Cultuurtips van de week 12/12 - 18/12

De culturele tips in Leuven: de CulTip

12 december 2016
Artikel
Auteur(s): Eline Stevens
In de CulTip bundelt Veto wekelijks het beste van cultureel Leuven in drie echte aanraders. Deze week: Italiaanse cinema, nieuw podiumtalent en geëngageerd theater.

Tip 1: Mia Madre in Cinema ZED

In de film Mia Madre volgt de kijker de succesvolle filmmaakster Margharita tijdens een crisisperiode in haar leven. Tijdens de opnames van haar nieuwste film krijgt ze te horen dat haar moeder stervende is. Te midden van alle emotionele verwarring wordt haar werk bovendien nog eens bemoeilijkt door een arrogante acteur, ergerlijk goed gespeeld door The Big Lebowski-acteur John Turturro.

In dit tragikomedisch drama focust regisseur Nanni Moretti, die in 2001 een Gouden Palm won voor La Stanza del Figlio, op de gecompliceerde relaties van een eigenzinnige vrouw met haar omgeving. Hij maakte zelf het verhaal van het hoofdpersonage mee en dat resulteert in een erg authentieke film. Het Italiaans is bovendien een leuke verfrissing tegenover de doorsnee American accent film.

Mia Madre speelt in Cinema ZED op woensdag 14 december om 20 uur en op vrijdag 16 december om 22.30 uur. Tickets kosten 7,50 euro of 6 euro.

Tip 2: Hoop in OPEK

In zijn theatertrilogie Hebzucht, Angst en Hoop uit schrijver en regisseur Stijn Devillé van stadsgezelschap Het nieuwstedelijk harde maatschappijkritiek. Zijn mikpunten zijn de bankencrisis, de politieke situatie die daarna ontstond en de huidige klimaatproblemen. Die laatste zijn een centraal thema in Hoop, dat nu voor de allerlaatste keren te zien is als deel van Leuvense Utopia-festival. Bekende acteurs als Michaël Pas, Sara Vertongen en Tom Van Bauwel zorgen voor een scherpe, soms cynische, vertolking. Het slotstuk breidt een hoopgevend slot aan de trilogie, die op veel lof onthaald werd (zie ook onze recensie). Wereldverbeteraars weten waar naartoe.

Hoop is in OPEK te zien op vrijdag 16 december en zaterdag 17 december om 20 uur en op zondag 18 december om 15 uur. Tickets kosten 16 euro.

Tip 3: De Sprekende Ezels

Iedere tweede maandag van de maand veroveren De Sprekende Ezels het Leuvense podium. Jonge dichters, muzikanten, filosofen of comedians krijgen tien minuten tijd om het beste in zichzelf naar boven te halen. Geen prijzen te winnen, wel applaus. De Sprekende Ezels is dé gelegenheid om vanop de eerste rij nieuw talent te spotten. Dat bewijzen ex-deelnemers zoals Alex Agnew, Selah Sue en Lotte Dodion.

De Sprekende Ezels verzamelen op maandag 12 december om 20.30 uur in Café De Libertad. De toegang is gratis. Wie wil deelnemen, kan zich aanmelden op de website.