voorbeschouwing> De culturele tips in Leuven: de CulTip

Culturele tips van de week 28/11 - 04/12

In de CulTip bundelt Veto wekelijks het beste van cultureel Leuven in drie echte aanraders. Deze week: veel Belgisch talent en een vredesstatement waar je zelf kan aan meewerken.

Gepubliceerd

Tip 1: Le Ciel Flamand (28/11-1/12, Cinema ZED)

Een donkere Vlaamse film is niets nieuws, maar de nieuwe worp van Peter Monsaert bekijken we met argusogen na zijn goed onthaalde debuut Offline. De film vertelt het verhaal van een alleenstaande moeder (Het nieuwstedelijk-actrice Sara Vertongen) die een bordeel runt. Haar dochter (Esra Vandenbussche, ook in het echte leven Vertongens dochter) vindt geborgenheid op de bus van de brave, maar onhandige nonkel Dirk (Wim Willaert). Inderdaad, Monsaert maakt voor de tweede keer een hard drama met fetisjacteur Willaert, maar het vorige was zo goed dat Le Ciel Flamand opnieuw een tripje naar de bioscoop waard is.

Tip 2: Dans Dans + Stadt (STUK, 30/11)

We zouden een flauwe grap kunnen maken over het STUK als Dans Danshuis, maar daarvoor is de band rond Bert Dockx ons te dierbaar. Al vier platen lang laten de heren monumenten van muzikale virtuositeit oprijzen uit het moeras tussen noise, jazz en rock. Live gaat band daar zo vrij mee aan de slag dat ze hun eigen nummers lijken te coveren. En voor wie er nog aan twijfelt: het enige dat tijdens dit concert danst, zijn de donkerste gedachten in je hoofd. Je weet wel, die waaruit literaire meesterwerken ontstaan, of depressieve Instagramquotes.

De inleiding tot Dans Dans komt van Stadt, een verborgen parel aan de Gentse muzikale kroon. De helft van Belgische jazzhoop De Beren Gieren zocht en vond medearchitecten om een stadt neer te planten met huizen van rock en straten van elektronica, waarin het knettert alsof alle huizen bediend worden met hoogspanningskabels.

Tip 3: Ode an die Freude (2/12, Dijleterrassen)

Een buitenbeentje in deze rubriek, maar voor de vrede mag dat wel. Speel je een instrument of zing je, al dan niet zuiver? Blijf dan nog een dagje langer in Leuven hangen en trek vrijdagavond naar de Dijleterrassen. Het SLAC, de Leuvense muziekacademie, wil zoveel mogelijk musici samenbrengen om Beethovens Ode an die Freude, het Europese volkslied, te brengen. Een mooi initiatief in de rand van het alomtegenwoordige Utopiafestival, maar in deze tijden ook een sterk statement. Begin al maar te oefenen: 'Freude, schöner Götterfunken, Tochter aus Elysium!' Of voor de fans van John Oliver: 'Poland is depressing and there's vampires in Romania!'

Powered by Labrador CMS