vijf visuele pareltjes op het witte doek voor de prijs én de tijdsinvestering van één.

De kortfilmcompilatie ‘Oscar Shorts’ wordt op 4/12 en 8/12 vertoond in STUK. Het Leuvense Kortfilmfestival vindt plaats van 3 tot en met 10 december.

Gerelateerde Artikels

CulTip: 2 tot 15 maart

02 maart 2020
Voorbeschouwing

CulTip: 17 februari tot 1 maart

17 februari 2020
Voorbeschouwing

Veto's Oscarvoorspellingen 2020

05 februari 2020
Voorbeschouwing

Cultip 23 april tot 5 mei

23 april 2019
Voorbeschouwing

Cultip 11 maart tot 24 maart

07 maart 2019
Voorbeschouwing

Cultip 25 februari tot 8 maart

20 februari 2019
Voorbeschouwing